Κινητοποίηση για το γλυκό κορίτσι των Κούρδων: Η Τζιτζέκ που απήχθη από τη Συρία και της έριξαν ισόβια στην Τουρκία

Freepen.gr - Οι κουρδικές αμυντικές μονάδες των γυναικών (YPJ) κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να ενεργήσουν για την Çiçek Kobanê. Η μαχήτρια του YPJ, της οποίας το πολιτικό όνομα είναι Dozgin Temo, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία την Τρίτη. Το δικαστήριο θεώρησε αποδεδειγμένο ότι η νεαρή γυναίκα ενήργησε για να καταστρέψει την κρατική ενότητα και ακεραιότητα της Τουρκίας και διέπραξε δολοφονίες. Η YPJ δήλωσε ότι αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του νόμου του πολέμου και απαίτησε τον άμεσο επαναπατρισμό της.

Η Çiçek Kobane είναι Σύρια πολίτης. Τον Οκτώβριο του 2019, έπεσε σε αιχμαλωσία με την τζιχαντιστική πολιτοφυλακή Ahrar al-Sham στην Ain Issa της βόρειας Συρίας. Η ομάδα είναι μέρος του Ισλαμικού στρατού μεσολάβησης SNA  (Συριακός ΄-τάχα- Εθνικός Στρατός) που ιδρύθηκε από την Τουρκία και ως εκ τούτου εμπλέκεται στην εισβολή της Rojava. Μετά τη σύλληψή της, η γυναίκα μεταφέρθηκε από το Kobanê πέρα από τα σύνορα στο τουρκικό έδαφος. Έκτοτε, κρατείται σε φυλακή υψηλής ασφαλείας στην επαρχία Urfa.

Η δήλωση του YPJ σχετικά με την περίπτωση του Çiçek Kobane περιλαμβάνει τα εξής:

"Η φίλος μας, η οποία πιάστηκε αιχμάλωτη σε διεθνή πόλεμο, θα πρέπει να απολαμβάνει όλους τους διεθνείς νόμους που αφορούν τους αιχμαλώτους πολέμου και θα πρέπει να υπερασπίζεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά κατά τη διαδικασία αποδείχθηκε το αντίθετο.

Σε συντονισμό με τις συμμορίες, το τουρκικό κράτος μεταφέρει Σύριους πολίτες στην Τουρκία και τους κρατά παράνομα εκεί. Οι παράνομες και εσκεμμένες συλλήψεις του τουρκικού κράτους έχουν πρόσφατα αποδειχθεί και καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι οργανώσεις αυτές κάλεσαν επίσης το τουρκικό κράτος να σταματήσει τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας. Αλλά το τουρκικό κράτος αγνόησε τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η φίλη μας τέθηκε παράνομα σε δίκη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ιδίως τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, να καταδικάσουν τα εγκλήματα που διέπραξε το τουρκικό κράτος και να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους.

Τέτοια εγκλήματα δεν θα συντρίψουν ποτέ την επιμονή μας και θα αυξήσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση και κατοχή. Το τουρκικό κράτος που υποστήριξε το ISIS και θέλει να το αναβιώσει, επιδιώκει εκδίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό κράτος υποστηρίζει τους μυστικούς πυρήνες του ISIS στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε την επέτειο της απελευθέρωσης του Baghouz από τις συμμορίες του ISIS.

Σε αυτή τη βάση, καλούμε όλες τις γυναικείες οργανώσεις να λάβουν θέση κατά των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των γυναικών. Η αποχώρηση του τουρκικού κράτους από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και έχει ως στόχο να λογοδοτήσει τους εγκληματίες, αποδεικνύει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνουμε ότι θα ακολουθήσουμε τα βήματα των φίλων μας που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις φυλακές του τουρκικού κράτους και ότι θα ενισχύσουμε τον αγώνα μας για τις ανθρώπινες αξίες και την ελευθερία των γυναικών".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail