Στόχος του «Ηνίοχου 2022» η 5η γενιά μαχητικών: Διεύρυνση συμμετοχών με σημαντικούς “παίκτες” σε Δύση και Ανατολή

Σχηματισμός αποτελούμενος από Ελληνικά, Γαλλικά και Αμερικανικά μαχητικά κατά τη διάρκεια του “Ηνίοχου 21”. Πηγή: ΓΕΕΘΑ- ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση στη Γηραιά Ήπειρο ολοκληρώθηκε και οι συμμαχικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος, όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλώνουν την πρόθεση να βρεθούν και στον «Ηνίοχο» του 2022, ενώ οι Έλληνες επιτελείς θέλουν να διευρύνουν τη βεντάλια των συμμετοχών.

Από: hellasjournal.com

Το αεροπορικό επιτελείο αλλά και οι αρμόδιοι κλάδοι του ΓΕΕΘΑ ήδη βγάζουν συμπεράσματα από το αποτύπωμα που έχει αφήσει η φετινή άσκηση που ξεχώρισε στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

  • Στόχος όπως σημειώνεται είναι να υπάρξουν ακόμη περισσότερα στοιχεία διακλαδικότητας ώστε ο «Ηνίοχος» ν’ αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων κι’ αυτό να φαίνεται από την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εκτός της πολεμικής αεροπορίας και στους άλλους δυο κλάδους, το πολεμικό ναυτικό και τον στρατό ξηράς.

Βεβαίως οι πάντες γνωρίζουν ότι η «φωλιά» του «Ηνίοχου» είναι η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και πως η άσκηση είναι μια αμιγώς αεροπορική εκπαίδευση η οποία θέτει τον πήχη για τους αεροπόρους και τους μηχανικούς ιδιαίτερα ψηλά κι εκεί μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν μόνο οι καλύτεροι.

  • Άλλωστε στον «Ηνίοχο» αυτής της χρονιάς ήταν οι καλύτεροι κι έδωσαν ραντεβού στο Ελληνικό έδαφος για να εκπαιδευτούν κάτω από την ομπρέλα του Ελληνικού «TOP GUN». Μπορεί, οι έξοδοι των μαχητικών αεροσκαφών να ξεπέρασαν τις 1000, αλλά σε αυτές πρέπει να συμπεριλάβουμε κι όλα τ’ άλλα πτητικά μέσα που έστειλαν οι συμμαχικές δυνάμεις να λάβουν μέρος στον «Ηνίοχο 21».

Σύμφωνα λοιπόν με τους σχεδιαστές της άσκησης στην Ανδραβίδα, όλες μαζί οι πτήσεις μαχητικών, ιπτάμενων τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ, μεταγωγικών, του ελικοπτέρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο μαζί με το Ελληνικό Super Puma κι’ όλων των άλλων μέσων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, ξεπέρασαν τις 2500 χιλιάδες εξόδους. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα αμερικανικά Μη Επανδρωμένα MQ-9 Reaper που απογειώνονταν από τη Ρουμανία και πετούσε σχεδόν 24 ώρες στο FIR Αθηνών κάνοντας πολύτιμη δουλειά σε επίπεδο πληροφοριών.

 

  • Η ελληνική RED FLAG… 

Πρόκειται για πρωτοφανείς αριθμούς και στοιχεία που βγαίνουν μέσα από τα συγκεντρωτικά δεδομένα, που μαρτυρούν ότι όντως ο Ελληνικός «Ηνίοχος 21», έχει μετατραπεί στην RED FLAG της Ευρώπης, δηλαδή στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση, διότι ο «Ηνίοχος» δεν είναι show, είναι σκληρή εκπαίδευση που απαιτεί ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Πάντως στόχος για τον επόμενο «Ηνίοχο» είναι να υπάρχουν και πάλι, όπως το 2019 μαχητικά 5ης γενιάς F-35 αλλά και να διευρυνθεί η βεντάλια των συμμάχων τόσο των Δυτικών, όσο και των εξ ανατολών.

  • Ήδη οι πρώτες πληροφορίες- αν και είναι πολύ νωρίς- ομιλούν για συμμετοχή των Αιγυπτίων στον «Ηνίοχο 22», ενώ δεν αποκλείεται και το Ριάντ να στείλει μαχητικά στην Ανδραβίδα. Σ’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός της υπογραφής της αμυντικής συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας την περασμένη Τρίτη στις 20 Απριλίου, όταν ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών έβαλε την υπογραφή του για την παραχώρηση της συστοιχίας των Patriot στην χώρα του Αραβικού κόσμου.

Άλλωστε το γεωπολιτικό αποτύπωμα που αφήνει η Ελληνική άσκηση είναι τεράστιο κι αυτό φάνηκε μέσα από τις σελίδες που γράφτηκαν στον ξένο τύπο, τα βίντεο που δεν σταμάτησαν ν’ αναρτούν οι πολεμικές αεροπορίες των ξένων χωρών, τις εικόνες των φωτογράφων που έχουν ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο, το παρόν οκτώ πρέσβεων από τις χώρες που μετείχαν, αλλά και την παρουσία του πρωθυπουργού στην Ανδραβίδα, με σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail