Το «οχυρό» της Κρήτης εφιάλτης για την Άγκυρα: Ελληνικά F-16 και F-4 «φτερό-φτερό» με τα F-18 του αεροπλανοφόρου Εisenhower

Το «οχυρό» της Κρήτης εφιάλτης για την Άγκυρα. Ελληνικά F-16 και F-4 «φτερό-φτερό» με τα F-18 του αεροπλανοφόρου  Εisenhower. Η ψήφος εμπιστοσύνης από τους  Συμμάχους και το μήνυμα Μπλίνκεν στους γείτονες. Η Σούδα και ο πλήρης έλεγχος της ανατολικής Μεσογείου.

Aπό: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Ο κατάπλους του πανίσχυρου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower την επόμενη εβδομάδα στη ναυτική βάση της Σούδας έρχεται να αναδείξει για μια ακόμη φορά τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας και της Κρήτης στον γεωστρατηγικό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η κίνηση υψηλού συμβολισμού της υπερδύναμης να δώσει εντολή στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο να αγκυροβολήσει στην Κρήτη πριν περάσει το Σουέζ για μια ακόμη αποστολή στον Περσικό Κόλπο καταδεικνύει δίχως άλλο ότι η Ουάσιγκτον στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα την ώρα που οι γείτονες επιμένουν στους Ρωσικούς S-400.

Και μάλιστα την ώρα που ο νέος επικεφαλής του State Department  Άντονι Μπλίνκεν προχωρά στην πιο σκληρή εδώ και χρόνια δήλωση από Αμερικανό αξιωματούχο απέναντι στην Άγκυρα. Κόλαφος ο διπλωμάτης κάνει λόγο για ‘’ ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της’’.

Οι ΗΠΑ και η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν με ξεκάθαρο τρόπο δείχνουν από την αρχή τη διάθεσή τους να αλλάξουν στάση απέναντι στην Άγκυρα και να ‘’παίξουν το χαρτί’’ της Ελλάδας προκειμένου να βάλουν φρένο στον ανεξέλεγκτο πλέον Ερντογάν. Την ώρα που η Άγκυρα αναγκάζεται υπό το καθεστώς τεράστιας πίεσης να προχωρήσει στις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα, τις οποίες μάλιστα επιχειρεί να ‘’βαφτίσει’’ ως διαβουλεύσεις ή συζητήσεις η Ουάσιγκτον αρχίζει πλέον να αυξάνει με κάθε τρόπο την πίεση στους γείτονες.

Ήδη η Ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ έχει ενσωματωθεί στην αρμάδα του USS Dwight D. Eisenhower όπως και υποβρύχιο του Στόλου κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Από αύριο στο ‘’παιχνίδι’’ μπαίνουν και τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ με μεγάλο αριθμό μαχητικών και από τις τέσσερις Πολεμικές Μοίρες των F-16 block 52+ αλλά και με τους ‘’γερόλυκους’’ των F-4 της Πολεμικής Μοίρας «Άρης» από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.’’ Τίγρης’’ και ‘’Όλυμπος’’ από τον Άραξο, ‘’Αλεπού’’ και τα ‘’Αστέρι’’ από τη Σούδα θα πετάξουν ‘’φτερό-φτερό’’ με τα Αμερικανικά F-18 σε μια σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια. Σε Λιβυκό και Κρητικό Πέλαγος αλλά και πάνω από την Πελοπόννησο Έλληνες ιπτάμενοι της HAF και Αμερικανοί από τη US NAVY AIR FORCE για μια ακόμη φορά θα εκπαιδευτούν μαζί. Την ώρα που οι Τούρκοι πιλότοι της TuAF παραμένουν σταθερά ‘’εγκλωβισμένοι’’ εντός των ‘’τειχών’’ με σχεδόν ανύπαρκτη συμμετοχή σε κοινές συμμαχικές αεροπορικές ασκήσεις. Και με μοναδική διέξοδο σποραδικά γυμνάσια με την αεροπορία του Πακιστάν.

Είχαν προηγηθεί αεροναυτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή νότια της Κρήτης μόλις πριν από μια εβδομάδα στο πέρασμα του Γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle με πλοία του Στόλου αλλά και Ελληνικά μαχητικά να πετούν μαζί με τα Rafale της Armee De l’Air. Ενώ τις επόμενες εβδομάδες η Κρήτη θα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο αφού το Σάββατο στην Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης αναμένεται να προσγειωθούν έξι F-15 της Royal Saudi Air Force για συνεκπαίδευση με τα ‘’γεράκια’’ της HAF.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail