Η Κίνα συνεχίζει να συνθλίβει το Χονγκ Κονγκ

blazejosh / pixabay
Από τότε που η Κίνα υιοθέτησε τον εθνικό της Νόμο για την ασφάλεια τον Ιούνιο του 2020, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, υπό την επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής, Carrie Lam, και η Κίνα προσπάθησαν να σβήσουν κάθε αντίθεση στο Πεκίνο και το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) και να εξαλείψουν τις βασικές αξίες του Χονγκ Κονγκ. Αυτά περιλαμβάνουν την ελευθερία του λόγου, την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, όλα εγγυημένα στη Σινοβρετανική κοινή δήλωση του 1984, μια συνθήκη που έχει καταχωρηθεί ston OHE. Η Κίνα εξέφρασε δημόσια την περιφρόνησή της για τη συνθήκη αυτή το 2017, όταν είπε ότι ήταν ένα απλό "ιστορικό έγγραφο" χωρίς καμία σημασία.

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πεκίνο έχει περιγράψει τον νόμο εθνικής ασφάλειας, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες αδικημάτων -- απόσχιση, ανατροπή, τρομοκρατικές δραστηριότητες και συμπαιγνία με μια ξένη χώρα ή εξωτερικά στοιχεία που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια -- ως "σπαθί" που αποτρέπει τους ανθρώπους που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και έναν "κηδεμόνα" που προστατεύει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια όχι μόνο μεταφέρει ποινές μέχρι τη ζωή στη φυλακή, αλλά δίνει επίσης στην Κίνα δικαιοδοσία να ασκήσει δίωξη στην ηπειρωτική Κίνα για παραβιάσεις του νόμου που έλαβαν χώρα στο Χονγκ Κονγκ. Τώρα κάνει ακριβώς αυτό με 12 ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ που προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ταϊβάν με πλοίο τον Αύγουστο και συνελήφθησαν στη θάλασσα, φαινομενικά για τη διέλευση των συνόρων παράνομα. Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια ισχύει επίσης για εικαζόμενες παραβιάσεις που διαπράττονται από οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο νέος νόμος επηρεάζει όλες τις πτυχές της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ. Το Χονγκ Κονγκ πρέπει τώρα να είναι "πατριωτικό" στην Κίνα και πιστό στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Όπως αρμόζει σε ένα πραγματικό αστυνομικό κράτος που θέλει να ασκήσει τον μέγιστο έλεγχο των πολιτών του, το Χονγκ Κονγκ έχει επίσης δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για τους ανθρώπους να αναφέρουν παραβιάσεις του νόμου για την εθνική ασφάλεια. Μέσα σε λίγες ώρες, η τηλεφωνική γραμμή φέρεται να έλαβε χιλιάδες κλήσεις. Σύμφωνα με την Maya Wang, ανώτερη ερευνητή της Κίνας στο Human Rights Watch:

"Με την ενθάρρυνση των ανθρώπων να αναφέρουν τους φίλους και τους γείτονές τους, η κινεζική κυβέρνηση αναπαράγει στο Χονγκ Κονγκ ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία κοινωνικού ελέγχου: μια κουλτούρα πληροφοριοδότη...

Αυτή είναι μια από τις πολλές ψυχρές πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι αρχές εμφανίζουν νέα εργαλεία για να τιμωρήσουν και να δαμάσουν το κίνημα υπέρ της Δημοκρατίας της πόλης".

Τον Νοέμβριο, η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να εκδιώξει εκλεγμένους πολιτικούς που θεωρούνται επαρκείς πατριώτες. Στο Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ, δεν έχουν απομείνει νομοθέτες υπέρ της Δημοκρατίας. Οι τελευταίοι εγκατέλειψαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τον Νοέμβριο σε αλληλεγγύη με τους εκτοπισμένους νομοθέτες. Μη ικανοποιημένης με αυτό, στις 6 Ιανουαρίου, οι αρχές συνέλαβαν 53 πρώην πολιτικούς και ακτιβιστές υπέρ της Δημοκρατίας. Συνελήφθησαν για παραβίαση του νόμου για την εθνική ασφάλεια, διεξάγοντας ανεπίσημη πρωτοβάθμια τον Ιούλιο του 2020 για να επιλέξουν υποψηφίους για τις νομοθετικές εκλογές που υποτίθεται ότι έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά τις οποίες η κυβέρνηση ανέβαλε. "Η επιχείρηση στοχεύει σήμερα τα ενεργά στοιχεία που είναι ύποπτα ότι εμπλέκονται στο έγκλημα της ανατροπής ή της σοβαρής επέμβασης για να αποτρέψουν τη νόμιμη εκτέλεση των καθηκόντων της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ", ανακοίνωσε ο γραμματέας του Χονγκ Κονγκ για την ασφάλεια John Lee. Η προετοιμασία για συμμετοχή σε εκλογές είναι τώρα πράξη ανατροπής στο Χονγκ Κονγκ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Χονγκ Κονγκ -- εκπρόσωποι των 18 συνοικιών της πόλης -- θα υποχρεωθούν επίσης σύντομα να ορκιστούν πίστη σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου για την εθνική ασφάλεια. Οι 479 έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου καταλαμβάνονται επί του παρόντος κυρίως από το στρατόπεδο υπέρ της Δημοκρατίας.

"Για να εξασφαλιστεί η σταθερή και διαρκής εφαρμογή του δόγματος "μια χώρα, δύο συστήματα", το Χονγκ Κονγκ πρέπει πάντα να κυβερνάται από πατριώτες", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής Carrie Lam. "Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή που διασφαλίζει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας, καθώς και τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lam δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν το καθήκον τους να διαφυλάσσουν την εθνική ασφάλεια χωρίς φόβο".

Το Πεκίνο δεν σταματά στους νομοθέτες ή τους περιφερειακούς συμβούλους. Το Χονγκ Κονγκ πρέπει να αναδιαμορφωθεί στην εικόνα της ηπειρωτικής Κίνας, διασφαλίζοντας τη μελλοντική υποταγή στις ατζέντες του ΚΚΚ, γι ' αυτό τα παιδιά ηλικίας έξι ετών πρέπει τώρα να μάθουν για τον νόμο εθνικής ασφάλειας ως μέρος του σχολικού προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ στις 4 Φεβρουαρίου. Οι κατευθυντήριες γραμμές δηλώνουν:

"Τα σχολεία θα είναι στη συνέχεια σε θέση να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την εθνική ασφάλεια σύμφωνα με τις γνωστικές τους ικανότητες, έτσι ώστε οι μαθητές να εξελιχθούν σε καλούς υπηκόους που έχουν αίσθηση εθνικής ταυτότητας, σέβονται το κράτος δικαίου και συμμορφώνονται με το νόμο...

Οι βασικές αρχές της εκπαίδευσης για την εθνική ασφάλεια είναι να αναπτύξουν στους μαθητές μια αίσθηση ότι ανήκουν στη χώρα, μια αγάπη για το έθνος, μια αίσθηση εθνικής ταυτότητας, καθώς και μια συνειδητοποίηση και ένα αίσθημα ευθύνης για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας...."

Σύμφωνα με τον Guardian:

"Η κυβέρνηση προειδοποίησε τους δασκάλους ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση ή συμβιβασμό όταν πρόκειται για την εθνική ασφάλεια και ότι πρέπει να καλλιεργήσουν την αίσθηση ευθύνης των μαθητών για να την προστατεύσουν".

Οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές υποχρεούνται επίσης να αφαιρέσουν βιβλία βιβλιοθήκης που θεωρούνται ότι παραβιάζουν το νόμο περί εθνικής ασφάλειας.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές συνοδεύονται από ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων για παιδιά, το οποίο τονίζει ότι ο νόμος για την εθνική ασφάλεια είναι "για την ευημερία μας" και ότι το Χονγκ Κονγκ είναι "αναπαλλοτρίωτο κομμάτι της πατρίδας μας".

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο του Πεκίνου, Xia Baolong, ανακοίνωσε ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να υποβληθεί σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει ότι μόνο οι πατριώτες θα κατέχουν βασικές θέσεις και στους τρεις κλάδους της κυβέρνησης -- το εκτελεστικό, νομοθετικό και δικαστικό σώμα -- καθώς επίσης και στους θεσμικούς φορείς. "Οι βασικές θέσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρέπει να ληφθούν από κανέναν" που πηγαίνει ενάντια στην Κίνα και διαταράσσει το Χονγκ Κονγκ", δήλωσε ο Xia. "Όσοι αντιτίθενται στους πατριώτες είναι καταστροφείς της αρχής "μία χώρα, δύο συστήματα" και δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να πάρουν μερίδιο της πολιτικής εξουσίας της ειδικής διοικητικής περιοχής του Χονγκ Κονγκ. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ".

 Το Χονγκ Κονγκ είναι τώρα μια "πόλη φόβου". Η λογοκρισία είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη και η καταστολή έχει προφανώς ως στόχο να διαδώσει ακόμα περισσότερο φόβο για να αποτρέψει τυχόν διαμαρτυρίες και να ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία. Τον Ιούλιο, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για την εθνική ασφάλεια, τα βιβλία από συγγραφείς υπέρ της Δημοκρατίας αφαιρέθηκαν από τις δημόσιες βιβλιοθήκες στο Χονγκ Κονγκ για "αναθεώρηση" για να δουν αν παραβίασαν τον νέο νόμο.

"Το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να φαίνεται τόσο ευημερούσα και λαμπερή πόλη, αλλά κατά βάθος σαπίζει", δήλωσε η Claudia Mo, μια από τους νομοθέτες υπέρ της Δημοκρατίας, που συνελήφθη στην τελευταία καταστολή στις 6 Ιανουαρίου.

H Carrie Lam ανακοίνωσε ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την αντιπολίτευση. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες θα είναι ένας νόμος που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει ακόμη περισσότερο την ελευθερία του λόγου, αντιμετωπίζοντας τη διάδοση των "ψεύτικων ειδήσεων" και της "ομιλίας μίσους". Επιπλέον, τα σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη για να κάνουν τους αγοραστές προπληρωμένων καρτών SIM να παρέχουν το πραγματικό τους όνομα και την απόδειξη της ταυτότητάς τους, με τυχόν ψευδείς πληροφορίες να τιμωρούνται με 10 έως 14 χρόνια φυλάκισης. Θα δώσει στην Αστυνομική Αρχή τη δυνατότητα να ζητά προσωπικά δεδομένα από παρόχους υπηρεσιών με ή χωρίς Δικαστικό ένταλμα. Θα καταστήσει αδύνατο για τους ακτιβιστές να προγραμματίσουν οποιαδήποτε αντικυβερνητική δραστηριότητα χωρίς να γίνει γνωστή στις αρχές.

Χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών υπέρ της Δημοκρατίας. Επιπλέον, τα επόμενα δύο χρόνια περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσαν να μετακινηθούν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Ενενήντα έξι τοις εκατό θεωρούν πως το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον ένα ασφαλές και ελεύθερο σπίτι που συνήθιζαν να ζουν σε αυτό, μετά την ψήφιση του νόμου Εθνικής Ασφάλειας" σύμφωνα με μια έρευνα, που διεξήχθη από την οργάνωση "οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία". Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα δεχτεί έως και πέντε εκατομμύρια κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Σύντομα, ωστόσο, ακόμη και η δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα μπορεί να καταστεί περιγεγραμμένη. Μια νέα κυβερνητική πρόταση έχει ως στόχο να δώσει "προφανώς απεριόριστη εξουσία" στις αρχές μετανάστευσης του Χονγκ Κονγκ για να σταματήσουν τους ανθρώπους, είτε είναι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είτε όχι, τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την πόλη, προκαλώντας κριτική από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Χονγκ Κονγκ (HKBA), ο οποίος έγραψε προς το Νομοθετικό Συμβούλιο:

"Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ασκηθεί μια τέτοια παρεμβατική εξουσία δεν αναφέρονται στην προτεινόμενη νομοθεσία και δεν εξηγείται γιατί μια τέτοια εξουσία είναι απαραίτητη ή ακόμα και πώς προορίζεται να χρησιμοποιηθεί.

Αν μια νέα δύναμη για να αποτρέψει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και τους άλλους από την έξοδο από την περιοχή είναι να ανατεθεί ... Θα πρέπει να εναπόκειται στα δικαστήρια, όχι στον διευθυντή, να αποφασίζουν πότε είναι απαραίτητο και αναλογικό να επιβάλλουν ταξιδιωτική απαγόρευση".

Το ΚΚΚ είναι αποφασισμένο να συντρίψει το Χονγκ Κονγκ και μέχρι στιγμής, ήταν σε θέση να το πράξει με σχεδόν κανένα κόστος για την Κίνα διεθνώς. Εκτός από τις ΗΠΑ, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν προσφέρει τίποτε περισσότερο από λίγες λέξεις. Στις 30 Δεκεμβρίου, η ΕΕ υπέγραψε τη συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις (CAI) με την Κίνα. Με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από τη συντριβή του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα και από αμέτρητες άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ αποφάσισε να αγνοήσει τις αξίες στις οποίες βασίστηκε, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου, αξίες τις οποίες ισχυρίζεται τακτικά ότι προωθεί ενεργά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στις 21 Ιανουαρίου, καλώντας την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Carrie Lam, για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ. Μέχρι τώρα, ωστόσο, η ΕΕ αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή του Χονγκ Κονγκ, παρά το γεγονός ότι πέρασε ένα νέο παγκόσμιο καθεστώς ανθρωπίνων δικαιωμάτων τύπου Magnitsky τον Δεκέμβριο, το οποίο θα της επέτρεπε να το πράξει. Στις 22 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τη δυνατότητα περαιτέρω δράσης κατά των κινεζικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην έκδοση προσώπων στην Κίνα, αλλά δεν ελήφθη απόφαση ως σήμερα.  Μόνο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την καταστολή. Είναι σημαντικό να μην αρθούν αυτές οι κυρώσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail