Διάσημες και άσημες γυναίκες φιλελληνίδες!

Επηρεασμένες από την Γαλλική Επανάσταση και τη ρομαντική λογοτεχνία της εποχής τους, αλλά και γοητευμένες από άντρες του διαμετρήματος ενός Καποδίστρια, ή ενός Υψηλάντη υπήρξαν οι διάσημες γυναίκες του «Θηλυκού Φιλελληνισμού». Προσωπικότητες που συνέβαλλαν και αυτές στην προβολή των δικαίων του ελληνικού έθνους, που μάχονταν «υπέρ πίστεως και πατρίδος» - και μετεπαναστατικά για την επιβίωσή του.

Δίπλα στον Γκαίτε και στον Ουγκώ, στον Πούσκιν και στον Λόρδο Βύρωνα, στον Σατωμπριάν και στον Εϋνάρδο ξεχωρίζουν η Γαλλοαμερικανίδα Σοφία ντε Μαρμπονά (η θρυλική Δούκισσα της Πλακεντίας) και η ελληνικής καταγωγής «Κυρία των Τιμών» της Πετρούπολης Ρωξάνδρα Στούρτζα. Και στην μετεπαναστατική περίοδο, είναι η Ρουμάνα πριγκίπισσα και συγγραφέας, η Ελένη Γκίκα (Ντόρα ντ΄ Ίστρια) και η Γαλλίδα συγγραφέας Ιουλιέττα Αδάμ-Λαμπέρ, το σαλόνι της οποίας ονομάστηκε «Φάτνη της Τρίτης Δημοκρατίας».

Εκτός όμως από τις διάσημες γυναίκες φιλέλληνες, κοντά στους περίπου 950 άρρενες εθελοντές του Αγώνα, υπήρξαν και δύο ντυμένες ανδρικά γυναίκες αγωνίστριες. Μια νεαρή Ισπανίδα, η σύζυγος του εθελοντή Onate και μια Ιταλίδα, η σύζυγος του εθελοντή Toricelli. Αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ίσως γι αυτό όμως να τις αξίζουν, μαζί φυσικά με τις διάσημες, μια ιδιαίτερη τιμή από τους σημερινούς Έλληνες και Ελληνίδες.

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail