Μόνιμες «ανοιχτές» δομές στα νησιά λέει η Επίτροπος…

«Δεν μπορούμε να κρατάμε φυλακισμένους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες».  Η δήλωση της αρμόδιας Επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, από την Λέσβο όπου βρέθηκε, «κάρφωσε» το ψέμα ή την ανακρίβεια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει τους κατοίκους των νησιών που θα κατασκευαστούν οι νέες μόνιμες υπερδομές ότι δεν θα είναι ανοιχτές.

Από: pagenews.gr - Λάμπρος Καλαρρύτης

Ακούγοντας την Γιόχανσον ο υπουργός και αντιλαμβανόμενος ότι τον εκθέτει έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δομές θα είναι «ελεγχόμενες». Το τί σημαίνει «ελεγχόμενες θα το διαπιστώσουμε – κυρίως οι νησιώτες, αν και το θέμα είναι εθνικό και όχι τοπικό-στην πράξη. 

Το μείζον θέμα παραμένει ο παραλογισμός (και αυτής) της κυβέρνησης να επιμένει στη δημιουργία μόνιμων μεταναστευτικών δομών στην ευαίσθητη περιοχή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η φυσιογνωμία, ο χαρακτήρας, η δημογραφία και τρόπος ζωής στα νησιά διαταράχθηκαν βιαίως από την καθοδηγούμενη εκ Τουρκίας λαθρομεταναστευτική πλημμυρίδα και παρότι οι ροές ανακόπηκαν λόγω της φύλαξης των συνόρων και της πανδημίας, οι περιοχές δεν έχουν συνέλθει ούτε βέβαια επιστρέψει σε κανονικότητα.

Ως ένα βαθμό αποσυμφορήθηκαν λόγω των παραπάνω λόγων και της μετακίνησης πληθυσμού στην ενδοχώρα σε συνδυασμό με κάποιες επιστροφές, αλλά η διατάραξη παραμένει. Όπως και αλλού στη χώρα, όπου υπάρχουν δομές μεταναστών.

Τα αλλεπάλληλα επεισόδια με τη δραστηριοποίηση ύποπτων ομάδων και οι προειδοποιήσεις ότι ανάμεσα στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς υπάρχουν άτομα τα οποία προέρχονται από τζιχαντιστικές ομάδες και άλλα (ή και τα ίδια) που ελέγχονται από ξένες υπηρεσίες, η εξάρθρωση ΜΚΟ που ήταν βιτρίνες δουλεμπορικών κυκλωμάτων και συνεργαζόντουσαν με τους απέναντι διενεργώντας και κατασκοπεία, η δημόσια ομολογία των Τούρκων ότι ελέγχουν και κατευθύνουν τις ροές, δεν στάθηκαν ικανά να οδηγήσουν τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι έχει διαφορετική αντίληψη από την προηγούμενη, σε μία λογική απόφαση. Να κλείσει τις δομές στα νησιά και στην ενδοχώρα και να δημιουργήσει νέες σε ακατοίκητο νησί, ώστε να σταματήσει η κοινωνική και δημογραφική αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών και να διακοπεί η διευκόλυνση του υβριδικού σχεδίου της Τουρκίας.

Το μεταναστευτικό πέραν της εργαλειοποίησής του για γεωπολιτικούς σκοπούς, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας και όχι μόνο, είναι μία τεράστια μπίζνα δισεκατομμυρίων με υψηλές απολήξεις σε διάφορα διεθνή και κατά τόπους πολιτικά κέντρα. Όλο αυτό επενδύεται με ένα δήθεν ανθρωπιστικό κίνητρο ενώ στην πραγματικότητα είναι σύγχρονο δουλεμπόριο, όπου οι εμπλεκόμενοι πληρώνονται με το κεφάλι.

Η οργάνωση των κυκλωμάτων διεθνώς είναι συστηματική και περιλαμβάνει εμφανείς και άδηλους τομείς. Εμφανείς είναι μεταξύ άλλων διάφορες ΜΚΟ οι οποίες υπό το πρόσχημα της διάσωσης και περίθαλψης μεταναστών τροφοδοτούν το φαινόμενο και τον τζίρο και οι άδηλοι είναι οι επιχειρησιακές ομάδες των δουλεμπόρων που αναλαμβάνουν τη συγκέντρωση, μεταφορά και προώθηση των μεταναστών στις χώρες-στόχους, όπου στη συνέχεια τους παραλαμβάνουν οι ΜΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό του θράσους τους ότι δεν διστάζουν να επιτεθούν σε κυβερνήσεις ή και θεσμούς που προσπαθούν να λειτουργήσουν ορθολογικά διαφυλάσσοντας τα νόμιμα σύνορά και τη διεθνή νομιμότητα έναντι της κακόβουλης οπλοποίησης του μεταναστευτικού.

Οι οργανώσεις«Front-Lex» και «Legal Center Lesvos» (!) οι οποίες είναι ΜΚΟ «νομικής βοήθειας» σε μετανάστες, έστειλαν εξώδικο στη Frontex με το οποίο ζητούν αναστολή ή και οριστικό τερματισμό της δραστηριότητας της στο Αιγαίο, λόγω καταγγελιών για «παράνομες επαναπροωθήσεις» (pushbacks), προειδοποιώντας με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ζητούν δηλαδή ευθέως την κατάργηση της φύλαξης των συνόρων και το άνοιγμα διάπλατα της χώρας στα σχέδια της Τουρκίας και των δουλεμπόρων.

Και αντί αυτό να χτυπήσει καμπανάκια και να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα η πραγματική προσφυγική ροή και το οργανωμένο, υποκινούμενο μεταναστευτικό ρεύμα με αποσταθεροποιητικούς σκοπούς από τους οποίους κάθε κράτος έχει υποχρέωση να διαφυλαχθεί , εμείς φτιάχνουμε μόνιμες δομές στα νησιά που αποτελούν στόχο.

Μέχρι το επόμενο μεγάλο κύμα που θα στείλουν οι απέναντι, μέχρι την επόμενη εξέγερση κατοίκων που δεν θα αποδεχθούν την καταστροφή των ζωών τους και του τόπου τους, μέχρι την ενεργοποίηση των πυρήνων που έχει φυτέψει ο Ερντογάν οπότε το θέμα θα τελειώσει όπως καταλαβαίνει ότι θα τελειώσει ο καθένας που έχει κοινή λογική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail