Bloomberg: Η Τουρκία ψάχνει στρατιωτική τεχνολογία στην Κίνα μέσω Πακιστάν

A Pakistan Air Force JF-17 Thunder  jet, manufactured by Chengdu Aircraft Corp. of China.Photographer: Jasοn Αlden/Βlοοmberg
Η Τουρκία πιέζει για συμπαραγωγή μαχητικών αεροπλάνων και πυραύλων με το Πακιστάν, κάτι που θα μπορούσε να της δώσει πρόσβαση σε πολύτιμη στρατιωτική τεχνολογία από την Κίνα.

Τούρκοι αξιωματούχοι της Αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διεξάγουν τακτικά συνομιλίες με τους Πακιστανούς ομολόγους τους (η τελευταία συνάντηση ήταν τον Ιανουάριο) σχετικά με την ανάπτυξη και κατασκευή στρατιωτικού υλικού με το Πακιστάν. 

Από: cosmostatus.blogspot.com

Οι αξιωματούχους και των δύο χωρών που γνωρίζουν για τις διαπραγματεύσεις και αποκάλυψαν τις διαπραγματεύσεις, δεν αποκάλυψαν πότε θα συναντηθούν ξανά ή πόσο κοντά βρίσκονται σε μια συμφωνία, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Πιθανή συμφωνία με το Πακιστάν, θα φέρει την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πιο κοντά σε Κινεζική στρατιωτική τεχνολογία. Το Πακιστάν κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη JF-17 με την Κίνα και λέγεται ότι έχει τροποποιήσει κινεζικά σχέδια για την κατασκευή του βαλλιστικού πυραύλου Shaheen.

Η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν, που είναι πυρηνική δύναμη, ως στρατηγικό σύμμαχο και δυνητικό εταίρο στην κατασκευή του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Siper και του μαχητικού αεροσκάφους TF-X, δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αποκάλυψαν αν οι συνομιλίες έχουν φτάσει στο σημείο να ζητήσουν τη συγκατάθεση του Πεκίνου για την παραχώρηση Κινεζικής τεχνολογίας στην Τουρκία.

Σε ερώτηση για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις εξαγωγές όπλων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι η Κινεζική κυβέρνηση «υιοθετεί πάντα μια συνετή και υπεύθυνη στάση κατά την εξαγωγή στρατιωτικών προϊόντων και εφαρμόζει αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς διαχείρισης των στρατιωτικών εξαγωγών της Κίνας, καθώς και τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τις «πολύ σοβαρές πιθανότητες» για συνεργασία με το Πακιστάν σε αμυντικά έργα. Ο Πακιστανός Γραμματέας Άμυνας Mian Muhammad Hilal Hussain συναντήθηκε με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τον περασμένο το Δεκέμβριο και συζήτησε για θέματα συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Άμυνας του Πακιστάν, τους αρχηγούς του στρατού και της αεροπορίας και συνόδευσε τον Ταγίπ Ερντογάν στην επίσκεψη στο Πακιστάν. Οι δύο χώρες ήδη συνεργάζονται στη συμπαραγωγή Τουρκικής σχεδίασης πολεμικών πλοίων για λογαριασμό του Πακιστάν.

Η απόκτηση από την Τουρκία Κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας θα μπορούσε να προκαλέσει νέες τριβές με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θα άντεχαν να δουν την Άγκυρα να απομακρύνεται περισσότερο από το ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του Ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 και έχει αναστείλει τη συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg για τις επαφές με το Πακιστάν δήλωσαν ότι η προσέγγιση συνδέεται με την φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει κέντρο ισχύος σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 δύο χρόνια μετά την απόρριψη της αγοράς του Κινεζικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, κατόπιν σφοδρών πιέσεων από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την πιθανότητα αγοράς και δεύτερου συστήματος S-400, όπως και συμφωνία συμπαραγωγής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail