Σαουδάραβες διασύρουν διεθνώς τον Ερντογάν: «Εσύ και όχι εμείς, ήθελες να μας πουλήσεις drones»

ΑΡ
Freepen.gr - Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι μπερδεύεται με αυτό που αποκαλούσε "αντίφαση" της Σαουδικής Αραβίας στην προσπάθειά της να αγοράσει τουρκικά drones, ενώ από την άλλη να προχωρά σε στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι σαουδαραβικές πολιτικές πηγές διέψευσαν γρήγορα ότι το Ριάντ είχε επιδιώξει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Aydın Sezer επιβεβαίωσε στο Arab Weekly ότι στην πράξη ισχύειτο αντίστροφο. Η προσφορά έγινε στην πραγματικότητα από τον Ερντογάν στο Σαουδάραβα μονάρχη.

Οι σαουδαραβικές πηγές δήλωσαν ότι ήταν ο Ερντογάν που, πριν από τρεις μήνες, προσπάθησε να πουλήσει τα ένοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yaşar Yakış, κάποτε πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, επιβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν πάντα ήθελε να πουλήσει αεροσκάφη στο Βασίλειο σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με το Ριάντ.

Μιλώντας στο αραβικό εβδομαδιαίο, ο Yakış είπε: "ο Ερντογάν αισθάνθηκε ότι η απομόνωσή του εντάθηκε με την άφιξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Αυτό τον ώθησε να επανεξετάσει τους υπολογισμούς του και να ανοιχθεί στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ".

Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Aydın Sezer απέδωσε την προθυμία του Ερντογάν να προσεγγίσει το Ριάντ στην επιδεινούμενη οικονομική θέση της Τουρκίας και στην πίεση που άσκησε η κυβέρνηση Joe Biden. Αυτοί οι παράγοντες, ανέφερε, έχουν αναγκάσει την Αγκυρα να ανοιχτεί σε άλλες χώρες και να εργαστεί για να μειώσει τις εχθρότητες.

Ωστόσο, ο Sezer εξέφρασε την έκπληξή του για την τουρκική βιασύνη για προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, σε μια εποχή που το Ριάντ έκλεινε τουρκικά σχολεία και εμπόδιζε την εισαγωγή τουρκικών αγαθών.

"Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η απόρριψη από τη Σαουδική Αραβία των παρορμητικών δηλώσεων που προέρχονται από Τούρκους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, σχετικά με την προσέγγιση με το Ριάντ", δήλωσε ο Τούρκος πολιτικός συγγραφέας Εργκούν Μπάμπαχαν. 

"Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να γυρίζει πίσω τα τουρκικά φορτηγά από το τελωνείο, οπότε πώς μπορούν να ζητήσουν αεροσκάφη από την Άγκυρα;" ρωτά ο Babahan.

Ο βετεράνος Τούρκος πολιτικός αναλυτής Ilhan Tanır θεωρεί ότι οι προσπάθειες του Ερντογάν να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τους Σαουδάραβες και τους Αιγυπτίους δεν έχουν νόημα χωρίς ολοκληρωμένες διπλωματικές προσπάθειες που θα σπάζουν την ευρύτερη απομόνωση της Τουρκίας στην περιοχή.

"Παρά τις προσπάθειες προσέγγισης της Άγκυρας, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν ανταποκρίθηκαν", δήλωσε ο Tanır στο Arab Weekly. "Αντ' αυτού, οι γείτονες της Τουρκίας στην περιοχή συνεχίζουν την προσέγγισή τους μεταξύ τους στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα".

Οι ειδικοί του Κόλπου πιστεύουν ότι ο Ερντογάν έχει υποτιμήσει τη δύναμη και την επιρροή του Ριάντ όταν τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να ασκήσει πολιτική πίεση και πίεση στα μέσα ενημέρωσης στο Βασίλειο.

Τονίζουν ότι οι Σαουδάραβες, οι οποίοι αποφεύγουν να εκδίδουν δηλώσεις και να διεξάγουν μάχες στα μέσα ενημέρωσης, γνωρίζουν πότε πρέπει να υλοποιήσουν ένα χτύπημα που παραδίδει το απαραίτητο μήνυμα στους αντιπάλους τους.

Προσθέτουν ότι η δημόσια και επίσημη οργή της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία δεν περιοριζόταν στην εκμετάλλευση από την Αγκυρα της υπόθεσης Khashoggi και τις επακόλουθες προσπάθειές της να κηλιδώσει το Βασίλειο και τους ηγέτες του. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε αφού ο Ερντογάν προσπάθησε να υπονομεύσει τη θέση της Σαουδικής Αραβίας ως την κύρια σουνιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή μέσω μιας συμμαχίας με το ιρανικό καθεστώς και τις σουνιτικές ομάδες όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, του οποίου το κόμμα ήρθε στην εξουσία το 2002, προσπάθησε να απεικονίσει τον εαυτό του ως οραματιστή που στοχεύει "να κάνει την Τουρκία μεγάλη και πάλι" στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Έχει πει στο παρελθόν ότι η χώρα δεν θα περιμένει πλέον προβλήματα ή αντιπάλους να "χτυπήσουν την πόρτα μας", αλλά "θα πάει αντ' αυτού και θα τους βρει όπου κι αν βρίσκονται και θα τους χτυπήσει σκληρά".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail