Να γιατί δεν πήγε ο Αρχιεπίσκοπος στο δείπνο της Προεδρίας

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία τόσον του ιδίου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου, όσον και κάποιου Συνοδικού ιεράρχου-ως εκπροσώπου του και εκπροσώπου της Ι. Συνόδου στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους υψηλούς προσκεκλημένους επί τη επετείω της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Από: exapsalmos.gr - Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Πολλά γράφτηκαν και πολλοί σχολίασαν το γεγονός, είτε δυσμενώς επιρρίπτοντας ευθύνες στην Εκκλησία ή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε υπό μορφή απορίας.

Από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα ήταν λιγάκι παρακινδυνευμένο να μην προσκαλέσουν επισήμως την Εκκλησία, ύστερα μάλιστα από την απόφαση της κ. Σακελλαροπούλου –όπως φάνηκε από τις ενέργειές της- να αμβλύνει λίγο την προκλητική αντι- εκκλησιαστική συμπεριφορά της με μην οποία προκαλούσε το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας.
Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή της Ορθοδοξίας «ασπάστηκε» το ιερό Ευαγγέλιο που της έτεινε ο Μακαριώτατος, έκανε το σημείο του Σταυρού κατά την είσοδό της αλλά και κατά την Μεγάλη Είσοδο και απήγγειλε το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών».

Άρα δεν θα εξέθετε τόσο τον εαυτό της και τους …συμβούλους της αρνούμενοι να καλέσουν τον Αρχιεπίσκοπο την στιγμή μάλιστα που η εθυμοτυπία ορίζει την παρουσία του σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Το ερώτημα επομένως είναι γιατί αρνήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος να συμμετάσχει ή να αποστείλει έστω κάποιον εκπρόσωπό του;

Βεβαίως δεν ισχύουν κάποια δημοσιεύματα περί νηστείας! Εξ άλλου το μενού περιείχε και σαρακοστιανά εδέσματα.

Οι πληροφορίες που έχουμε (από πολιτικό και όχι από εκκλησιαστικό περιβάλλον), συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος φανέρωσε την πραγματική αιτία της απουσίας του στον κ. Πρωθυπουργό κατά την τελευταία τους συνάντηση στο Μαξίμου
Δεν παρέστη στο γεύμα, ούτε στην παρέλαση διότι στις εκδηλώσεις και στις επίσημες δηλώσεις-ομιλίες που έκανε η πολιτεία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 –τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός- δεν ανέφεραν πουθενά τον ρόλο της Εκκλησίας στην Εθνεγερσία.

 Επομένως, η απόφαση της Εκκλησίας ήταν μια σιωπηρή αλλά εκκωφαντική διαμαρτυρία για την περιφρόνηση των 11 Πατριαρχών, των 100 Ιεραρχών και των άνω των 6.000 ιερέων και μοναχών που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Λευτεριάς. 

Ήταν μια διαμαρτυρία για την καταφρόνια που δέχονται από τους κυβερνώντες, οι ψυχές των Ρασοφόρων Αγωνιστών που κήρυξαν την Επανάσταση, πρωτοστάτισαν σε Εθνεγέρσεις, ζώστικαν τα άρματα και πολέμισαν στα χαρακώματα μαζί με τον λαό μας.

Ήταν μια διαμαρτυρία για τους χιλιάδες απλούς παπάδες, μοναχούς και μοναχές που με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής αλλά και των εκκλησιών τους και μοναστηριών τους, δίδασκαν στα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα γραφή και ανάγνωση, ιστορία και θρησκευτικά και θέριευαν μέσα τους τον πόθο για Λευτεριά.

Ήταν μια διαμαρτυρία για την παραχάραξη και αλλοίωση της Ιστορίας που επιχειρούν οι άθεοι, εκκλησιομάχοι αλλά και ανιστόρητοι κεβερνώντες μας, λόγω κόμπλεξ, ιδεολογιών και αλλεργίας για κάθε τι που έχει σχέση με την Εκκλησία.

Ήταν τέλος μια διαμαρτυρία για τον διωγμό που υφίσταται απροκάλυπτα σήμερα η Εκκλησία, ελέω κορονοϊού, ο οποίος διασπείρεται και ευδοκιμεί… όπου μυρίζει, κυρίως, λιβάνι.

Ο Μακαριώτατος ήταν κατηγορηματικός και απόλυτος ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθεί το άνοιγμα του τουρισμού στις 15/5 και να επαναληφθούν τα περσινά καραγκιοζιλίκια, παραμένοντας οι Εκκλησίες κλειστές την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Και αν ευσταθούν όλα τα παραπάνω – που όντως ευσταθούν αφού έτσι έγιναν- ανεβάζουν πολύ ψηλά στην καρδιά μας και στην εκτίμηση μας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και αυτόν τον Αρχιεπίσκοπο τον θέλουμε και τον σεβόμαστε.

 Το είπα προχθές και το επαναλαμβάνω και σήμερα: Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο γιατί … είναι παίχτης!Μπορεί να παίζει με χαμηλά την μπάλα…. αλλά στο τέλος πάντα βάζει γκολ!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail