Πώς θα ήταν μια σύγκρουση τύπου Ναγκόρνο-Καραμπάχ με drones στην Κύπρο;

Στο σενάριο αναλύεται μια υποθετική επιθετική ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα βάσει των στοιχείων που μας έφερε η ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η εκτενής χρήση των συστημάτων αυτών. Ένα σενάριο με drones που πρέπει να προβληματίσει...

Από: simerini.sigmalive.com

Γιώργος Παντελή

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024

Ενώ όλες οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία που χτύπησε τον πλανήτη την περασμένη τετραετία (covid 19), η Τουρκική Δημοκρατία εντατικοποίησε τις ασκήσεις της στα κατεχόμενα καθώς παραδόθηκε και το 40ό BAYRAKTAR TB2.

Τα τούρκικα UAV παραδόθηκαν στον κατοχικό στρατό με το πρόσχημα της επιτήρησης συνόρων, αλλά και αρκετά οχήματα μεταφέρθηκαν κρυφά χάρη στο μικρό τους μέγεθος. Η τουρκική εταιρεία ASESLAN έχει καταφέρει να αντιγράψει το σύστημα κατάδειξης στόχων και διασύνδεσης δεδομένων εικόνας και ήχου από τους χειριστές στην αεροπορική βάση στην Αττάλεια, μέσω δορυφορικής σύνδεσης που αναπτύχθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Έτσι τα τουρκικά UAVs έχουν μόνο τουρκικά συστήματα επάνω τους και αυτό σήμανε τεράστιο άλμα στην αμυντική τους βιομηχανία.

Η επιτυχία του συστήματος αυτού στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν 4 σχεδόν χρόνια (27 Σεπτ - 10 Νοε 2020), αλλά και η κατάλληλη προώθηση του, έχει πετύχει αρκετές εξαγωγικές επιτυχίες ανάμεσα τους η Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τυνησία, Αλγερία, Πακιστάν και Βουλγαρία.

Άλλη μια άσκηση στα κατεχόμενα είναι γεγονός... Πλέον όμως οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες έχουν συνηθίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στα κατεχόμενα , κρατώντας μεν μια επιφυλακή αλλά υπάρχει μια σχετική χαλαρότητα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πλέον ασχολείται με τις απολύσεις των παλιών κληρωτών στρατιωτών και την εκπαίδευση και χορήγηση υλικών στους νεοσύλλεκτους, έτσι δεν δίνεται έμφαση τόση έμφαση στην επιφυλακή.

Έτσι όπως κάθε τετράμηνο, στις οθόνες των TRD 2215D φαίνονται οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-4 Terminator καθώς και ΑΝΚΑ σε αποστάσεις περίπου 180 χιλιομέτρων. Οι χειριστές των ραντάρ που έχουν ξαναδεί αυτή την εικόνα αρκετές φορές τα τελευταία τρία χρόνια, ειδοποίησαν τις βάσεις και τέθηκαν τα Α/Α συστήματα σε επιφυλακή (όπως κάθε τετράμηνο). Αυτή τους η άσκηση έχει όμως κάτι διαφορετικό, κάτι το ξεχωριστό απ' τις προηγούμενες. Οι διαφορές του προφίλ της πτήσης και το γεγονός ότι πλησιάζει περισσότερο στον κυπριακό εναέριο χώρο. Κρύος ιδρώτας τρέχει απ' το κούτελο του Συμβασιούχου Οπλίτη (ΣΥΟΠ) που επιβλέπει... Επικρατεί ησυχία.

Την ησυχία όμως αυτή σπάει ο ΣΥΟΠ Υποσμηνίας κ. Αλεξίου που επιβλέπει την οθόνη του TRD 2215 D (*1*).

- Κύριε Γεωργίου (*2*) υπάρχει κάτι που πρέπει να δείτε. Είπε ο Αλεξίου δείχνοντας με το δάκτυλο την οθόνη του ραντάρ. Αμέσως ο Σμηναγός κ. Γεωργίου ανέφερε το περιστατικό και ήχησε συναγερμό σε όλη την βάση. Τα BUK M1/M2 τέθηκαν σε ετοιμότητα και αναμένουν εντολές καθώς είναι αποκρυμμένα στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Ο σχηματισμός των τεσσάρων F-4 Terminator είναι πλέον σε απόσταση μικρότερη των 130 χιλιομέτρων τα οποία σπάνε αμέσως τον σχηματισμό τους.

Αυτό ενα πράγμα μπορεί να σημαίνει... Αεροπορική προσβολή. Η τετράδα των F-4 Terminator εξαπέλυσε εναντίον των ραντάρ έξι πυραύλους cruise τύπου SOM-Β1, οι οποίοι φάνηκαν αμέσως στις οθόνες.

Τα τουρκικά Phantoms απεμπλάκηκαν και κατευθύνθηκαν προς την τουρκική ενδοχώρα. Εν τω μεταξύ οι χειριστές των BUK έχουν ενημερωθεί και είναι στις θέσεις τους αναμένοντας οδηγίες. Η αγωνία κορυφώθηκε καθώς περιμένουν τους SOM να μπουν στο βεληνεκές τους.

Οι τουρκικοί πύραυλοι φτάνουν σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τα BUK τα οποία έχουν μέγιστο βεληνεκές στα 32 χιλιόμετρα εναντίον βλημάτων . Δευτερόλεπτα μετά η πρώτη συστοιχία BUK M1/M2 βάλλει εναντίον του προπορευόμενου SOM-B1 τον οποίο καταρρίπτει επιτυχώς.

Ακολουθούν οι υπόλοιπες συστοιχίες για την κατάρριψη των υπολοίπων πέντε βλημάτων.

Ταυτόχρονα όμως πίσω από την οροσειρά του Πενταδάκτυλου πετούσαν τουρκικά BAYRAKTAR TB2 (23 στον αριθμό) καθώς και 4 Akinci Strike UAV εξοπλισμένα με 2 βλήματα SOM-A το καθένα.

Οι BUK εν τω μεταξύ κατάφεραν να καταρρίψουν με επιτυχία τους 5 απ' τους 6 πυραύλους SOM-B1, αποκαλύπτοντας όμως τις θέσεις τους. Ο 6ος SOM-B1 κατάφερε να χτυπήσει το TRD 2215 D καταστρέφοντας το εντελώς.
akinci.jpg

Έτσι τα Akinci γνωρίζοντας πλέον τις θέσεις των BUK εξαπέλυσαν εναντίον τους τους SOM-A που έφεραν και ταυτόχρονα τα BAYRAKTAR TB2 πέταξαν πάνω από το κυπριακό έδαφος και κατευθύνονταν προς τα BUK.

Τα συστήματα BUK M1/M2 της ΕΦ έτσι έπεσαν θύματα της ενέδρας αυτής αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού εναέριου χώρου ακάλυπτο επιτρέποντας έτσι στα υπόλοιπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να δράσουν με ασφάλεια.

Οι απώλειες για τον κατοχικό στρατό ήταν περί τα 4-6 BAYRAKTAR TB2 από τα BUK M1 M2 και τα Tor M1, αλλά πέτυχαν την μερική καθήλωση της κυπριακής αεράμυνας. Ανενόχλητα έτσι από τα αντιαεροπορικά συστήματα της ΕΦ προσβάλλουν τα υπόλοιπα κρίσιμα συστήματα της Εθνικής φρουράς εκ των οποίων τα Zuzana και τα υπερσύγχρονα Nora B52.

Να σημειωθεί ότι Τουρκία λόγω ασκήσεων της ΤΗΚ και του TDK στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και ανατολική Μεσόγειο κρατούσαν την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό σε επιφυλακή έτσι ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο να σταλεί βοήθεια στο νησί.

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα τουρκικά Leopard 2A4 μαζί με τα M-60A3 όπως και τα υπεράριθμα acv-15 και FNSS Pars, προελαύνουν προς την κυπριακή ενδοχώρα από την πεδιάδα της Μεσαορίας (*4*).

Ταυτόχρονα το τουρκικό πυροβολικό με τα συστήματα Τ-155 Firtina και τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Τ-122 Sakarya (και το υπόλοιπο σύνολο των συστημάτων πυροβολικού) βάλλουν κατά τα φυλάκια προκαλύψεως κατά μήκος της πράσινης γραμμής αλλά και στις μονάδες πλησίον της έχοντας κατάδειξη στόχου από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ που πετούσαν άνωθεν αυτών.

Κατά την διάρκεια της προέλασης στην Μεσαορία, τα T-80U/UK της ΕΦ σε συνεργασία με τα ΒΜΡ-3 και τα VAB-HOT έκαναν προσπάθεια απόκρουσης της επίθεσης, μάταια όμως αφού πάνω από την πεδιάδα της Μεσαορίας πετούσαν σχεδόν ανενόχλητα τα BAYRAKTAR TB2 και τα ΑΝΚΑ. Να σημειωθεί ότι καταρρίφθηκαν 3 ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR TB2 από τα Tor-M1 της ΕΦ, που τα βρήκαν σαν στόχους ευκαιρίας, αποκαλύπτονταν όμως και αυτά την θέση τους έχοντας με αυτόν τον τρόπο την ίδια μοιραία κατάληξη με τα λιγοστά BUK που έπεσαν θύματα ενέδρας. Τα T-80U/UK αν και ανώτερα από οποιαδήποτε άλλο άρμα στο νησί, υπέστησαν σοβαρές απώλειες και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να στήσουν άμυνα.

Ένα όμως τακτικό συγκρότημα Επιλαρχίας της ΕΛΔΥΚ κατάφερε να σπάσει τις γραμμές άμυνας σε περιοχή 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρνακας και να εισχωρήσει στα κατεχόμενα.

Οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι που οι Μεγάλες Δυνάμεις επέμβηκαν και απαίτησαν την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των στρατευμάτων των δύο πλευρών.
Firtina_obus_kzlsngr[1].JPG

Συμπεράσματα


Το συμπέρασμα του παραπάνω άρθρου δεν είναι ούτε ότι τα UAV είναι πανίσχυρα, ούτε πως μπορούν να νικήσουν μια ένοπλη σύγκρουση μόνα τους. Αυτό που μπορούν να κάνουν όμως είναι να προκαλέσουν άσκοπες απώλειες σε προσωπικό και κρίσιμα συστήματα δίνοντας πλεονεκτήματα αιφνιδιασμού και πρώτου πλήγματος στην πλευρά που τα κατέχει και τα χρησιμοποιεί.

Το άρθρο είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν έχει σκοπό να θίξει την μαχητική ικανότητα των στρατευμάτων μας ούτε την θεοποίηση των κατοχικών δυνάμεων

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Σημειώσεις:

(*1*) : TRD 2215 D: το κύριο ραντάρ επιτήρησης της εθνικής φρουράς που σύμφωνα με ανοιχτές πηγές έχει::

Μέγιστη εμβέλεια: 350 χιλιόμετρα για στόχους με RCS >2μ²

(*2): Σμηναγός κ Γεωργίου Παντελής: Ο επόπτης που είχε υπηρεσία και μελετούσε τις κινήσεις στις οθόνες του ραντάρ (μυθιστορηματικό πρόσωπο)

(*3*) ΣΥΟΠ κ. Αλεξίου Θεόδωρος: επίσης είχε υπηρεσία στις οθόνες του ραντάρ. (νυθιστορηματικό πρόσωπο )

(*4*) Μεσαορία: Η πεδιάδα μεταξύ των δύο οροσειρών της Κύπρου (Τροόδους και Πενταδάκτυλου)

*Σπουδαστής Στρατιωτικής Σχολής
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail