Η αφοπλιστική απάντηση της πριγκίπισσας Αλίκης, γιαγιάς την Ελισάβετ στους αστυνομικούς στην Κατοχή για τη δράση της

H μυθιστορηματική ζωή της πριγκίπισσας Αλίκης, μητέρας του πρίγκιπα Φίλιππου και πεθεράς της Βασίλισσας Ελισάβετ, έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια, χάρη και σε τηλεοπτικές σειρές όπως το "Τhe Crown": δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτωρίας, γεννιέται το 1885 στο κάστρο Ουίνδσορ, παντρεύεται το γιό του Γεωργίου Α' της Ελλάδας, πρίγκιπα Ανδρέα, εγκαταλείπουν την Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, διαγιγνώσκεται με σχιζοφρένεια, μένει έγκλειστη σε ψυχιατρικά άσυλα και υποβάλλεται σε βάρβαρες θεραπείες ηλεκτροσόκ από τον Σίγκμουντ Φρόυντ.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Επιστρέφει στην Αθήνα όταν η κατάστασή της υγείας της βελτιώνεται και μένει εκεί σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής διοργανώνοντας συσσίτια και σώζοντας Εβραίους από τη Γκεστάπο, γίνεται μοναχή μετά τον πόλεμο και συνεχίζει τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα και πεθαίνει το 1969 στα ανάκτορα Μπάκιγχαμ, όπου είχε καταφύγει μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. 

Στο βιβλίο του Νίκου Παπακωνσταντίνου, "Πριγκίπισσες στη Δίνη του Πολέμου" (Εκδόσεις Φερενίκη) βρήκα και αυτό το μάλλον άγνωστο περιστατικό από τις άγριες μέρες των Δεκεμβριανών, που δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα και το θάρρος αυτής της γυναίκας (κάτι μου λέει πως οι αριστερούληδες που την είχαν συμπαθήσει από το "The Crown", θα την αντιπαθήσουν σφόδρα ύστερα από αυτό) : 

«Υπάρχει αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα βράδια όμως η Αλίκη την παραβίαζε και έβγαινε έξω! Πού πήγαινε και τι έκανε; Φόρτωνε ένα καροτσάκι με κούτες τσιγάρων και πακέτα με σοκολάτες, και έφευγε! Τα τσιγάρα και οι σοκολάτες ήταν στις προμήθειες που λάμβαναν. Τα φόρτωνε, λοιπόν, στο καροτσάκι και τα πήγαινε στο κοντινό Αστυνομικό Τμήμα για να ευχαριστήσει και να εμψυχώσει τους αστυνομικούς, δώρο τα τσιγάρα γι' αυτούς και οι σοκολάτες για τα παιδιά τους. Ήταν μια επίσκεψη που τους έκανε πολύ καλό, αλλά και μια επίσκεψη πολύ επικίνδυνη. Το Αστυνομικό Τμήμα ήταν στόχος των κομμουνιστών και εβάλλετο ημέρα και νύχτα. Όταν το έμαθε ο ταγματάρχης Γκρην, που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλειά της, θύμωσε πολύ:

"Eίπα στην πριγκίπισσα Αλίκη ότι αυτό που έκανε ήταν πολύ επικίνδυνο και ότι μπορούσαν ακόμη και να την πυροβολήσουν, και εκείνη αποκρίθηκε: "Ε, λοιπόν, από ό,τι μου έχουν πει δεν ακούς τον πυροβολισμό που σε σκοτώνει, και έτσι και αλλιώς εγώ είμαι βαρήκοη, οπότε γιατί ν' ανησυχώ γι' αυτό; Δεν θα το καταλάβαινα, έτσι δεν είναι;". Και πρόσθεσε : "Κάνω το καθήκον μου. Τι άλλο γεννήθηκα να κάνω;"»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail