Η γραμμή άμυνας του Ερντογάν και η επιστολή των 103 ναυάρχων

Πριν λίγο καιρό σε άρθρο έγραφα ότι επειδή η Τουρκία είναι πολύτιμη για τις ΗΠΑ (όπως δήλωσε ξεκάθαρα προσφάτως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν), ο Μπάιντεν θα στοχεύσει τον ίδιο τον Ερντογάν, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Δημοκρατία (παλιά καλή συνταγή), πέραν των αιτιάσεων για τις σχέσεις της Τουρκίας  με την Ρωσία.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Και ότι ο Ερντογάν βαλλόμενος προσωπικά πλέον, θα αυξήσει στο εσωτερικό την ρητορική του αντιαμερικανισμού και των παρεμβάσεων στο εσωτερικό της χώρας, με τριπλό σκοπό:

- Να αυξήσει τα διαπραγματευτικά του όπλα

- Να κρατήσει συσπειρωμένους τους οπαδούς του βασισμένος στο Ισλάμ και τον εθνικισμό

- Να προετοιμάσει το έδαφος της  μεταστροφής, σε περίπτωση που δεν θεωρήσει ευνοϊκές τις διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ και ΕΕ.

Επίσης ότι δεν θα διστάσει μετά την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), που έφερε μια νέα δυναμικη στις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας, να διευρύνει το πεδίο συνεργασίας και με την Κίνα, εάν διαπιστώσει ότι απειλείται η ίδια του η ύπαρξη.

Και τα πρώτα δείγματα φάνηκαν σύντομα:

- Αποχώρησε από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών και την βία εναντίον τους, επενδύοντας στις παραδοσιακές αντιλήψεις του Ισλάμ και αυξάνοντας την ρητορική για παρεμβάσεις των ξένων στο εσωτερικό της Τουρκίας και στις παραδόσεις της.

-  Ο συνεργάτης του στη κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη να μέμφεται τις ΗΠΑ και τον Μπάϊντεν, ισχυριζόμενος ότι όταν έγινε το πραξικόπημα του 2015, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπάϊντεν και να συνδέει έμμεσα αυτό, με την τωρινή συγκυρία της "πραξικοπηματικής" επιστολής των 103 ναυάρχων (ήδη συνελήφθη ο πρωτεργάτης της επιστολής Gem Gurdeniz)

- Επίσης ήδη έχει ξεκινήσει το άνοιγμα προς την Κίνα, με προσφορά γης και ύδατος στου Κινέζους.

- Και είναι σίγουρο ότι θα εκμεταλλευθεί την επιστολή των 103 αξιωματικών του Ναυτικού για να ξαναρχίσει την ρητορική περί προετοιμαζόμενου πραξικοπήματος υποκινούμενου από  τον Γκιουλέν, και ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Όσον αφορά την επιστολή των 103 και επειδή γνωρίζω καλά τον Τούρκο Ναύαρχο Gem Gurdeniz (ήμασταν συμμαθητές στις ΗΠΑ), ας δούμε μερικά στοιχεία που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στην πρωτοβουλία που ηγήθηκε με την επιστολή αυτή:

- Ο Gem Gurdeniz είναι ο εμπνευστής της Γαλάζιας πατρίδας

- Όλο το διάστημα που βρισκόμασταν στις ΗΠΑ ήταν προφανής η προσπάθειά του να δημιουργήσει προσωπικές επαφές με σημαντικούς καθηγητές μας, πολιτικούς, στρατιωτικούς και παράγοντες της δημόσιας ζωής των ΗΠΑ.

- Το 2003 μετείχε με ηγετικό ρόλο στο σχέδιο Βαριοπούλα, όπως και ο Στρατηγός Εργκίν Σοϊγκουν με τον οποίο συμμετείχαμε για 2 έτη στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

-  Η Βαριοπούλα (τουρκικά: Balyoz Harekâtı) είναι το υποτιθέμενο σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία το οποίο θα εκτυλίσσονταν ως απάντηση του στρατιωτικού κατεστημένου έναντι του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν το οποίο είχε έλθει στην εξουσία.

- Τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη του σχεδίου πραξικοπήματος αποκαλύφθηκαν στην φιλελεύθερη εφημερίδα Taraf, η οποία ισχυρίσθηκε ότι κατέχει στοιχεία τα οποία έδειχναν πως το σχέδιο του πραξικοπήματος στηρίζονταν στην ανατίναξη 2 τζαμιών στην Κωνσταντινούπολη και την δημιουργία κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας για τουρκικό μαχητικό το οποίο θα καταρρίπτονταν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, με την αναταραχή που θα προκαλούνταν θα δημιουργούνταν οι συνθήκες για παρέμβαση του στρατού και επιβολή δικτατορίας, ενώ φαίνεται πως συμπεριλαμβάνονταν και απόβαση τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά.

- Κατά τις δίκες που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι ανώτατοι αξιωματικοί παραδέχτηκαν ότι υπήρξε σχεδιασμός, αλλά αυτός έγινε ως υποθετικό σενάριο για άσκηση σε στρατιωτικό σεμινάριο των ανωτάτων αξιωματικών.

- Ο Gem Gurdeniz καταδικάστηκε με 18 χρόνια φυλακή.

- Με την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, δημιουργήθηκε οξεία κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως προς την πιθανή ανάμειξη υψηλόβαθμων γραφειοκρατών και εκπροσώπων του νόμου οι οποίοι συνδέονταν με το κίνημα Χιζμέτ, ισλαμικό κίνημα του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

- Το 2012, μετά από δίκες αποδόθηκαν ποινές φυλάκισης σε 300 από τους 365 υπόπτους.

- 34 αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού θεωρήθηκε ότι υπήρξαν  πολλές νομικές παραλείψεις και διαδικαστικά σφάλματα κατά την εξέλιξη της έρευνας της υπόθεσης και παρουσιάσθηκαν στοιχεία αμφιβολίας, όπως ότι το αρχικό έγγραφο της συνωμοσίας, (που ξεκίνησε το 2003) είχε δημιουργηθεί με χρήση της εφαρμογής Microsoft Word 2007, και ότι είχαν πλαστογραφηθεί οι υπογραφές ανωτάτων αξιωματικών και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Τσετίν Ντογάν

- Στις 19 Ιουνίου του 2014 όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, προκειμένου να επαναληφθεί η δίκη, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας το οποίο ανακοίνωσε πως τα δικαιώματα των κατηγορουμένων είχαν παραβιαστεί κατά την έκβαση της πρώτης δίκης. Στις 31 Μαρτίου του 2015, 236 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν μετά την απόφαση του κατηγόρου εισαγγελέα πως τα ψηφιακά τεκμήρια στα οποία στηρίζονταν η υπόθεση είχαν χαλκευτεί και δεν αποτελούσαν αξιόπιστα στοιχεία.[

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail