Τουρκικό φιρμάνι σε κανάλια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας: Σταματήστε τη ρητορική κατά της Αιγύπτου

ΑFΡ - Μόρσι κι Ερντογάν το 2013
Freepen.gr - Η Τουρκία έδωσε εντολή σε τηλεοπτικά κανάλια συνδεδεμένα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη να σταματήσουν την κριτική στην Αίγυπτο καθώς οι δύο χώρες κινούνται εγγύτερα σε μια προσπάθεια προσέγγισης, μετέδωσε την Πέμπτη το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αλ Αραμπίγια.

Η Τουρκία έχει παράσχει ένα καταφύγιο για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς η τελευταία βρίσκει εχθρικό κλίμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Περίπου 20.000 μέλη της ομάδας ζουν στην Τουρκία, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν την Αίγυπτο αφού ο στρατός απομάκρυνε τη διοίκηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού think tank, the Century Foundation.

Η συγγένεια της τουρκικής κυβέρνησης για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα υπήρξε βασική πηγή εντάσεων με την Αίγυπτο από τότε, μεταξύ άλλων για περιφερειακά ζητήματα όπως η σύγκρουση στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα και το Κάιρο έχουν υποστηρίξει αντίθετες πλευρές.

Ωστόσο, η Τουρκία πρόσφατα έδειξε προθυμία για ανοικοδόμηση των σχέσεων με την Αίγυπτο, καθώς επιδιώκει μια ευρύτερη επαναφορά με τις αραβικές χώρες.

Ωστόσο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξακολουθεί να αποτελεί κόκκινο πανί για την Αίγυπτο και τους περιφερειακούς συμμάχους της, με τα ΗΑΕ και άλλους να επιμένουν στη διακοπή της υποστήριξης της Τουρκίας στην ομάδα ως προϋπόθεση για την ομαλοποίηση.

Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι τρία κανάλια φιλικά κείμενα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα που εκπέμπουν στα Αραβικά από την Κωνσταντινούπολη έχουν τώρα διαταχθεί από τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τον πολιτικό προγραμματισμό και την κριτική κατά της Αιγύπτου.

Τα El Sharq TV, Watan TV και Mekameleen απειλήθηκαν με πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail