Πώς η Ρωσία έγινε ο κυρίαρχος έμπορος όπλων της Αφρικής

Η Μόσχα κατάφερε να απομακρύνει τους μακροχρόνιους πωλητές από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Mark Episkopos - nationalinterest.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κρατική υπηρεσία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, Rosoboronexport, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι υπέγραψε συμβάσεις εξαγωγής με αφρικανικά κράτη αξίας έως και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

"Η τιμή είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport, Alexander Mikheyev σε δημοσιογράφους στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας (IDEX) 2021 την Κυριακή. "Υπογράψαμε συμβάσεις με περισσότερες από δέκα αφρικανικές χώρες το 2020. Έχουμε λάβει προκαταβολή και έχουμε αρχίσει να την υλοποιούμε", πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Mikheyev ρίχνουν φως σε αυτό που φαίνεται ως μια ανερχόμενη ρωσική παρουσία στις αφρικανικές αγορές όπλων. Η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν μόνο σημαντικός προμηθευτής όπλων, αλλά διατήρησε ενεργό στρατιωτική παρουσία στην Αφρική καθ ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η επιρροή υποχώρησε τα χρόνια μετά τη Σοβιετική κατάρρευση, με το στρατό της Ρωσίας σε στασιμότητα και τεχνική χαλάρωση σε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1990 αλλά το Κρεμλίνο έχει πάρει το νήμα από εκεί που σταμάτησε ο Σοβιετικός προκάτοχός του, όχι μόνο ανοικοδομώντας παραμελημένες σχέσεις αλλά κάνοντας απροσδόκητες νέες διεισδύσεις.

Από το 2020, η Rosoboronexport αντιπροσωπεύει ένα συγκλονιστικό 49% των εισαγωγών όπλων στην Αφρική. Η Ρωσία κατέλαβε και διεύρυνε σημαντικά το εξαγωγικό της προβάδισμα έναντι των δύο μεγαλύτερων ανταγωνιστών της, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η Ρωσία έχει πουλήσει όπλα σε τουλάχιστον είκοσι ένα αφρικανικά κράτη. από αυτά, η Αλγερία και η Αίγυπτος είναι μακράν οι μεγαλύτεροι πελάτες. Η Αλγερία έχει αγοράσει ένα ευρύ φάσμα ρωσικού βαρύ στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 500 Τ-90SA αρμάτων μάχης (MBT'S) και 300 εκσυγχρονισμένων οχημάτων μάχης BMPT-72 Terminator 2 πεζικού. Εν τω μεταξύ, το σημαντικό απόθεμα μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών ελικοπτέρων της Αλγερίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου Σοβιετικής και ρωσικής καταγωγής.Το Αλγέρι έχει υπογράψει συμβάσεις για την παράδοση μαχητών κρούσης Su-34 και αεροσκαφών Su-35 τα τελευταία χρόνια, αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση αυτών των εικαζόμενων συμφωνιών.

Η περίπτωση της Αιγύπτου απεικονίζει εύστοχα τη μετεωρική άνοδο της Ρωσίας στην κυριαρχία στις αφρικανικές αγορές. Η δύναμη σε άρματα μάχης της Αιγύπτου ήταν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες πάνω από 1.000 τοπικά παραγόμενα μοντέλα του αμερικανικού M1A1 MBT, αλλά τώρα το Κάιρο μετατοπίζει ένα μεγάλο κομμάτι των αναγκών του στη Rosoboronexport ως μέρος μιας φιλόδοξης συμφωνίας που θα έβλεπε μέχρι 500 Ρωσικά T-90MS MBT που παράγονται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Αιγύπτου. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται στην Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου, η οποία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη Ρωσία για το μαχητικό Su-35.  

Η Αγκόλα είναι ένας νεότερος, ανερχόμενος πελάτης της Ρωσίας, επιδιώκοντας να ανανεώσει το γηράσκον απόθεμα Σοβιετικού στρατιωτικού υλικού με ένα μείγμα άμεσων εισαγωγών και δαπανηρών συμφωνιών παραγωγής με άδεια. Τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας της σειράς Tor και Pantsir, καθώς και τα ελικόπτερα επίθεσης και τα τουφέκια επίθεσης από την οικογένεια AK-200 του Kalashnikov, έχουν αποδειχθεί σταθερά δημοφιλή σε ένα ευρύ φάσμα αφρικανικών κρατών. Πιο πρόσφατα, η Rosoboronexport έχει συνάψει συμφωνία για την πώληση σκαφών επίθεσης BK-10 σε έναν απροσδιόριστο πελάτη της Υποσαχάριας. Η κίνηση υπογραμμίζει την περαιτέρω επέκταση των ρωσικών πωλήσεων όπλων στην Αφρική πέρα από τις γνωστές κατηγορίες όπως τα φορητά όπλα και τα άρματα μάχης.

Η επιτυχία της Rosoboronexport αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης στρατηγικής της Μόσχας για την καθιέρωση πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών διεισδύσεων με μια πληθώρα Αφρικανών εταίρων. Η χρόνια πολιτική αστάθεια της Αφρικής εγγυάται μια συνεχή ζήτηση για στρατιωτικό υλικό όλων των ειδών—μια απαίτηση ότι ο αμυντικός τομέας της Ρωσίας συνεχίζει να συναντά μια προσφορά οικονομικά αποδοτικών και αξιόπιστων όπλων. Η Μόσχα έχει εισχωρήσει στο αφρικανικό εμπόριο όπλων με μεγάλο τρόπο και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα παραιτηθεί από τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail