Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 αν πάει καλά η οικονομία

Το ενδεχόμενο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης πέρα από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τους συνταξιούχους άφησε ανοιχτό αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών αν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. 

Από: capital.gr - Του Τάσου Δασόπουλου

Υπενθυμίζεται ότι από αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο STAR είχε προαναγγείλει την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης "Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά, αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω αυτό είναι κάτι που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους". Σημείωσε επίσης ότι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε στόχο στον προγραμματικό λόγο της ΝΔ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η επέκταση του μέτρου της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα αλλά και στους συνταξιούχους για το 2022 θεωρείται ότι δύσκολα μπορεί να γίνει καθώς μπορεί να εκληφθεί ως μονιμοποίηση του μέτρου, κάτι που απαγορεύεται για όλα τα κράτη - μέλη λόγω της παράτασης της ισχύος της συνολικής ρήτρας διαφυγής.

Ωστόσο, η κατάργηση του μέτρου από το 2023 είναι μια άλλη συζήτηση και θα έχει ως προϋπόθεση την ανάκαμψης της οικονομίας. Συγκεκριμένα αρμόδια πηγή σημείωνε ότι θα είναι περίεργο να επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης μετά της άρση της δημοσιονομικής ευελιξίας το 2023 αλλά σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων.

Η ίδια πηγή κράτησε αποστάσεις και από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε την Τρίτη ως αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επιστροφή αναδρομικών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι μόλις το ΥΠΟΙΚ έχει λάβει πλήρη γνώση της απόφασης θα πάρει θέση για το θέμα. Διευκρίνισε πάντως ότι σε πρώτη ανάγνωση αφορά αναδρομικά για την διετία 2017 - 2018.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail