Ελληνικό διπλωματικό «φλερτ» με χώρες της Αφρικής: Οι στόχοι της Αθήνας και ο παράγοντας «Τουρκία»

audrey_an / pixabay
Καθώς η Τουρκία ξεδιπλώνει τα χαρτιά της στη Βόρεια Αφρική, η Ελλάδα κάνει τις δικές τις διπλωματικές κινήσεις. Πώς δρα η γείτονα και πού αποσκοπεί η χώρα μας;

Από: sputniknews.gr - Λάμπρος Ζαχαρής

Κινητικότητα εμφανίζει η ελληνική διπλωματία στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

Αίγυπτος, Λιβύη, Σενεγάλη είναι μόνο τρία από τα κράτη στα οποία στρέφεται το ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας.

Το άνοιγμα πρεσβείας στη Σενεγάλη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ελλάδα αποκτά διπλωματική εκπροσώπηση στη γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής, ενώ η επανέναρξη λειτουργίας της πρεσβείας στη Λιβύη και οι στενές διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο, αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής.

Οι δύο άξονες στη στρατηγική της Ελλάδας στη Βόρεια Αφρική

Δύο άξονες εντοπίζονται σε αυτή τη στρατηγική σύμφωνα με πηγές και αναλυτές:

Από τη μία πλευρά, είναι η δημιουργία αναχωμάτων στην Τουρκία και από την άλλη, η εξυπηρέτηση της συνεργασίας με τη Γαλλία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όσον αφορά σε Μάλι, Σενεγάλη και λοιπές χώρες, εκεί το θέμα έγκειται ξεκάθαρα στη συνεργασία μας με τη Γαλλία. Η στρατηγική της Ελλάδας για στήριξη της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική συνεπάγεται -τουλάχιστον σε επίπεδο επιθυμιών της χώρας μας- τη στήριξη ανταλλακτικά της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» επισημαίνει στο Sputnik o γεωστρατηγικός αναλυτής Ευθύμιος Πέτρου.

«Η τουρκική επεκτατικότητα κάνει την Ελλάδα να αναζητά αναχώματα και συμμάχους στα κράτη της Βόρειας Αφρικής που η Τουρκία προσπαθεί να προσεταιριστεί. Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο, ενώ η χώρα μας δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στη Λιβύη» τονίζει από την πλευρά του στο Sputnik ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η Τουρκία επεκτείνεται στη Βόρεια Αφρική

Συνυποδηλωτική της κατάστασης είναι και η παρέμβαση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, πριν από μερικές μέρες στη Βουλή:

«Έχουμε πολύ συγκεκριμένη θέση για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής παρουσίας στην υποσαχάρια, εν πολλοίς γαλλόφωνη, Αφρική. Είναι μια πολιτική επιλογή. Μπορεί να την κρίνετε, μπορεί να θεωρείτε ότι είναι λάθος, αλλά είναι μια πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Δεν έχει νόημα να τους εξηγήσω σε αυτή τη συγκυρία» είχε τονίσει πριν από λίγες μέρες ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξηγήσεις σε όποιον το επιθυμεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα αποσκοπεί και στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητάς της σε αυτές τις περιοχές δημιουργώντας ένα ισχυρό τείχος συνεργασίας με τη Γαλλία απέναντι στην Τουρκία ώστε να προκριθούν οι γαλλικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις σε αυτές τις χώρες.

Η τελευταία δεκαετία στην αφρικανική ήπειρο, σημαδεύτηκε από την επέκταση της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική κάτι που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από την Ελλάδα. 

Ο δεκαπλασιασμός των τουρκικών επενδύσεων στις αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας και το γεγονός ότι η γείτων χαρακτηρίζεται ως «στρατηγικός εταίρος» της Αφρικανικής Ένωσης χτυπάει «καμπανάκι» στους Ευρωπαίους.

Η προσπάθεια του Ερντογάν να ηγηθεί των Μουσουλμάνων της περιοχής βρίσκει σε κάθε περίπτωση αντίθετη τη Γαλλία που πριν από τρία χρόνια είχε ανακοινώσει επένδυση εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία χιλιάδων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αφρική, που θα βασίζονται στη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα.

«Ο ανταγωνισμός Τουρκίας και Γαλλίας στην περιοχή είναι ανοιχτός σε πολλά επίπεδα και η Ελλάδα έχει διαλέξει στρατόπεδο» παρατηρεί με νόημα ο κ. Πέτρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail