Απλώνει το χέρι στο HDP ο Ιμμάμογλου εν όψει μεγάλης πολιτικής κρίσης στην Τουρκία

Freepen.gr - Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoğlu, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), τηλεφώνησε στh συμπρόεδρο του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Pervin Buldan στις 19 Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό του Newroz, την έναρξη του κουρδικού Νέου Έτους.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το HDP, ο Imamoğlu δήλωσε στην Buldan ότι η υπόθεση κλεισίματος που ξεκίνησε εναντίον του κόμματος και η εκδίωξη του Ömer Faruk Gergerlioğlu από το Κοινοβούλιο είναι ενάντια στη Δημοκρατία.

Ο Imamoğlu ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές θα "συνεχίσουν να υφαίνουν μαζί τους ακρογωνιαίους λίθους της Δημοκρατίας".

Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τη σκληρή καταστολή της στο HDP, η απειλή νομικού κλεισίματος κρέμεται πάνω από το κόμμα. Τούρκος Εισαγγελέας προχώρησε σε σχετική δίωξη στο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 17 Μαρτίου απαιτώντας την απαγόρευση του κόμματος.

Η κίνηση επικρίθηκε έντονα από τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με πολλούς νομοθέτες του CHP να καλούν το Συνταγματικό Δικαστήριο να τερματίσει αυτή την "παρανομία" το συντομότερο δυνατό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη επέκριναν επίσης την κίνηση λέγοντας ότι υπονόμευσε τη Δημοκρατία. 

Η κίνηση δίωξης και κλεισίματος του HDP συνέπεσε με την πτώση στις δημοσκοπήσεις τόσο του ΑΚΡ όσου και του εθνικιστικού κυβερνητικού του εταίρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail