Kaman-22: Το νέο drone επίθεσης μεγάλης εμβέλειας του Ιράν ικανό να χτυπήσει σε όλη τη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Το Ιράν έχει αποκαλύψει την τελευταία του κατηγορία drone επίθεσης το Kaman-22 (που σημαίνει Arrow-22 στα Farsi) το οποίο φέρεται να έχει εισέλθει "στα τελικά στάδια της παραγωγής" και έχει αντοχή που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνες των αντιπάλων του στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το MQ-1 Predator και το MQ-9 Reaper. Το νέο drone μοιάζει πολύ με τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη, καθώς και με την κινεζική σειρά Wing Loong, και κυρίως είναι χτισμένο γύρω από ένα stealth airframe όπως και άλλα ιρανικά σχέδια. Το Kaman-22 φέρεται να έχει μια εμβέλεια σχεδόν 3000 χιλιομέτρων (που αναφέρεται ως 1.860 μίλια) και μια πολύ υψηλή αντοχή έως και 24 ώρες - και δεν είναι το πρώτο ιρανικό drone που φέρεται να έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε τέτοιες συνθήκες. 

Για λόγους σύγκρισης, σημειώνει το militarywatchmagazine.com, το Αμερικανικό Predator και το Reaper έχουν εμβέλειες 1240km και 1850km, ενώ το εύρος του Wing Loong της Κίνας βρίσκεται μεταξύ των δύο. Παραμένει αβέβαιο, ωστόσο, αν αυτή η αντοχή των 3000 χιλιομέτρων αναφέρεται σε ένα πλήρως οπλισμένο Kaman-22 drone ή όχι, με περισσότερα όπλα να μεταφέρονται σε μικρότερο εύρος για όλα τα αεροσκάφη. Ενώ πολλά μεγάλα νέα οπλικά συστήματα στο Ιράν έχουν τοποθετηθεί αποκλειστικά από το σώμα της Επαναστατικής Φρουράς της χώρας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεγάλη πλειοψηφία των υπερπόντιων στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Kaman-22 φαίνεται να προορίζεται για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ταξίαρχος Aziz Nasirzadeh, δήλωσε σχετικά με τις δυνατότητες του νέου αεροσκάφους: "το drone Kaman-22 είναι ικανό να μεταφέρει όλα τα είδη ωφέλιμων φορτίων με πολύ μεγάλη διάρκεια πτήσης [και] έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει, να παρακολουθεί, να συλλέγει πληροφορίες και να φωτογραφίζει μακρινούς στόχους".

Το Kaman-22 δεν είναι το πρώτο ιρανικό drone που μοιάζει πολύ με το σχέδιο του αμερικανικού Predator, με το Shahed-129 να έχει παρόμοια εμφάνιση και να έχει δοκιμαστεί εντατικά εναντίον αντάρτικων ομάδων στη Συρία για να υποστηρίξει τις ιρανικές δυνάμεις που εμπλέκονται εκεί. Τα ιρανικά αεροσκάφη έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ικανά σε συνθήκες μάχης στο παρελθόν και κέρδισαν επαίνους από πρώην Ισραηλινούς αξιωματούχους ως "εξαιρετικά εξελιγμένα" για την αποτελεσματικότητά τους στην αποφυγή Ισραηλινών αεροπορικών αμυντικών συστημάτων σε αποστολές αναγνώρισης. Παρά το γεγονός ότι ο αμυντικός τομέας του Ιράν συνολικά θεωρείται μέτριος, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτιμώνται ως η πιο σημαντική δύναμη με την ανάπτυξη των αεροσκαφών που φέρουν πτέρυγα stealth για πολεμικές επιχειρήσεις. 

Το Kaman-22 πιθανότατα θα αποτελέσει ένα φθηνότερο αντίστοιχο των σχεδίων stealth, όπως το Shahed-191, και παρουσιάστηκε με τέσσερις βόμβες sadid και δύο βόμβες Balaban glide. Η χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών είναι ένας αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής ισχύος που επιτρέπει στις ιρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και έτσι να μειώσουν την ανάγκη ανάπτυξης μεγάλου αριθμού αεροσκαφών. Αν και το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν άρθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και το Ιράν αναμένεται από τότε να τοποθετήσει παραγγελίες για νέες κατηγορίες επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών υψηλού επιπέδου, η δύναμη της εγχώριας βιομηχανίας της χώρας για την παραγωγή drones παρείχε μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση που μείωσε κάπως την ανάγκη της για νέα ξένα μαχητικά αεροσκάφη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail