Κίνα προς ΝΑΤΟ: Αφού εσείς έρχεστε στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορούμε κι εμείς να πάμε στη Μεσόγειο

Freepen.gr - Ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Άμυνας Wei Fenghe επισκέπτεται επί του παρόντος τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για να ενισχύσει τη συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις τους, σε μια εποχή που ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν πολεμικά πλοία στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, αναφέρουν η κινεζική Global Times.

Δεδομένου ότι οι ξένοι αναλυτές πιθανότατα θα συνδέσουν τα δύο γεγονότα, Κινέζοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν την Πέμπτη ότι η Κίνα έχει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα ανταποκριθεί επίσης σε προκλητικές κινήσεις από άλλους.

Ο Wei πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ελλάδα και τα Σκόπια από την Τετάρτη έως τις 31 Μαρτίου κατόπιν πρόσκλησης των Υπουργών Άμυνας των τεσσάρων χωρών, αποκάλυψε ο συνταγματάρχης Ρεν Γκουοκιάνγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.

Η επίσκεψη θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία της Κίνας και την ρεαλιστική συνεργασία με τις αμυντικές αρχές και τους στρατιωτικούς των χωρών αυτών, πιέζοντας για υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ στρατού και στρατού, δήλωσε ο Ρεν.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν πρόσφατα ή ανακοίνωσαν σχέδια για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας για τις αποκαλούμενες επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Αυτό περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ξένοι αναλυτές θα τείνουν να συσχετίζουν την επίσκεψη του Wei με τα σχέδια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αυτών των μελών του ΝΑΤΟ, ανέφεραν Κινέζοι παρατηρητές.

Η επίσκεψη του Wei στις τέσσερις χώρες βασίζεται στις καλές διμερείς σχέσεις της Κίνας μαζί τους και οι στρατιωτικές επισκέψεις ήταν πάντοτε σε εξέλιξη, δήλωσε την Πέμπτη στους Global Times ο Cui Hongjian, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας.

Υπάρχει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε μη παραδοσιακούς τομείς ασφάλειας, όπως η εδραίωση του αφοπλισμού, η μη διάδοση πυρηνικών όπλων, οι προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες όπως τα drones και η ΑΙ και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ο Cui, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και επισκέψεις ανταλλαγής.

Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ επιχειρούν να διαδραματίσουν ορισμένους ρόλους ασφαλείας στη λεγόμενη περιοχή του "Ινδο-Ειρηνικού". Η Κίνα μπορεί να ανταποκριθεί συμμετέχοντας σε υποθέσεις ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη και να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να καταλάβει περισσότερα για την Κίνα ως παγκόσμιο παράγοντα ασφάλειας, δήλωσε ο Cui.

Μερικοί από τους προορισμούς του Wei είναι επίσης χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ δεν έχει το ίδιο μυαλό με την Κίνα, με πολλούς να αναζητούν συνεργασία αντί για αντιπαράθεση, ανέφεραν αναλυτές.

Η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τις στρατιωτικές ανταλλαγές και τη συνεργασία ασφαλείας με τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Cui, σημειώνοντας ότι το κινεζικό ναυτικό θα μπορούσε επίσης να στείλει πολεμικά πλοία για να πραγματοποιήσει αποστολές και να επισκεφθεί φιλικές χώρες εκεί.

"Αν μπορούν να έρθουν στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορούμε επίσης να πάμε στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Cui.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail