Η «φρεγατομαχία» δε θα σταματήσει ούτε την ώρα της απόφασης: Οι Γάλλοι επανέρχονται με νέα οικονομικά δεδομένα

File Photo: Γαλλική φρεγάτα τύπου Belhara. Φωτογραφία , πηγή DCNS
Η «φρεγατομαχία» ανάμεσα στους μνηστήρες του Πολεμικού Ναυτικού φαίνεται πως όχι απλώς καλά κρατεί, αλλά υπάρχουν οι ενδείξεις πως ορισμένοι επιχειρούν να δελεάσουν περισσότερο την ελληνική πλευρά.

Από: hellasjournal.com

«Όσο στενεύουν τα περιθώρια, ο καθένας θα επιχειρήσει να βάλει τρικλοποδιά στον άλλον ώστε να προηγηθεί κι αυτό θα το κάνει με το κάτι παραπάνω», έλεγαν με νόημα αξιωματικοί που ασχολούνται με τις προσφορές των εταιριών.

Την στιγμή όπου η LOR έχει ήδη παραδοθεί στον παραλήπτη κι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία της από τους Αμερικανούς, η Γαλλική πλευρά αν και μέχρι στιγμής φέρεται να προτείνει μια ενδιάμεση λύση που φέρνει προβλήματα και φουρτούνες στο Πολεμικό Ναυτικό, εν τούτης το Παρίσι μάλλον βάζει νερό στο κρασί του σ’ ότι έχει να κάνει με την τιμή των τεσσάρων φρεγατών Belh@ra. Και αυτή είναι μια κίνηση που γίνεται ακριβώς μετά την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική των Αμερικανών για τις φρεγάτες MMSC.

Ήδη στον Γαλλικό αμυντικό τύπο υπάρχουν τα πρώτα ρεπορτάζ αλλά στο ναυτικό Επιτελείο φάνηκαν οι αποδείξεις, με τους Γάλλους να παραπέμπουν τους αξιωματικούς που είναι επιφορτισμένοι με την αξιολόγηση των πλοίων, στην επόμενη συνάντησή τους από βδομάδα.

  • Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές οι Γάλλοι έκαναν λόγο για μια νέα πρόταση, με εντελώς διαφορετικά οικονομικά κριτήρια από τα έως τώρα δεδομένα που θα συμφέρει ιδιαίτερα την Ελληνική πλευρά.

Να υπενθυμίσουμε μόνο δυο πτυχές της Γαλλικής πρότασης, με την πρώτη να φτάνει περίπου στα 3,3 δισ. για δυο φρεγάτες της Ελληνικής έκδοσης με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Τότε ήταν που η Ελληνική πλευρά μούδιασε από την τιμή και το ύφος των Γάλλων κάτι που οδήγησε στην ντρίπλα των 18 RAFALE.

Το Γαλλικό come back για τέσσερις φρεγάτες Belh@ra πολλαπλού ρόλου, της Γαλλικής διαμόρφωσης και με ελάχιστες τροποποιήσεις, απαραίτητες για το Πολεμικό Ναυτικό, ήρθε πολύ αργότερα κι αφού οι Αμερικανοί είχαν επιστρέψει δυναμικά, πριν ξεσπάσει η φουρτούνα με το σύστημα πρόωσης των φρεγατών LCS.

  • Από τα 2,8 δις πιο χαμηλά ή πακέτο προσφοράς;

Η πρόταση που υπάρχει για τις Belh@ra αυτή τη στιγμή στο Πολεμικό Ναυτικό, κυμαίνεται περίπου στα 2,8 δις (χωρίς τα όπλα τους). Το πόσο νερό θα βάλουν οι Γάλλοι σ’ αυτό το ακριβό κρασί που λέγεται Belh@ra και ποιες άλλες προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα θα κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα, ουδείς γνωρίζει στο Πολεμικό Ναυτικό ή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δεν αποκλείεται πάντως οι Γάλλοι να φέρουν ένα οικονομικό πακέτο ως προσφορά που να εξυπηρετεί τόσο τις Belh@ra, όσο και κάτι επιπλέον…

Σ’ ότι έχει να κάνει με τις φρεγάτες Cassard Type F70 AA, που οι Γάλλοι προτείνουν ως ενδιάμεση λύση, είναι κάτι που δύσκολα θα μπορούσε το Πολεμικό Ναυτικό να δεχτεί.

  • Στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι πάντα στο ΠΝ οι προτάσεις εξετάζονται με επιχειρησιακά κριτήρια κι όσο και να ικανοποιούνται από τις Belh@ra, η Γαλλική πλευρά δεν μπορεί να προχωρήσει σε λύση- πακέτο με τις Cassard.

Μάλιστα ορισμένες πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν απομακρυνθεί ποτέ από τις συσκέψεις που γίνονται και αφορούν τις φρεγάτες, οι προτάσεις εκείνες που έλεγαν σε προγενέστερο χρόνο, αγοράζω από αλλού νέα φρεγάτα κι από αλλού πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η παρουσία της κας. Φλοράνς Παρλί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, όπως και το τετ α τετ με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, μάλλον δεν έκανε κανέναν πιο σοφό σ’ ότι έχει να κάνει το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, με τους Γάλλους να εμμένουν- προς ώρας- στις παλαιού τύπου Cassard.

Έμπειροι αξιωματικοί πάντως σημείωναν με νόημα, ότι μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί να τρέξει την διαδικασία, αλλά οι εξελίξεις που έρχονται μέσω των προσφορών των εταιριών, θα φέρουν πολλές αναδιπλώσεις στους ίδιους τους μνηστήρες διότι κανείς δεν θέλει να χάσει τα 5 δις ένα support περίπου 30 ετών και το πρεστίζ που προσφέρει ως πελάτης το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail