Ο απομονωμένος Ερντογάν θέλει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Αίγυπτο

Freepen.gr - Μετά από χρόνια εχθρότητας, η Τουρκία επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής κίνησης ενόψει της αυξανόμενης απομόνωσής της, ανέφεραν αναλυτές στο Voice of America.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κάνει πίσω από μια πολιτική υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης για να επιτύχει το στόχο, έγραψε το VOA την Τρίτη, επικαλούμενο τους αναλυτές.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν παγώσει από τότε που ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, εκδιώχθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013 και ο πραξικοπηματίας πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι ξεκίνησε επιχείρηση καταστολής κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μετά το πραξικόπημα, και οι δύο χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σηματοδότησε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων, αναφέροντας ότι Άγκυρα και Κάιρο ενδέχεται να υπογράψουν ναυτική συμφωνία, ανάλογα με την πορεία των διμερών σχέσεων. Ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια νέα σελίδα θα μπορούσε να γυρίσει με την Αίγυπτο για χάρη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Η Τουρκία διέπραξε πολιτικό λάθος υποστηρίζοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και τώρα έχει συνειδητοποιήσει ότι η ομάδα δεν έχει την ευκαιρία να έρθει ξανά στην εξουσία, δήλωσε ο Hüseyin Bağcı, αναλυτής του Ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής στην Άγκυρα, σύμφωνα με το VOA.

"Αλλά πώς να βγούμε από αυτή την λανθασμένη πολιτική στο κοινό είναι το πρόβλημα του Ερντογάν. Η Τουρκία επίσημα δεν μπορεί να πει ότι θα αποκηρύξουμε αυτή την στήριξη. Ο Ερντογάν δεν θα το πει αυτό επίσημα. Αλλά πιθανότατα αργά, θα μετακινηθεί από την επίσημη θέση του να είναι αντι-Sisi", δήλωσε ο Bağcı.

Η Αίγυπτος ενεργεί εναντίον της Τουρκίας λόγω των πολιτικών της τελευταίας που βασίζονται στο Ισλάμ, όπως η υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ο Cem Gürdeniz, Τούρκος ναύαρχος ε.α..

"Όταν η Τουρκία εγκαταλείψει τη θρησκευτική πολιτική, είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου θα είναι καλύτερες", ανέφερε.

Σε απάντηση στην υπογραφή ναυτιλιακής συμφωνίας με τη Λιβύη στα τέλη του 2019, η Αίγυπτος επικύρωσε στρατηγική συμφωνία με την Ελλάδα τον Οκτώβριο, επιτρέποντας και στις δύο χώρες να επιδιώξουν το μέγιστο όφελος από τους πόρους υδρογονανθράκων που είναι διαθέσιμοι σε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Τουρκία αποσκοπεί σε μια παρόμοια συμφωνία με το Κάιρο για να αποδυναμώσει τους αιγυπτιακούς δεσμούς με την Ελλάδα, ανέφερε το VOA.

"Για το tango, χρειάζεστε δύο, και η Αίγυπτος δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ", δήλωσε ο Bağcı.

"Η Αίγυπτος θέλει να δείξει στο κοινό της ότι η Τουρκία έχει κάνει λάθος. Η Τουρκία είναι σαν ένας απαιτητικός κύριος που θέλει να χορέψει. Αλλά η κυρία έχει απογοητευτεί πριν από τον κύριο, οπότε θα χρειαστεί χρόνος για να χορέψει και πάλι", είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail