Στο τραπέζι οι προτάσεις για τα νέα πλοία του Στόλου – Οι αμερικανικές MMSC και η ευρωπαϊκή «σφήνα»

Στο ΓΕΝ έχουν φτάσει οι περισσότεροι φάκελοι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι τελευταίοι ώστε το Επιτελείο να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα χαρακτηριστικά των φρεγατών.

Από: newpost.gr

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά των προτεινόμενων πλοίων το Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας στο τραπέζι όλες τις προτάσεις για τα καινούργια πλοία του Στόλου. Στο ΓΕΝ έχουν φτάσει οι περισσότεροι φάκελοι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι τελευταίοι ώστε το Επιτελείο να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα χαρακτηριστικά των φρεγατών.

Οι Αμερικανοί έχουν δώσει τόσο στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού όσο και σε εκπροσώπους του αμυντικού τύπου νέα στοιχεία για την πρόταση η οποία αφορά τις φρεγάτες MMSC. Με τα ισχυρά χαρτιά τους να αφορούν την διαλειτουργικότητα την οποία θα διαθέτουν οι φρεγάτες που προτείνουν με όλα τα πλοία και τα ελικόπτερα του Στόλου, την υποστήριξη μέσω FMS, τις δυνατότητες συνεχούς αναβάθμισης των καινούργιων πλοίων αλλά και την πλήρη αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών MEKO με νέο ραντάρ και σύστημα διαχείρισης μάχης.

Επιπλέον, αν και φαίνεται να διαπίστωσαν από τις επισκέψεις τους στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ότι τα "αγκάθια" είναι μεγάλα και οι διαδικασίες πολύπλοκες έως τη συμφωνία, παραμένουν θετικοί στην κατασκευή δύο ή τριών από τις τέσσερις συνολικά φρεγάτες στα Ελληνικά ναυπηγεία.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενοι στην κριτική για τις αδυναμίες των MMSC υποστήριξαν ότι έως το καλοκαίρι θα έχουν επιλυθεί πλήρως τα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης του πλοίου αφού το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά ήδη το Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Εμφανίστηκαν θετικοί στην αποδέσμευση βλημάτων SM2 τα οποία άλλωστε χρησιμοποιούν τους εκτοξευτές MK41 με τοποθέτηση όμως νέου ραντάρ το οποίο θα μπορεί να τα υποστηρίξει. Διαβεβαίωσαν ότι η ταχύτητα των MMSC θα ξεπερνά τα 30 μίλια με υπολογισμό της μέγιστης ανάλογα με τη διαμόρφωση έως τα 35. Στο ζήτημα του συρόμενου σόναρ CAPTAS 2 υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει απόλυτα στις απαιτήσεις του ΠΝ χωρίς να υπάρχει η ανάγκη χρήσης του ακριβότερου και ογκωδέστερου CAPTAS 4. Ενώ στο ερώτημα για τον συνολικό αριθμό των πυρομαχικών για το πυροβόλο 76/62 τα υπολογίζουν από 300 έως 500 με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει πάντως μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Πλήρεις απαντήσεις για τις δυνατότητες διαμόρφωσης και το κόστος αναμένονται από τους Αμερικανούς, αμέσως μετά την παραλαβή της Ελληνικής LOR η οποία θα "ξεκλειδώσει" και το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης με το Πολεμικό Ναυτικό να πιέζει ασφυκτικά για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.
Οι ευρωπαϊκές προτάσεις

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πληροφορίες για τις πρώτες εκτιμήσεις του ΓΕΝ σχετικά με τις Ευρωπαϊκές προτάσεις - Γαλλικές Belhara,Ολλανδικές Sigma, Βρετανικές Arrowhead, Ιταλικές Fremm, Γερμανικές ΜΕΚΟ και Ισπανικές F-110, κάνουν λόγο για ιδιαίτερα δελεαστικά project και πλοία με επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.Πάντως, δυνατότητα για G to G συμφωνία έχει η Αθήνα μόνο με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ενώ στην περίπτωση των Γάλλων μπορεί να ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία με αυτή της συμφωνίας για τα Rafale.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail