Φοβερές αποκαλύψεις από το Μιχάλη Ιγνατίου για την ΑΟΖ με Αίγυπτο - Κύπρο αλλά και τον East Med

@GreeceMFA
Freepen.gr - Σε πολύ σημαντικές αποκαλύψεις προέβη χθες ο γνωστός δημοσιογράφος, Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του hellasjournal.com σε άρθρο με τίτλο "Φοβάμαι πως τα έκαναν “σαλάτα” με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο: Ώρα να ξυπνήσουμε…". Ο Μιχάλης Ιγνατίου μιλά για πολλές λάθος κινήσεις από την Αθήνα και το Κάιρο, που έθεσαν σε κίνδυνο τις συνεργασίες με την Κύπρο και το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σημειώνει ότι η Τουρκία εισήλθε στο διπλωματικό «παιγνίδι» ελπίζοντας ότι θα δελεάσει την Αίγυπτο, όταν πληροφορήθηκε τις συζητήσεις για τον πιθανό αποκλεισμό της Κύπρου από τους αγωγούς, με ελληνική εισήγηση…

Και αποκαλύπτει:

Αυτό που μου είπε διπλωματική πηγή (και δεν το είδα πουθενά) -μου γράφει ο ένας διπλωμάτης- είναι ότι η ιδέα για εναλλακτικό αγωγό που να παρακάμπτει την Κύπρο προτάθηκε αρχικά από τον Νίκο Δένδια προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι. Η συζήτηση έγινε αυτή τη χρονιά. Ο συνομιλητής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν αρνητικός στην ιδέα. Γενικά ομιλώντας το κλίμα για την Τουρκία στο αιγυπτιακό υπουργείο των Εξωτερικών είναι άσχημο.

Στη συνέχεια το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου Σίσι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τελευταίος ανέλαβε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κύπρου. Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, δεν συζήτησε το θέμα με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το πληροφορήθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και αυτό ήταν μέγα λάθος των ηγετών της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Ο κ. Ιγνατίου τονίζει πως με την τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, η Αθήνα άφησε εκτεθειμένη την Κύπρο και ανοικτό το πεδίο για συνεννόηση μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου στις θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Άλλωστε υπενθυμίζουμε ότι όλες οι Navtex των Τούρκων στο τετράμηνο του σουλάτσου του Ορούτς Ρέις, που ακολούθησε χρονικά τη συμφωνία για την ΑΟΖ, σκιαγράφησαν τη θαλάσσια περιοχή που έμεινε εκτός της μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Και κάτι που αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου και δεν πρέπει να ξεχνάμε:

Το παιγνίδι όμως -όπως μου γράφει ο καθηγητής- χάθηκε το 2003, όταν η Κύπρος βγήκε μπροστά και έπεισε τον Χόσνι Μουμπάρακ να συμφωνήσει σε ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή. Προσεγγίστηκε και η Αθήνα. Ο Μουμπάρακ ήταν έτοιμος για συμφωνία τριμερούς σημείου και οριοθέτησης ΑΟΖ και με την Ελλάδα. Η Αθήνα όμως, όχι μόνο κλώτσησε την ευκαιρία, αλλά έκανε παρέμβαση για να “τραβήξουν” πίσω το δυτικό άκρο της συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου για να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

Η ζώνη της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν φυσικά μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη. Εάν δεν έκανε παρέμβαση η Αθήνα, η Αίγυπτος θα είχε αναλάβει δέσμευση ως προς την αρχή μελλοντικής οριοθέτησης με την Ελλάδα.

Όταν ξεκίνησαν οι διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου το 2005, ο αέρας στο Κάιρο άλλαξε, η Τουρκία άρχισε τις δικές τις προσφορές προς την Αίγυπτο και γενικά το τρένο έφυγε…

Kαι τώρα τρέχουμε με τηλέφωνα και επισκέψεις να μαζέψουμε τι;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail