Τρεις ανατροπές στο σύστημα των e-αποδείξεων

Ανατροπές  στο καθεστώς των αποδείξεων και την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση, καθώς αποδεικνύεται ότι το ισχύον σύστημα είναι αναποτελεσματικό.

Από: sofokleousin.gr

Αφενός για τη φορολογική χρήση του 2020, θα αναστείλει την εφαρμογή του, χωρίς όμως να ακυρωθούν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις φόρου, αφετέρου για τη χρήση 2021 θα μειωθεί το όριο και από το 2022, θα αλλάξει εντελώς φιλοσοφία και θα εστιαστεί περισσότερο στη λήψη αποδείξεων από επαγγελματίες ύποπτους για φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ανασταλεί η υποχρέωση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με αποδείξεις προερχόμενες είτε από ηλεκτρονικές συναλλαγές είτε με χάρτινες αποδείξεις.

Λόγω της καραντίνας, η κατανάλωση των νοικοκυριών το 2020, έχει μειωθεί δραματικά και χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν το όριο των αποδείξεων είτε με ηλεκτρονικές αγορές είτε με χάρτινες αποδείξεις.

Το θέμα της μείωσης του ορίου των e-αποδείξεων είχε αποκαλύψει το Σin από τον Απρίλιο του 2020. Κατόπιν το υπουργείο Οικονομικών, αρχικά υποστήριξε ότι θα παραμείνει ως έχει, κατόπιν παραδέχτηκε ότι θα μειωθεί, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι θα μετρήσουν και οι χάρτινες αποδείξεις και τώρα το τελευταίο σενάριο προβλέπει την πλήρη απενεργοποίησή του.

Ωστόσο η αναστολή του για το 2020, δεν σημαίνει πως θα ακυρωθούν οι εκπτώσεις φόρου που προβλέπονται, οι οποίες θα ισχύσουν κανονικά.

Τι θα ισχύσει για το 2021

Για το 2021 που ξεκίνησε με καραντίνα, τα εισοδήματα των περισσότερων φορολογούμενων να είναι υπό πίεση, με το λιανεμπόριο να είναι κλειστό και την αβεβαιότητα να σκιάζει τα πάντα, το όριο των υποχρεωτικών e-αγορών θα μειωθεί σε πρώτη φάση, από το ύψος του 30% που προβλέπει η νομοθεσία.

Αργότερα και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και το εύρος του ανοίγματος της αγοράς στους επόμενους μήνες, θα αποφασιστεί εάν θα διατηρηθεί ή θα ανασταλεί και για το έτος 2021.

Πάντως, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί από τους πρώτους μήνες του έτους η αναστολή του μέτρου των e-αποδείξεων, καθώς θα έδινε στους φορολογούμενους μήνυμα να μη ζητούν αποδείξεις, που θα σήμαινε έκρηξη της φοροδιαφυγής. Η όποια παρέμβαση, θα ανακοινωθεί προς το τέλος του χρόνου.

Πλήρης ανατροπή το 2022

Για το 2022 έρχονται μεγάλες ανατροπές στο σύστημα των e-αποδείξεων. Όπως αποκάλυψε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του Σin, το σύστημα που προωθείται θα προβλέπει στοχευμένες μειώσεις φόρου, όταν λαμβάνονται αποδείξεις και οι δαπάνες πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, που έχουν αυξημένη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο, αυτό, δεν υπάρχει λόγος να μετρούν οι e-αποδείξεις π.χ. από τα σούπερ μάρκετ, που ούτως ή άλλως κόβουν αποδείξεις, αλλά στόχος θα είναι η λήψη αποδείξεων από επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις.

Έτσι, το όριο των αποδείξεων επί του εισοδήματος θα μειωθεί από το 30% που είναι σήμερα, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά θα καλύπτεται μόνο με αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Τα επαγγέλματα τα οποία θα τεθούν στο «στόχαστρο» των φορολογουμένων για αποδείξεις είναι όλα τα οικοδομικά επαγγέλματα, όπως, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, ταβέρνες, εστιατόρια, τα μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εποχικές δραστηριότητες, οι γιατροί και οι δικηγόροι, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

Ταυτόχρονα προκειμένου να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το κίνητρο για τη λήψη αποδείξεων, όπως επίσης έχει αποκαλύψει το Σin θα καθιερωθούν κληρώσεις χρηματικών ποσών κάθε μήνα, καθώς και ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών που προέρχονται από κατασχέσεις της εφορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail