Ανάλυση για την Αν. Μεσόγειο: Ποια είναι τα σχέδια και το μήνυμα της Αιγύπτου και οι κινήσεις της Τουρκίας

Σε επαναπροσδιορισμό των γεωγραφικών συντεταγμένων του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου EGY-MED-W18 εγγύτατα του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού προχώρησε η Αίγυπτος μετά τις τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Νίκο Δένδια στο Κάιρο με τους εκπροσώπους από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας/Ορυκτού Πλούτου της Αιγύπτου, ενώ εξέδωσε η αρμόδια υπηρεσία του Καΐρου νέο χάρτη επικείμενων ερευνητικών δραστηριοτήτων για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Από: eleftherostypos.gr - Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν βασικά ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη από τεχνικής και διπλωματικής πλευράς, ενώ προς στιγμή «χαλάρωσε» τις σχετικές και λογικές «ανησυχίες» στα συναρμόδια υπουργεία της χώρας μας.

Η επιτευχθείσα αναπροσαρμογή από τη μεριά των Αιγυπτίων στο χάρτη του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου προς το παρόν «ηρέμησε τα πράγματα» και απέτρεψε τις δόλιες τουρκικές αλχημείες και λεκτικές προκλήσεις/παραπληροφόρηση σε αυτό τον γεωγραφικό τομέα (περί τον συγκεκριμένο μεσημβρινό), αλλά προφανώς δεν πρόκειται να αποτρέψει τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Αγκυρας απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία, κάτι που είναι εμφανές και από τις επιμέρους ασκήσεις που έλαβαν χώρα στην πρόσφατη μεγάλης κλίμακας αεροναυτικο-αποβατική άσκηση Mavi Vatan/Γαλάζια Πατρίδα.

Ομως είναι σημαντικό και απαραίτητο να γίνουν ορισμένες σύντομες επισημάνσεις, γιατί τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν πολλά και ατελεύτητα κεφάλαια ακόμα:

Πρώτον: Η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ σε Κάιρο και Λευκωσία επιβεβαίωσε διάφορα ισχύοντα και δεδομένα στις επαφές και στη συνεργασία μας με τους Αιγύπτιους, αλλά παράλληλα ανέδειξε  εγγενείς «δυσχέρειες», ως και κάποιους περιορισμούς στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη χώρα των φαραώ. Αλλά και με την Κύπρο (με τη δεύτερη κυρίως στο θέμα της παράκαμψης του «θεωρητικού» αγωγού EastΜed  από τη Μεγαλόνησο, και την απευθείας ενεργειακή σύνδεση Ισραήλ-Αιγύπτου-Κρήτης).

Δεύτερον: Το Κάιρο, προς το παρόν, δεν είναι σε επαφές με την Αγκυρα για οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά κινείται μονομερώς και συμφεροντολογικά με εθνικά σχέδια αδιαφορώντας για τις πλείστες ευαισθησίες των άλλων κρατών. Εχει κατά νου -παρά τη φτώχεια του και τον εκθετικά αυξανόμενο υπερπληθυσμό- φαραωνικά σχέδια, που ανεξάρτητα ποιος κυβερνά την Αίγυπτο, θα επιδιώξει να τα υλοποιήσει. Η ελληνική ανησυχία προήλθε από αιγυπτιακό χάρτη που έδειχνε θαλάσσιο οικόπεδο ανατολικά του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού, πέρα από τα γνωστά όρια της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο κρατών που έγινε τον περασμένο Αύγουστο και αφορούσε τη ζώνη δυτικά του ανωτέρω μεσημβρινού. Η Αθήνα προβληματίστηκε και ανησύχησε πολύ γιατί ο πρώτος αιγυπτιακός χάρτης οριοθετούσε το οικόπεδο W18  μέσα στα όρια των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των γεωγραφικών επαφών με την τουρκική γραμμή του γνωστού διπλωμάτη πρέσβη Ερτσιγιές, την οποία έχουν καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Τρίτον: Η ενέργεια των αρμόδιων οργάνων του Καΐρου ήταν μονομερής, εκτός αν καθοδηγήθηκε από γνωστούς Τούρκους πρέσβεις και ναυάρχους ε.α. του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Μελετών στην Κωνσταντινούπολη. Προσωπικά δεν μπορώ να αποκλείσω μια τέτοια περίπτωση. Η Αγκυρα είναι γνωστή για τις καλά δουλεμένες δόλιες ενέργειές της, ως και ψυχολογικές- παραπληροφορικές επιχειρήσεις. Τεστάρει πολλές φορές τα νερά… και ετοιμάζει την προσεχή κίνησή της… Συνεπώς μπορεί το Κάιρο να μην προχωρά αυτό τον καιρό σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αγκυρα, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείουμε μονομερείς κινήσεις της διαχρονικής και αρκετά προωθημένης διπλωματικής υπηρεσίας του Καΐρου, σε συνδυασμό με την υδρογραφική υπηρεσία, ως και 5-6 αρκετά ενδιαφέρουσες μελέτες επί τέτοιων θεμάτων από τη γνωστή Ακαδημία Εθνικής Αμυνας Νάσερ…

Τέταρτον: Η Αίγυπτος, παρά την αναπροσαρμογή των χαρτών και την τροποποίηση των συντεταγμένων στον αναθεωρημένο χάρτη, έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Αθήνα. Δηλαδή δεν προχωρά σε χάραξη ΑΟΖ με την ερντογανική Τουρκία, όμως σας «δείχνω» τα εξωτερικά μου όρια για  ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού. Επιπρόσθετα αναγνωρίζει τα τουρκικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά προς το παρόν δεν διαπραγματεύεται με την Αγκυρα.

Πέμπτον: Οι τελευταίες εξελίξεις με «αιχμή του δόρατος» τα περί του 28ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν μεγάλη προσοχή. Οι τουρκικές κινήσεις προσεγγίζουν όλο και πιο απειλητικά το ακριτικό σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου, με ό,τι αυτό σημαίνει… προσεχώς. Επίσης η Λευκωσία καλείται να προσαρμοστεί σε νέες τάσεις και κυοφορούμενες ενέργειες, όπως είναι οι ισραηλινο-αιγυπτιακοί ενεργειακοί διάδρομοι, που καθιστούν τον πολυδιάστατα προβληματικό EastΜed (για τον οποίο έχω γράψει κατά καιρούς) να παραγκωνίζεται και να μην έχει μέλλον.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail