Μήνυμα - ψυχρολουσία από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα: Στην Κρήτη το USS Dwight D. Eisenhower - Συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ε.Δ.

Το USS Dwight D. Eisenhower πέρυσι τον Ιούλιο είχε περάσει νότια της Κρήτης προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο και είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Τις επόμενες ώρες περνά το Γιβραλτάρ το  πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) και κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο με προορισμό το ναύσταθμο της Σούδας. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο οι Αμερικανοί στέλνουν στην περιοχή το πανίσχυρο αεροπλανοφόρο.

Και μάλιστα όχι απλά για να πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις τόσο με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και με την Πολεμική μας Αεροπορία αλλά όπως έχει προγραμματιστεί και για να αγκυροβολήσει μετά τις 20 Μαρτίου στο ναύσταθμο της Σούδας όπου θα παραμείνει για μερικές ημέρες πριν συνεχίσει προς το Σουέζ.

Το USS Dwight D. Eisenhower πέρυσι τον Ιούλιο είχε περάσει νότια της Κρήτης προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο και είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήδη η φρεγάτα ΨΑΡΑ πλέει προς το Γιβραλτάρ για να ενσωματωθεί στην αρμάδα του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου ενώ στις Μονάδες που θα συνοδεύουν το Eisenhower θα προστεθεί και Ελληνικό υποβρύχιο κλάσης «214». Η αρμάδα του αεροπλανοφόρου θα κινηθεί ανατολικά προς την περιοχή της Κρήτης και από μεθαύριο στα εκπαιδευτικά σενάρια θα λάβουν μέρος και μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Τα Ελληνικά «γεράκια» για μια ακόμη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν μαζί με τα F-18 τα οποία μεταφέρει το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο μήκους 332,8 μέτρων και εκτοπίσματος 101.600 τόνων.

Ταυτόχρονα και άλλες Μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου όπως και υποβρύχια αλλά και μαχητικά όχι μόνο από την Σούδα και τις δύο Πολεμικές Μοίρες 340 «Αλεπού» και 343 «Αστέρι» αναμένεται εμπλακούν τις επόμενες ημέρες στις ασκήσεις τις οποίες έχουν σχεδιάσει από κοινού οι Αμερικανοί με το ΓΕΕΘΑ και στόχο πάντα την ενίσχυση της διακλαδικότητας. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το USS Dwight D. Eisenhower θα καταπλεύσει στη Σούδα, δηλαδή στο μοναδικό ναύσταθμο της Μεσογείου ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου αφού διαθέτει τον προβλήτα Κ-14. Εκεί αναμένεται να πραγματοποιηθούν επισκέψεις υψηλού συμβολισμού από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τους Αμερικανούς να επιθυμούν να δώσουν το στίγμα της συνεχούς αναβάθμισης στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

Τόσο οι κοινές ασκήσεις όσο και ο ελλιμενισμός του USS Dwight D. Eisenhower-του πιο ισχυρού συμβόλου ισχύος των ΗΠΑ-στη Σούδα καταδεικνύει την διάθεση της Ουάσιγκτον σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τα Εθνικά θέματα να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Αθήνα την οποία βλέπει όπως τονίζει συνεχώς ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται και η κομβική σημασία της Κρήτης στην περιοχή αλλά και ο ρόλος που έχει για τις Αμερικανικές ναυτικές αλλά και αεροπορικές δυνάμεις.

Το πυρηνοκίνητο USS Dwight D. Eisenhower-αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz-επιχειρεί από το 1977. Κόστισε 4,5 δις δολάρια και εκτός από τα περίπου 90 μαχητικά F-18 μεταφέρει ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το πλήρωμά του αγγίζει τα 5600 άτομα ενώ το γεγονός ότι πλέει με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρεί στη θάλασσα για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail