Η συμφωνία Κίνας-Ιράν ύψους 400 δισ δολαρίων ανοίγει το δρόμο για πωλήσεις μαχητικών J-10C

Iranian Air Force F-14 and MiG-29
Freepen.gr - Στις 3 Απριλίου η Κίνα και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εκτεταμένες κινεζικές επενδύσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής σε διάστημα 25 ετών σε αντάλλαγμα για τις πωλήσεις πετρελαίου. Η συμφωνία ακολουθεί ένα προηγούμενο Σινο-Ιρανικό στρατιωτικό και οικονομικό σύμφωνο που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2020 και έρχεται καθώς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εμποδίσουν το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο με εκτεταμένες μονομερείς οικονομικές κυρώσεις και επιθετικές ενέργειες κατά της ιρανικής Εμπορικής Ναυτιλίας. Ακολουθεί επίσης τη λήξη του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Ιράν τον Οκτώβριο του 2020, το οποίο αναμένεται από καιρό να ακολουθηθεί από σημαντική πώληση όπλων στη χώρα. 

Ενώ ο αμυντικός τομέας του Ιράν έχει καταστεί σχετικά αυτοδύναμος και κατάφερε να αποκτήσει τα περισσότερα από αυτά που δεν παράγει από τη Βόρεια Κορέα, η οποία αγνόησε το εμπάργκο όπλων, μια αξιοσημείωτη αδυναμία ήταν η ανικανότητα του να αποκτήσει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, γράφει το militarywatchmagazine.com. Η χώρα εξαρτάται συντριπτικά από παρωχημένα αεροσκάφη τρίτης γενιάς που αποκτήθηκαν στη δεκαετία του 1970 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα μικρό αριθμό μαχητικών τέταρτης γενιάς σε υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων δύο μοιρών MiG-29A και μίας su-24 από τη Σοβιετική Ένωση και δύο με ιρανικής αναβάθμισης αμερικανικά μαχητικά F-14A. Ως αποτέλεσμα των απαιτήσεών του για έναν πιο ικανό πολεμικό στόλο, το μαχητικό J-10C "4++ generation" της Κίνας έχει επισημανθεί ως κορυφαίος δυνητικός υποψήφιος για τον εκσυγχρονισμό της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και το Ιράν απέκτησε μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία κατά τη σοβιετική εποχή, αναμένεται να κοιτάξει στην Κίνα στο μέλλον για νέες αγορές. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε πολιτικούς λόγους, καθώς η Ρωσία έχει κάνει συχνά σημαντικές παραχωρήσεις στο δυτικό μπλοκ και στο Ισραήλ σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται το πάγωμα της συμφωνίας να παρέχουν στο Ιράν περισσότερα MiG-29 και, ενδεχομένως, MiG-31 αεροσκάφη μετά από δυτικές πιέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αλλά και των S-300 που είχε παραγγείλει η Τεχεράνη στις αρχές του 2010 υπό την προεδρία του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. 

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι η Ρωσία παρείχε στο Ισραήλ πολύτιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων κωδικών για το δίκτυο αεροπορικής άμυνας της Συρίας - το οποίο επέτρεψε στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να χτυπήσει ευκολότερα στόχους στη χώρα. Εάν οι ισχυρισμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν την άποψη των υπηρεσιών πληροφοριών του Ιράν, θα υπονομεύσει σοβαρά την επιλογή για απόκτηση ρωσικών εξοπλισμών.

Εκτός από τις πολιτικές εκτιμήσεις, το J-10C είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ καλύτερος μαχητικό για το Ιράν από οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει η Ρωσία. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος έχει πολύ χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τα αεροσκάφη βαρέων βαρών όπως τα Su-35 ή Su-34 και επωφελείται από πολύ ανώτερες κατηγορίες πυραύλων αέρα και πιο προηγμένα αεροηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά. Επιπλέον, το J-10C παράγεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από οποιονδήποτε ρωσικό μαχητικό με πάνω από 200 να έχουν τεθεί σε υπηρεσία σε τρία χρόνια από το 2018. Συγκρίνοντας αυτό με τον πλησιέστερο Ρώσο ανταγωνιστή του, το MiG-35, μόνο περίπου δώδεκα από τα ρωσικά αεροπλάνα έχουν τεθεί σε υπηρεσία από τότε που παραδόθηκαν για πρώτη φορά στην Πολεμική Αεροπορία στα μέσα του 2019. Το J-10C είναι αναμφισβήτητα το πλέον ικανό μονοκινητήριο μαχητικό που αναπτύχθηκε ποτέ και επωφελείται από μια αμυντική βιομηχανική βάση με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία με τεχνολογίες ραντάρ AESA επόμενης γενιάς και καλύτερες δυνατότητες κεντρικού πολέμου δικτύου από αυτές της Ρωσίας. 

Το καθοδηγούμενο βλήμα αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας PL-15 μπορεί να υπερηφανεύεται για πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τον ανταγωνιστή του το American AIM-120 ή το ρωσικό R-77 και χρησιμοποιεί ένα προηγμένο ραντάρ AESA όπου τα αμερικανικά και ρωσικά σχέδια χρησιμοποιούν ραντάρ PESA.

Το J-10C διατηρεί υψηλό λειτουργικό υψόμετρο, αντοχή και ταχύτητα για ένα ελαφρύ αεροπλάνο και έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την ιρανική Πολεμική Αεροπορία να μειώσει τις επιχειρησιακές δαπάνες εάν αντικαταστήσει ένα παλαιότερο αεροσκάφος με μεγαλύτερη ένταση συντήρησης όπως το F-4.

Οι στενότεροι οικονομικοί δεσμοί του Ιράν με την Κίνα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια σύμβαση εξαγωγής J-10C και να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μιας τέτοιας συμφωνίας. Αυτό όχι μόνο θα παρείχε στην Κίνα μια θέση στις αγορές στρατιωτικής αεροπορίας της Μέσης Ανατολής, αλλά θα παρείχε επίσης την ευκαιρία να αποκτήσει δεδομένα για τη βελτίωση του σχεδιασμού σε ένα θέατρο με υψηλότερες εντάσεις και στενότερες διαδρομές με εχθρικά δυτικά αεροσκάφη.  

Παρόλο που το J-10C έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά τρομερό κατά τη διάρκεια των δοκιμών μάχης, μια τέτοια ευκαιρία θα αποτιμηθεί. Το Ιράν μπορεί τελικά να επιδιώξει να αποκτήσει άλλες κατηγορίες πολεμικών αεροσκαφών παράλληλα με το J-10C, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων των ελαφρύτερων αεριωθούμενων αεριωθούμενων αεροσκαφών JF-17 Block 3, τα οποία είναι σημαντικά φθηνότερα αλλά δεν προσφέρονται προς εξαγωγή. Το μόνο σημαντικό μειονέκτημα του J-10C είναι ότι η σχετικά μικρή του εμβέλεια, αν και αρκετά μεγάλη για ένα μονοκινητήριο μαχητικό, ωστόσο το καθιστά λιγότερο κατάλληλο για λειτουργίες προβολής ισχύος πολύ πέρα από τα ιρανικά σύνορα σε σχέση με το J-16 ή το ρωσικό Su-34. Λαμβάνοντας υπόψη τον σημερινό συντριπτικά αμυντικό προσανατολισμό του ιρανικού στόλου και την εξάρτησή του από τα αεροσκάφη για τις περισσότερες επιθετικές επιχειρήσεις, αυτό δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί ως σημαντικό μειονέκτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail