Αλλαγή πορείας για τα F-35 από την Τουρκία: Πρωταρχικός μας στόχος να αποζημιωθούμε!

Freepen.gr - Η Τουρκία δεν σκοπεύει απαραίτητα να επιστρέψει στο αμερικανικό πρόγραμμα του F-35 fighter jet από το οποίο αφαιρέθηκε για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, στις 3 Μαρτίου.

Είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος για την Τουρκία είναι να αποζημιωθεί για τις απώλειές της.

Η άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 F-35 και έχει κατασκευάσει εξαρτήματα για αυτό, αλλά αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφού απέκτησε ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία η Ουάσινγκτον λέει ότι απειλούν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.

Η Αγκυρα απορρίπτει τις ανησυχίες των ΗΠΑ και αναφέρει ότι η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα ήταν άδικη.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV ότι υπήρξε "σαφής απώλεια δικαιωμάτων" και ότι η 6μηνη σύμβαση της Άγκυρας με την Arnold & Porter αποσκοπούσε στον εντοπισμό μελλοντικών βημάτων για την αντιστροφή αυτών των απωλειών.

"Δεν είμαστε σε μια διάθεση του στιλ «ας επιστρέψουμε [στο έργο], πρέπει να επιστρέψουμε». Λέμε ότι υπάρχει αδικία και ότι αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί", δήλωσε ο Ντεμίρ, ο οποίος έχει δεχθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Ο στόχος όλων των προσπαθειών μας δεν είναι απαραίτητα να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον να δούμε τις αδικίες και να αντισταθμίσουμε την απώλεια των δικαιωμάτων μας", πρόσθεσε.

Παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αμυντική της βιομηχανία, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους για βασικά τμήματα F-35.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφωνήσει για μια σειρά θεμάτων τα τελευταία χρόνια, από τα S-400s και τις επιπτώσεις της στις διαφορές στην πολιτική της Συρίας. Η άγκυρα αναφέρει ότι ελπίζει σε καλύτερους δεσμούς υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail