“ΗΝΙΟΧΟΣ 2021”: Το παρασκήνιο… ΑΥΤΑ έχουν πραγματικά σημασία, ΠΡΕΠΕΙ να γραφτούν

Αναφερόμενοι στον εφετινό Ηνίοχο, γράψαμε σε πρώτη φάση ότι εθιμοτυπικά έπρεπε να αναφερθεί. Τα του τυπικού ρεπορτάζ δηλαδή… Για πρώτη φορά θα καθυστερήσουμε λίγο να γράψουμε κάτι σχετικά με τα καθαρά επιχειρησιακά της άσκησης και θα αποδώσουμε έμφαση σε πράγματα που καλό θα είναι να μην περνούν απαρατήρητα και ασχολίαστα. Για να δούμε τις θετικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί όχι μόνο σε ζητήματα εκπαίδευσης ιπταμένων… Στο συγκεκριμένο σημείωμα θα επικεντρωθούμε στην καταπληκτική δουλειά που έκανε όλο το προσωπικό εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Η Πολεμική Αεροπορία βγήκε στο εξωτερικό για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘90. Και όταν λέμε “βγήκε στο εξωτερικό” εννοούμε ότι άρχισε συστηματικά να παρακολουθεί τις ΝΑΤΟϊκές και μη, μεγάλες ασκήσεις και συνεκπαιδεύεις αεροπορικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χώρο και να συμμετέχει σε αυτές. Από το 1997 και μετά.

Από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς εκείνης και μέχρι σήμερα, πέρα από τις νατοϊκές μεμονωμένες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, συμμετέχει και σε κάθε σχεδόν Σειρά του TLP (TACTICAL Leadership Program). Στέλνει εκ περιτροπής δηλαδή μαχητικά αεροπλάνα, ιπταμένους, τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων, οπλουργούς, ελεγκτές αεράμυνας και προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων όλων των πολεμικών της Μοιρών, στο εξωτερικό.

Αρχικά στην αεροπορική βάση Florennes του Βελγίου και κατόπιν με τη μετεγκατάσταση του TLP στην Ισπανία, σε πιο καθαρούς ουρανούς από πλευράς εναέριας κυκλοφορίας και πιο φιλικές καιρικές συνθήκες, στο Αλμπαθέτε (Albacette).

Η διαδικασία αυτή που παγιώθηκε από το ξεκίνημά της, απέδωσε σημαντικούς καρπούς σε χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας. Δεν είναι μόνο το ότι με πρώτη την 341 Μοίρα, άλλες τρεις Μοίρες F-16 και η 331 Μοίρα των Mirage 2000-5Mk.2, εντάχθηκαν στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF – NATO Reaction Forces) με εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες αξιολόγησης…

Και δεν είναι μόνο το ότι ακόμη και στην θλιβερή δεκαετία των μνημονίων (2010-2020), η Πολεμική Αεροπορία παρά την συρρίκνωση που υπέστη, συνέχισε σχεδόν κάθε χρόνο να αναδεικνύει και έναν BEST WARRIOR ιπτάμενο στο TLP, που επέλεγε το ίδιο το ΝΑΤΟ μέσα από δικές του αξιολογήσεις και διαδικασίες…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βράβευσε άλλον ένα ιπτάμενο της ΠΑ προχτές, την ημέρα των επισήμων του Ηνίοχου (VD). Τον Σμηναγό (Ι) Αναστάσιο Ανδρονικάκη που ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως BEST WARRIOR στο ΝΑΤΟ/ΤLP για το 2020. Έλληνας ιπτάμενος BEST WARRIOR στο ΝΑΤΟ για τρίτη συνεχή χρονιά! 2018, 2019 και 2020.

Θέλετε και κάτι πιο σημαντικό ακόμα; Η 331 Μοίρα που οι διαθεσιμότητες των μαχητικών της ήταν “πάτωμα” για αρκετά χρόνια, ανέδειξε δύο BEST WARRIOR στο ΝΑΤΟ/ΤLP. To 2014 και το 2018.

Σε μία περίοδο δηλαδή που οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες επέλεγαν συνειδητά να αφήσουν στην τύχη τους τα υπερπολύτιμα για την ελληνική άμυνα Mirage 2000-5Mk.2, οι άνθρωποι που τα συντηρούσαν και τα πετούσαν, συνέχισαν να παράγουν έργο και αποτελέσματα.

Είναι κάτι που αν μη τι άλλο φανερώνει μία απίστευτη ψυχολογία. Που υπό αυτές τις συνθήκες κανονικά θα έπρεπε να είναι καταρρακωμένη… Όχι να φέρνει τέτοιες διακρίσεις. Και όμως! Κλείνουμε εδώ την παρένθεση και συνεχίζουμε με τον Ηνίοχο.

Η απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας να προσελκύσει συμμετοχές από ξένες αεροπορικές δυνάμεις στον Ηνίοχο το 2014, λειτούργησε καταλυτικά και για τη βελτίωση ενός τομέα στον οποίο πάντα έπασχε. Αυτόν της διοικητικής μέριμνας. Μέσα από τη συμμετοχής της από το 1997 σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ λοιπόν, η Πολεμική Αεροπορία αποδείχθηκε έμπρακτα ότι αναβαθμίστηκε δραματικά και στο κομμάτι αυτό.

Δεν το γράφουμε γιατί το λένε τα Δελτία Τύπου του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ. Το γράφουμε γιατί το είδαμε με τα μάτια μας στην Ανδραβίδα. Το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας δεν ανέλαβε μόνο να οργανώσει τη σίτιση, τη διαμονή και τις μετακινήσεις (με όλους τους περιορισμούς της πανδημίας του Covid-19 παρακαλώ…) των εκατοντάδων μελών των ξένων αποστολών.

Σχεδίασε παράλληλα και έστησε και όλες τις αναγκαίες υποδομές για την συμμετοχή τους στην άσκηση. Ειδικές προκάτ κατασκευές που φιλοξένησαν τα κέντρα επιχειρήσεων των συμμετεχόντων δυνάμεων, με παροχές σε ρεύμα, νερό, απρόσκοπτης σύνδεσης στο διαδίκτυο, υπολογιστές, προβολικά συστήματα και πολλά άλλα, στήθηκαν δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ/ΣΟΤ.

Με χώρους διαμορφωμένους για την ασφαλή συγκέντρωση των πληρωμάτων και τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των επιχειρήσεων – εκπαιδευτικών εξόδων, της ενημέρωσης και της απενημέρωσης τους, μετά από κάθε αποστολή.

Η ασφάλεια υποδειγματική και πανταχού παρούσα και η διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων τόσο καλά οργανωμένη ώστε δεν προέκυψε το παραμικρό πρόβλημα συνωστισμού και μπλοκαρίσματος, ακόμα και κατά την ημέρα των επισήμων.

Το υπόστεγο συντήρησης αεροσκαφών που φιλοξένησε την εκδήλωση την ημέρα των επισήμων (VD), με την παρουσίαση του Ηνίοχου, τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις, μία αρχαία κατασκευή πιθανότατα της δεκαετίας του ‘60, ήταν πεντακάθαρο, λιτό και άριστα συντηρημένο και βαμμένο.

Συζητώντας με μέλη των ξένων αποστολών, δεν ακούσαμε ούτε μία έστω παρατήρηση αρνητική. Οι άνθρωποι ήταν κατευχαριστημένοι και όχι μόνο με τις πτήσεις και την εξέλιξη των σεναρίων της άσκησης πάνω από το ελληνικό ηπειρωτικό και θαλάσσιο περιβάλλον.

Ιπτάμενοι και τεχνικοί ήταν απόλυτοι ως προς το ότι δεν τους έλειψε τίποτα για να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους. Κατόπιν όλων αυτών που -επαναλαμβάνουμε- είδαμε με τα μάτια μας και ακούσαμε με τα αυτιά μας και λειτούργησαν παρά τους σημαντικούς περιορισμούς της πανδημίας του Covid-19, θα θέλαμε να συγχαρούμε το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέσω των προσπαθειών που κατέβαλλε, ανέδειξε τον Ηνίοχο σε πραγματική πολυεθνική άσκηση, εφάμιλλη ή και καλύτερα οργανωμένη από αντίστοιχες στην Ευρώπη και με “ειδικό βάρος” όχι απλά υπολογίσιμο, αλλά πλέον επιθυμητό από τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και όχι μόνο… Είναι μία πραγματικότητα που μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Όχι μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και για τη χώρα συνολικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail