Οι βασικοί λόγοι που το Μαξίμου αίρει το lockdown σταδιακά – Αυτά είναι τα 6 πρώτα μέτρα για την αγορά

Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε ξαφνικά την άρση του lockdown.... - Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι 

Από: bankingnews.gr

H κυβέρνηση έχει αποφασίσει την μερική άρση του lockdown παρόλο που θα καθυστερήσει η επίσημη απόφαση αφού εν τέλει αποφασίστηκε στις 16 Μαρτίου 2021 ότι η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να εξετάσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας για να είναι απολύτως σίγουρη η απόφαση.
Συνεπώς, οι αποφάσεις μεταφέρονται για την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη.
Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε ξαφνικά την άρση του lockdown.
Σταχυολογώντας τις πληροφορίες από αξιωματούχους και επιστημονικούς κύκλους συμπεραίνονται τα εξής:

Η κυβέρνηση συνειδητοποίησε το εξής απλό: Αφού δεν αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα δεν χρειάζονται να συνεχίζονται.
Πλέον θα αναζητηθεί ένα νέο μίγμα μέτρων που θα ανοίγει μερικώς την αγορά και θα αίρει τα περιοριστικά μέτρα που δημιουργούσαν αχρείαστους συνωστισμούς.

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που εξέτασε το Μαξίμου είδαν μία άνευ προηγουμένου φθορά στην κυβέρνηση από το παρατεταμένο lockdown.
Οι ανακολουθίες τύπου Ικαρίας ή Άδωνι, τα περιστατικά αστυνομικής βίας και η αίσθηση της αναποτελεσματικότητας από όλους αυτούς τους περιορισμούς δημιούργησαν μία απίστευτη δυσφορία του κόσμου.
Ακόμα και αυτοί που υπάκουσαν στα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος, δεν μπορούσαν να υπακούσουν.
Η εμπιστοσύνη για τους χειρισμούς στους πρώτους μήνες της πανδημίας έγινε αμφισβήτηση.

Οι διαφωνίες στην επιτροπή λοιμωξιολόγων ήταν παρομοιώδεις.
Παρόλο που μιλάμε για καθηγητές, ήταν αδύνατο να κατανοήσουν τον παλμό και τις ανάγκες του κόσμου. Η λογική τους «κλεινόμαστε σπίτι, για να μην πεθάνουμε» ταιριάζει με την λογική «πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι». Όταν άρχισαν να μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών, τότε αναζητήθηκαν άλλες λύσεις πιο βιώσιμες.

Το προφανές: Η οικονομία είναι κλειστή για 5 μήνες και η παράταση της αναστολής του λιανεμπορίου και της εστίασης προκαλεί κίνδυνο να βάλουν λουκέτο και εύρωστες επιχειρήσεις πέραν από τα λουκέτα που έχουν προεξοφληθεί.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα που προχωρά αποτελεσματικά και μεγαλώνει το τείχος προστασίας του πληθυσμού.
Πλέον στα νοσοκομεία δεν βλέπεις συχνά ηλικιωμένους και οι θάνατοι έχουν διαμορφωθεί στο επίπεδο των 40-50 από το 100-200 που υπήρχε πριν τον κορωνοιό.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις έξι και μετά από τις επτά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε, με συνωστισμό στα σουπερμάρκετ.
Η μεγάλη συμμετοχή των νέων στις διαδηλώσεις, αλλά και οι παρέες που συγκεντρώνονται για βόλτες εκτός σπιτιού ήταν συνέπεια όλων αυτών των αναποτελεσματικών περιορισμών.
Πλέον, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σταδιακά να άρει τους περιορισμούς στην αγορά με τον πλέον ακίνδυνο τρόπο.
Να ανοίγει σιγά σιγά κάθε εβδομάδα οικονομικές δραστηριότητες.

Γι’ αυτό έχει αποφασίσει:

Να ανοίξουν και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής καθώς όποτε άνοιξαν δεν αποτέλεσαν εστία διασποράς του ιού.
Άλλωστε, αποτελούν μία φυσική εκτόνωση των πολιτών που δρα θετικά στην ψυχολογία τους λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού. Επίσης, μέχρι τώρα είχε παρατηρηθεί ότι κομμωτές και μανικιουρίστες πήγαιναν σε σπίτια και υγειονομικά ήταν πιο επισφαλές.
Το άνοιγμά τους προκρίνεται από 22 Μαρτίου και θα λειτουργήσει ως προπομπός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 21:00, από 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα. Σε ότι αφορά στις καθημερινές, θα παραμείνει ως έχει η απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή στις 21:00.
Οι περιορισμοί δημιουργούσαν αχρείαστους συνωστισμούς ενώ τώρα που η μέρα έχει μεγαλώσει δημιουργία αρνητική ψυχολογία ο εγκλεισμός από τόσο νωρίς στο σπίτι…

Άρση της απαγόρευσης μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, όπως είχε προκύψει από την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ νομών.
Πάντως, ακόμη και με το άνοιγμα των πρώτων δραστηριοτήτων, η μετακίνηση εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας προς εκπλήρωση κάποιας ανάγκης που σχετίζονται με αυτές θα παραμείνει ως έχει σήμερα.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με clickaway σίγουρα στις 29 Μαρτίου.
Από εκεί και πέρα εξετάζεται και η περίπτωση του click in shop αλλά όχι σε όλα τα μαγαζιά.
Ίσως σε πρώτη φάση μόνο σε συνοικιακά ή σε ορισμένους εμπορικούς κλάδους.
Η μετάβαση θα γίνεται με SMS που θα έχει ισχύ δύο ωρών στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032.

Τα σχολεία θα ανοίξουν αργότερα τον Απρίλιο, ενώ εξετάζονται οι λύσεις για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.
Για τα σχολεία η κυβέρνηση έχει την λύση και της τηλεκπαίδευσης οπότε δεν βιάζεται.
Ίσως ακολουθηθεί ένα μικτό σχήμα, κάποιες μέρες τηλεκπαίδευση, κάποιες μέρες φυσική παρουσία στο σχολείο και ανά τάξεις.

Η εστίαση θα ξεκινήσει μετά τις 15 Απριλίου με συντεταγμένο τρόπο και στην αρχή εξετάζεται μόνο η λειτουργία των εξωτερικών χώρων των επιχειρήσεων.
Αυτό, ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως αντιστάθμισμα σε πιθανή απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για το Πάσχα.

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα – Φόβοι για νέο lockdown

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις εισηγήσεις που ακούγονται στο Μαξίμου.
Κάποιοι, κυριολεκτικά θεωρούν ότι με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της αγοράς θα φέρει αναπόφευκτα νέο lockdown.
Κλείσιμο για 2 εβδομάδες τύπου Wuhan της Κίνας σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.
Δεν θα τηρηθεί κιόλας.
Το χειρότερο, όμως, σενάριο είναι ότι θα ναρκοθετήσει το φυσιολογικό άνοιγμα του ισχυρού χαρτιού της οικονομίας, του τουρισμού που όπως έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη θα ξεκινήσει από 14 Μαΐου.
Οι αποφάσεις θα παρθούν την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 και αυτό που θέλει ο Πρωθυπουργός είναι να ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Μαξιμιλιανός
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.