Ραγδαίες εξελίξεις με την Τουρκία να καταρρέει και τα capital controls να έρχονται

Ολοταχώς για το σημείο χωρίς επιστροφή οδεύει η Τουρκία. Σήμερα καταρρέει το χρηματιστήριο και η λίρα μετά τις αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πυροδότησαν ραγδαίες εξελίξεις.

Από: ieidiseis.gr

Ο Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμη ξαφνική απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας μόλις τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του, επισημαίνει η Société Générale συστήνοντας στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στα τουρκικά assets.

Με λίγα λόγια περιμένει capital controls και σοβαρή κρίση και καλεί τους επενδυτές να εγκαταλείψουν άρον - άρον την Τουρκία.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με αναφορές, ο πρόεδρος ήταν δυσαρεστημένος με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης σε 19% την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 -μια απόφαση που προφανώς έλαβε χώρα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση της κεντρικής τράπεζας με τον Ερντογάν.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβίογλου, τον οποίο διόρισε ο Ερντογάν, έχει αμφιλεγόμενες απόψεις για τη νομισματική πολιτική, αναφέρει η ScoGen.

Με την απομάκρυνση του Νατσί Αγκμπάλ, η Τουρκία χάνει μία από τις τελευταίες αχτίδες θεσμικής αξιοπιστίας.

Κατά την SocGen τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες οικονομικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως η επιστροφή ήπιων capital controls με τη ρευστότητα σε όλες τις τουρκικές αγορές να σημειώνει βουτιά, ενώ οι ξένοι επενδυτές θα τραπούν σε μαζική φυγή

«Είναι μία πραγματικά χαζή απόφαση του Ερντογάν και οι αγορές θα εκφράσουν τις απόψεις τους, είναι πιθανό να υπάρξει άσχημη αντίδραση», έγραψε ο Timothy Ash, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών, σε email προς πελάτη το Σαββατοκύριακο. «Ο κόσμος είναι απλώς σοκαρισμένος», πρόσθεσε τη Δευτέρα, περιγράφοντας την πτώση του νομίσματος «ως τίμημα για την απόλυση του Agbal».

Το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη κατρακυλά 9% (Διεκόπη δύο φορές η συνεδρίαση).

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου εγχώριου νομίσματος αυξήθηκε κατά 500 μονάδες βάσης, στο 19,06%.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών εκτοξεύθηκαν, κάνοντας άλμα, στις 472 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο η συμμετοχή των ξένων στα τουρκικά ομόλογα αυξήθηκε στο 5,9% των συνολικών assets που διακρατούσαν από τις 12 Μαρτίου. Ωστόσο είναι λογικό πλέον το ποσοστό αυτό να πέσει ακόμη και κάτω από χαμηλό του 3,3% που άγγιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Φυσικά οι κινήσεις αυτές θα σημειωθούν συνοδευτούν και από την άνοδο των yields καθώς το 10ετές αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» φτάνοντας το 18% στο β’ τρίμηνο από 13,6%, ενώ θα σταθεροποιηθεί στο υψηλό 15% μέχρι τις αρχές του 2022.

Επιπλέον η Τουρκία ενδέχεται σύντομα να μπει σε νέα μια νέα νομισματική κρίση. Χωρίς πολλά αποθέματα για την υπεράσπιση του νομίσματος (τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα στα 11 δισ. δολαρίων, ενώ τα καθαρά αποθεματικά συναλλάγματος, εξαιρουμένων των swap της CBRT είναι περίπου – 40 δισ. δολάρια), και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έξοδο της Τουρκίας για την αναζήτηση επενδυτών, είναι δύσκολο να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, παρά τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ρευστότητας συναλλάγματος του τραπεζικού τομέα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail