Και δεύτερη δημοσκόπηση: Η ΝΔ σε πορεία απότομης προσγείωσης υπό ανώμαλες συνθήκες

InsightPhotography / pixabay
Η κυβερνητική επιστροφή σε τροχιά καθίζησης μετά τις έρευνες της Pulse, έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την MRB. Άλλωστε όσο πλησιάζουμε τις πιθανολογούμενες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα.

Του Στρατή Μαζίδη

Όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω έρευνες της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι την τελευταία που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η κυβέρνηση πραγματοποιεί μια καμπύλη με βασικό γνώρισμα πως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε που θα σταματήσει η κάθοδος.

Τον Ιανουάριο του 2020, ελάχιστους μόλις μήνες μετά τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση υποχωρούσε στο 33% έχοντας απογοητεύσει τόσο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (δύο μήνες νωρίτερα είχαμε το μνημόνιο Τουρκίας - Τρίπολης, που ζει και βασιλεύει), όσο και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Να θυμίσουμε ότι λίγο μετά έστελνε τα ΜΑΤ στα νησιά, τα οποία έφυγαν κακήν-κακώς. Επίσης ήδη από το Δεκέμβριο είχε καταγραφεί η είσοδος της οικονομίας σε αρνητική τροχιά ενώ ο Ιανουάριος του 2020 ήταν κάτω των προβλέψεων στα έσοδα.

Ωστόσο η κυβέρνηση πήρε την ανιούσα στις δύο επόμενες έρευνες με 40% και 40,1% αντίστοιχα χάρη στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στον Εβρο και τα νησιά, όταν αποφάσισε να φυλάξει τα σύνορα διότι μια ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών σε μια ημέρα (όσων έμπαιναν σε πχ 20 ημέρες) θα προκαλούσε την πτώση αλλά και τον αρχικό χειρισμό της κρίσης της πανδημίας, όταν μεγάλη μερίδα κόσμο επιβράβευε τότε την κυβερνητική πολιτική.

Πάρα ταύτα η άποψη πως τα λοκντάουν δεν είναι για χόρταση, αλλά μιας χρήση και αυτή για να εξυπηρετηθεί ένας μεγαλύτερος στόχος, εν προκειμένω η ενίσχυση του δημόσιο συστήματος υγείας, επιβεβαιώνεται. Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το περυσινό δίμηνο και τη θερινή περίοδο ώστε να οργανώσει καλύτερα τη δημόσια υγεία με Πρωτοβάθμια Φροντίδα και άνοιγμα νέων μονάδων, αλλά επέλεξε το άνοιξε - κλείσε που οδηγεί στην καταστροφή της οικονομίας. Στα σχολεία δεν κατάφερε να οργανώσει μικρότερα τμήματα και εγκατέστησε τους μαθητές μπροστά σε οθόνες.

Αυτά σε συνδυασμό με:

- τον περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών

- το κυνήγι της αντίθετης άποψης

- την υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία και την ανυπαρξία σε όλα τα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής (Κύπρος, Πρέσπες, Λιβύη, διαγραφόμενο πιθανό φιάσκο της οριοθέτησης με την Αίγυπτο)

- το μη χειρισμό του μεταναστευτικού με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες

Άρχισε να προσγειώνει εκ νέου τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος. Μόνο που αυτά ισοδυναμούν με πολλές χιλιάδες ψηφοφόρων όπως αναδείξαμε στη σύγκριση των ερευνών της Pulse. Με δεδομένο ότι το ΜέΡΑ25 με 194.576 ψήφους απέσπασε 3,44%, τότε η κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μεταφράζεται σε περίπου 56.500.

Τελικά ένα χρόνο αργότερα και με βάση την πορεία των μετρήσεων, φαίνεται πως οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν, έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επανακάμψει. Ωστόσο η αντιμετώπισή τους με ορίζοντα το σήμερα και όχι το αύριο, οδήγησε στην απώλεια της πολιτικής ευκαιρίας.


Ιανουάριος 2020


Μάιος 2020


Ιούνιος 2020


Μάρτιος 2021

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail