Ένα ακόμη ελλαδικό "πούλημα" της Κύπρου

Ο EastMed δεν είναι, απλώς, ένας αγωγός. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία συσπείρωσης δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ως εναλλακτική πρόταση (αντίβαρο, αν θέλετε) στον τουρκικό σοβινισμό και επεκτατισμό.

Παντελής Σαββίδης

Έχει ως παράμετρό του και το ενεργειακό. Και η παράμετρος αυτή προέβλεπε ο αγωγός να ξεκινάει από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, να φθάνει στην Κύπρο και να συνεχίζεται στην Κρήτη- Πελοπόννησο κλπ.
Θα καθιστούσε κόμβο την Κύπρο και σ αυτό συμφώνησαν όλοι. 

Οι κκ. Μητσοτάκης και Δένδιας, όμως, λόγω της τουρκικής αντίδρασης υπαναχώρησαν και πρότειναν να κατευθύνονται οι αγωγοί και από το Ισραήλ και από την Κύπρο στην Αίγυπτο και από εκεί να ξεκινάει ο αγωγός προς την Κρήτη. Να παρακαμφθεί, δηλαδή, η Κύπρος και κόμβος να γίνει η Αίγυπτος. 

Και το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί ένα ακόμη πούλημα της Κύπρου; Γιατί να ισχυροποιηθεί περισσότερο μια ήδη ισχυρή και πληθυσμιακά και από απόψεως έκτασης χώρα, ευνοημένη και από τη φύση με πολλά ενεργειακά αποθέματα; Και ποιός λέει στον κ. Μητσοτάκη και στον υπουργό του ότι η Αίγυπτος θα έχει την ίδια πολιτική με σήμερα, στην μετά Σίσσυ εποχή;

Γιατί όλα τα αυγά σε ένα καλάθι και γιατί συναίνεσαν σε μια ακόμη υποβάθμιση της Κύπρου κάτι που ούτε το Ισραήλ επιθυμεί;

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.