Η Αίγυπτος θα αξιώσει αποζημίωση 1 δισ δολαρίων για το Σουέζ - Πιθανή η κράτηση του EVER GIVEN

Planet Labs
Freepen.gr - Η Αίγυπτος θα αξιώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τις ζημιές που προκάλεσε η προσάραξη του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων EVER GIVEN που είχε μπλοκάρει τη Διώρυγα του Σουέζ διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο για σχεδόν μια εβδομάδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διώρυγας.

Ο υπολοχαγός Ossama Rabei προειδοποίησε επίσης ότι το πλοίο και το φορτίο του θα κρατηθούν στην Αίγυπτο εάν το ζήτημα των ζημιών πάει στο δικαστήριο και δε διευθετηθεί.

Ο Rabei, επικεφαλής της αρχής διώρυγας, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη σε μια φιλοκυβερνητική τηλεοπτική εκπομπή την Τετάρτη ότι το ποσό λαμβάνει υπόψη τη λειτουργία διάσωσης, το κόστος της σταματημένης κυκλοφορίας και τα χαμένα τέλη διέλευσης για την εβδομάδα που είχε μπλοκάρει η Διώρυγα του Σουέζ.

"Είναι δικαίωμα της χώρας", δήλωσε ο Rabei, χωρίς να διευκρινίσει ποιος θα είναι υπεύθυνος για την καταβολή της αποζημίωσης. Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν, οι αρχές της διώρυγας και οι πλοιοκτήτες είχαν μια καλή σχέση.

Το τεράστιο φορτηγό πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια από τις λίμνες εκμετάλλευσης του καναλιού, όπου οι αρχές και οι διαχειριστές του πλοίου αναφέρουν ότι διεξάγεται έρευνα.

Την Πέμπτη, οι τεχνικοί διευθυντές του πλοίου, Bernard Schulte Shipmanagement, δήλωσαν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Associated Press ότι το πλήρωμα του πλοίου συνεργάστηκε με τις αρχές στην έρευνά τους για το τι οδήγησε το σκάφος να προσαράξει. Είπαν ότι οι ερευνητές της αρχής Διώρυγας του Σουέζ έχουν πρόσβαση στον καταγραφέα δεδομένων ταξιδιού, γνωστό και ως μαύρο κουτί ενός σκάφους.

Ο Rabei είπε επίσης ότι εάν η έρευνα εξελιχθεί ομαλά και συμφωνηθεί το ποσό αποζημίωσης, τότε το πλοίο θα μπορούσε να ταξιδέψει χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, εάν το ζήτημα της αποζημίωσης οδηγήσει σε δίκη, τότε το πλοίο με το φορτίο αξίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα επιτρέπεται να εγκαταλείψει την Αίγυπτο, δήλωσε ο Rabei.

Οι διαφορές θα μπορούσαν να είναι πολύπλοκες, δεδομένου ότι το σκάφος ανήκει σε ιαπωνική εταιρεία, που λειτουργεί από ταϊβανό αποστολέα και φέρει σημαία στον Παναμά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail