Πέφτει στον γκρεμό η τουρκική λίρα - Σφαλιάρα από τη Fitch για το χρέος της Τουρκίας

GuidesGlobal / pixabay
Freepen.gr - Η λίρα της Τουρκίας έπεσε την Τετάρτη, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη ημέρα ζημιών, αφού ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch εντάχθηκε στους επενδυτές που επέκριναν την απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,5 τοις εκατό σε 7,98 ανά δολάριο, πλησιάζοντας το βασικό ψυχολογικό επίπεδο των 8 λιρών έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αυτό επέκτεινε τις απώλειες από την Παρασκευή κοντά στο σχεδόν 10 τοις εκατό.

Ο Ερντογάν έπαυσε το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Naci Ağbal σε μια απόφαση σοκ την παρασκευή, προκαλώντας φόβους για επιστροφή στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που είχαν ωθήσει τη λίρα σε χαμηλό ρεκόρ πέρυσι.

Η Fitch ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Τουρκίας στο " BB -", επικαλούμενη την απομάκρυνση του Ağbal.

Ο Ağbal είχε αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 19 τοις εκατό από το 10,25 τοις εκατό από την άφιξή του στις αρχές Νοεμβρίου για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει τη λίρα. Ο Ερντογάν αντιτάχθηκε δημοσίως στα υψηλότερα επιτόκια λέγοντας ότι ήταν πληθωριστικά.

"Θα εξετάσουμε την κατεύθυνση πολιτικής υπό τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και την εξέλιξη της εξωτερικής θέσης", δήλωσε η Fitch σε έκθεσή της.

"Θεωρήσαμε ότι η ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τον έμπειρο κ. Ağbal, πρώην υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Kavcıoğlu, ο τέταρτος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει συγκρίσιμο ρεκόρ", ανέφερε.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση της μεταποίησης και της απασχόλησης στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης.

Οι Τούρκοι πρέπει να καταθέσουν οποιοδήποτε χρυσό ή ξένο νόμισμα που κρατούν στο σπίτι τους στις τράπεζες της χώρας για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα ενώ κάλεσε τις τράπεζες να προσφέρουν ελκυστικούς όρους για τις επενδύσεις.

Τα γεγονότα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα δεν αντικατοπτρίζουν τις βασικές αρχές της χώρας, ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail