Η Ουκρανία με τουρκική υποστήριξη προετοιμάζεται για νέα σύγκρουση στο Donbass

Μετά από περισσότερο από μισό χρόνο ηρεμίας, η κατάσταση στο Donbass θερμαίνεται και πάλι - υπάρχουν περισσότερες παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός, το Κίεβο μεταφέρει νέα στρατεύματα προς τη γραμμή επαφής και υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα από τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2 που χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανάληψης των εχθροπραξιών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των πολιτοφυλακών σε Luhansk και Donetsk στην ανατολική Ουκρανία, γνωστά ως Donbass.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κίεβο πιστεύει πως η υποκίνηση μιας σύγκρουσης μπορεί να βοηθήσει στην Ένωση της χώρας, καθώς οι Ουκρανοί είναι απογοητευμένοι και εξοργισμένοι, αφού τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα. Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν την αύξηση της φτώχειας, την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και την κατάρρευση του συστήματος υγείας, μεταξύ πολλών άλλων. Αλλά στο Κίεβο φαίνεται ενθαρρύνονται και πιστεύουν ότι μπορούν να ανακτήσουν το Donbass από τον έλεγχο της πολιτοφυλακής. Φαίνεται ότι η επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν στην ανάληψη του ελέγχου σε επτά περιοχές που περιβάλλουν την Αυτόνομη Περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από τον έλεγχο των Αρμενίων, εν μέρει χάρη στα αεροσκάφη Bayraktar, ενθάρρυνε την Ουκρανία να ακολουθήσει παρόμοια πορεία - αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός, όπως στα μέσα του 2010, είναι καταδικασμένος σε στρατιωτική ήττα.

Τα αεροσκάφη δεν έχουν καταγραφεί μόνο να πετούν κοντά στη γραμμή επαφής στο Donbass και κοντά στην Κριμαία, αλλά μερικά έχουν ήδη καταστραφεί από τις πολιτοφυλακές του Donbass. Αυτό έρχεται στην προσοχή μας εκτός από τα βίντεο που δείχνουν από τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού πιο κοντά στη γραμμή επαφής. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον δύο Boeing C-17A Globemaster της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ παρέδωσαν φορτίο από την Τουρκία στην Ουκρανία την Κυριακή. Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι υπήρχαν πέντε αεροσκάφη μεταφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ που πέταξαν από την Κωνσταντινούπολη στο Κίεβο.

Αν και η Τουρκία έχει φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία μιας αυτόνομης βιομηχανίας όπλων, υπήρξε μια καταστροφική αποτυχία. Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα λεγόμενα "αυτόχθονα" αεροσκάφη Bayraktar βασίζονται σε εννέα ξένες εταιρείες για ανταλλακτικά, με τουλάχιστον τέσσερις από αυτές τις εταιρείες να αποσύρουν τις συμβάσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή σε πρώην Αρμενικά ελεγχόμενα εδάφη. Με τον αγώνα για την εγχώρια παραγωγή, η Τουρκία στρέφεται προς την Ουκρανία.

Ανακοινώθηκε την Κυριακή ότι τα ελικόπτερα ATAK 2 της Τουρκίας θα χρησιμοποιούν κινητήρες ουκρανικής κατασκευής. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία σήμερα ξεχωρίζει ως κύριος εταίρος της Τουρκίας σε μια σειρά κρίσιμων στρατιωτικών τεχνολογιών. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, στροβιλοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες, αεροηλεκτρονικά συστήματα, πυραύλους αντι-πλοϊκούς και κρουζ, συστήματα ραντάρ και επιτήρησης, διαστημικές και δορυφορικές τεχνολογίες, ρομποτικά συστήματα, συστήματα ενεργητικής και παθητικής θωράκισης, πυραυλοκινητήρες και συστήματα καθοδήγησης – υπάρχουν περίπου 50 κοινά αμυντικά έργα μεταξύ των δύο χωρών.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ενώ απευθυνόταν σε ειδική εκδήλωση για την Κριμαία στην 46η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν κατήγγειλε κατηγορηματικά τη λεγόμενη "παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας" και ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία διώκει τους Τάταρους της Κριμαίας. Αν και η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μια εταιρική σχέση που περιλαμβάνει την πώληση του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι το πρώτο βήμα προς ένα πυρηνικό όπλο και συντονίζονται στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι "ποτέ δεν θεωρήσαμε την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχό μας. Η Τουρκία είναι στενός εταίρος, η εταιρική αυτή σχέση έχει στρατηγικό χαρακτήρα σε πολλούς τομείς".

Αν και Ρωσία - Τουρκία συντονίζονται σε διάφορα θέματα, η Άγκυρα απολαμβάνει μια πραγματική συμμαχία με το Κίεβο, κάτι που δεν έχει με τη Μόσχα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 57% των Ουκρανών θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν έχει επίσης δώσει την ισχυρή υποστήριξή του για την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια απαρχαιωμένη οργάνωση που υπάρχει μόνο για να πιέσει τη Μόσχα και σε πιο πρόσφατες εποχές το Πεκίνο.

Το Αζερμπαϊτζάν είχε επιτυχία στον περσινό πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ χάρη στα τουρκικά συναρμολογημένα αεροσκάφη και την ευρύτερη υποστήριξη. Φαίνεται ότι τώρα που η Ουκρανία έχει τουρκική υποστήριξη, ενθαρρύνεται να ανανεώσει τη σύγκρουση στο Donbass. Ωστόσο, θα ήταν εξαιρετικά αφελές να συγκρίνουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Αρμενίας και της Ρωσίας. Ενώ η Αρμενία επέτρεψε στους στρατιωτικούς της να καταστούν παρωχημένοι ενόψει του πολέμου πέμπτης γενιάς, η Ρωσία είναι ηγετική χώρα στην παραγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας, γι ' αυτό και αν και η σύγκρουση στο Donbass δεν έχει φτάσει ακόμα στον πόλεμο πλήρους κλίμακας, οι πολιτοφυλακές ήδη καταρρίπτουν τα αεροσκάφη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε μόλις τον περασμένο μήνα ότι "ποτέ δε θα γυρίσουμε την πλάτη μας στο Donbass, ό,τι κι αν γίνει". Αν και οι ΗΠΑ, ειδικά υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα υποστηρίξουν την Ουκρανία ενάντια στις πολιτοφυλακές του Donbass και τις προσπάθειες εισβολής στην Κριμαία, φαίνεται πως η Τουρκία αποτελεί την κύρια ενθάρρυνση και υποκινητή της πιθανής σύγκρουσης. Το γεγονός είναι ότι η διεθνής κατάσταση είναι ευνοϊκή για τις ουκρανικές φιλοδοξίες, καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση είναι στάσιμες και πολλοί στην Ευρώπη εκμεταλλεύονται ενεργά και σκόπιμα όλες τις ευκαιρίες να ανταγωνιστούν τη Ρωσία.

Αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι επικείμενη, η Ουκρανία βιώνει σήμερα rasputitsa (ένας ρωσικός όρος για δύο εποχές του έτους, όταν το ταξίδι σε λιθόστρωτους δρόμους ή σε όλη τη χώρα γίνεται δύσκολο, λόγω των λασπωμένων συνθηκών από τη βροχή ή το λιωμένο χιόνι). Αυτό δημιουργεί δυσμενείς λασπώδεις συνθήκες για να ξεκινήσει ένας πόλεμος, καθώς περιορίζει σοβαρά τις γραμμές εφοδιασμού και την κίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού. Ωστόσο, με την αυξημένη δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την κινητοποίηση στρατευμάτων και τη μεταφορά εξοπλισμού προς τη γραμμή επαφής, φαίνεται σίγουρα ότι η Ουκρανία, με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της Τουρκίας, προετοιμάζεται για την επανάληψη των εχθροπραξιών εναντίον του Donbass.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail