Πότε και πώς θα δοθούν οι επόμενες αποζημιώσεις ενοικίων

Με τεράστιες καθυστερήσεις γίνονται οι πληρωμές των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα πραγματοποιούνται συμψηφισμοί και πληρωμές για τα κουρεμένα ενοίκια του 2020, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των αποζημιώσεων του Ιανουαρίου. 

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ταυτόχρονα, τα προβλήματα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί τις μειώσεις από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και είναι άγνωστο εάν και πότε θα αποζημιωθούν. Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, πιστώθηκαν 2,2 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 19.419 ιδιοκτητών ακινήτων, ποσό με το οποίο το Κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών θα πραγματοποιηθούν:

- Έως το τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα κουρεμένα και μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου.

- Μέσα Απριλίου έως και τα τέλη του ίδιου μήνα θα πιστωθεί το ενοίκιο του Φεβρουαρίου.

- Αρχές Μαΐου το ενοίκιο του Μαρτίου.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου Απριλίου θα έχουν 210.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Το νέο καθεστώς για τους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες θα διαμορφωθεί ως εξής τον επόμενο μήνα:

1. Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Απρίλιο:

- Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.)

- Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

- Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.

- Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

2. Λιανεμπόριο: Μηδενικό το ενοίκιο του Απριλίου και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

3. Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές: Το ενοίκιο του Απριλίου θα είναι μειωμένο κατά 40%.

4. Εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και τον Απρίλιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη, μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

5. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Οσοι δεν εισπράξουν ενοίκιο τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για τον Απρίλιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα. Οσοι εισπράξουν "κουρεμένα" ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail