“Η ανάκληση ενός παράνομου χάρτη”

“Η προσήκουσα απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προς την Τουρκική ρηματική διακοίνωση, για το ηλεκτρικό καλώδιο”

Από: militaire.gr - Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός

Πριν είκοσι χρόνια είχα γράψει ένα κείμενο για τους αγωγούς, παραγωγούς και προαγωγούς στην Ευρασία. Το θυμήθηκα σήμερα, με αφορμή το ηλεκτρικό καλώδιο “EuroAsia” στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ανακάλεσα λοιπόν στη μνήμη μου, ότι τότε δεν έγινε κάτι. Ναι μεν, περί το 2007, έγινε αποδεκτή από την τότε Κυβέρνηση, η πρόταση για τον Εύξεινο Αγωγό, όταν ανακοινώθηκε από κοινού με τον Putin, ως ο αγωγός South stream, όμως δεν υπήρξε η προσδοκώμενη συνέχεια. Αντί για τον αγωγό αυτό, και δυστυχώς, με τη συμβολή των επιγενόμενων, κέρδισε ο προαγωγός. Δηλαδή η Τουρκία, ο Turkish stream και η απάτη του TAP.  Κάτι που το νομιμοποίησαν άπαντες οι μετέπειτα Έλληνες επίσημοι. 

Επειδή όμως σήμερα μυρίζει παρόμοια και η Ανατολική Μεσόγειος, θεώρησα ότι αξίζει τον κόπο να απευθυνθώ απευθείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επιστολή, την οποία και παραθέτω:

Αγαπητοί εταίροι,

“Πήρατε και σεις, όπως και η χώρα μου, το αντίγραφο της Τουρκικής ρηματικής διακοίνωσης, σχετικά με το ηλεκτρικό καλώδιο: “EuroAsia interconnector”, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. 

Με τη συγκεκριμένη διακοίνωση, η Τουρκία απαιτεί να της ζητηθεί η άδεια για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αυτού καλωδίου, γιατί όπως ισχυρίζεται, η υποβρύχια όδευση, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, διέρχεται από την υφαλοκρηπίδα της. 

Απέναντι στην Τουρκική αυτή απαίτηση, καλείστε και εσείς ως ένας αποδέκτης της διακοίνωσης αλλά και ως η αρχή που ενέκρινε την κατασκευή  του καλωδίου, να απαντήσετε τι πρέπει να γίνει.

Γνωρίζετε βέβαια, ότι η άδεια για την οποία κάνει λόγο η Τουρκία, ισοδυναμεί με την αναγνώριση της κυριότητάς της στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, που βέβαια ουδέποτε διέθετε. 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και η λεγόμενη Τουρκική υφαλοκρηπίδα, μετά της χαρτογραφημένης από την ίδια θαλάσσιας ζώνης, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μονομερή ενέργεια, αφού δεν υφίσταται καμιά διακρατική συμφωνία με αντικείμενες ακτές παρακτίων κρατών. Επιπλέον, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν την ύπαρξη του συμπλέγματος του Καστελόριζου, μετά των 14 νησίδων.

Και το πιο σημαντικό, έχει δημοσιεύσει και σχετικό χάρτη, με το όνομα “Γαλάζια Πατρίδα”, και με συνολική έκταση 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος είχε επίσημα παρουσιάσει, στις 31 Αυγούστου 2019 {1} & {βλέπετε Χάρτη Β΄,}.

Φαντάζομαι ότι πριν από κάθε άλλο, θα προηγηθεί από μέρους σας, η ανάθεση σε ομάδα ειδικών επιστημόνων, να συλλέξει όλα τα στοιχεία για το συγκεκριμένο ζήτημα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. 

Από το κατά πόσο έχει νόμιμη υπόσταση, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, όσο και με το ίδιο το διεθνές δίκαιο, μέχρι το σημείο του τι οφείλει να περιληφθεί σε μια τεκμηριωμένη απάντησή σας. Και φυσικά πως μπορεί να διασφαλιστεί η εφαρμογή της.”

Αγαπητοί εταίροι,

“Επειδή  είναι γνωστοί όλοι οι σχετικοί χάρτες, όπως βέβαια κι ο χάρτης της ¨Γαλάζιας Πατρίδας”,  

Επειδή όλοι τους, και περισσότερο ο τελευταίος, υπεξαιρεί Ελληνικούς εθνικούς χώρους, από το Ανατολικό Αιγαίο έως την ομώνυμη υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, 

Επειδή τα ίδια και χειρότερα κάνει με τη θαλάσσια Κύπρο,

Επειδή παραβαίνει κάθε πρόνοια του δικαίου της θάλασσας, σχετικά με το δικαίωμα των νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ,, εξαφανίζοντας ακόμη και το Καστελόριζο!    

Επειδή η υποθαλάσσια όδευση του ηλεκτρικού καλωδίου, πόρω απέχει {βλέπετε χάρτη Α΄,} από την Τουρκική υφαλοκρηπίδα, με τη συγκεκριμένη όδευση να αποτελεί αντικείμενο, αν απαιτηθεί, απλά και μόνο συμφωνίας του Ελληνισμού με την Αίγυπτο, 

Επειδή τα μεγαλύτερα τμήματα του αγωγού κείνται στην υφαλοκρηπίδα του Ελληνισμού και των θαλασσίων ζωνών του,   

Επειδή η εν λόγω ρηματική διακοίνωση, είναι προπομπός για μια αντίστοιχη Τουρκική κίνηση, ως προς τον αγωγό East Med, αν βέβαια αυτός κριθεί βιώσιμος,”

“Επειδή τέλος, ούτε το “μικρά και έντιμος Ελλάς” μας ταιριάζει ούτε πολύ περισσότερο το “Μικρά Τουρκία”, αλλά το “μεγάλη ιστορική, πολιτισμική και ηθική δύναμη”, που η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τιμά περισσότερο εσάς, παρά εμάς, όπως επιβεβαιώνεται από τη διαχρονική φιλοτουρκική Γερμανία, και ιδιαίτερα τη σημερινή, 

Για όλους αυτούς του λόγους: 

Μπορείτε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, να επιβάλετε μια μόνο κύρωση: Την υποχρέωση στην Τουρκία να ανακαλέσει το χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, παραπέμποντας παράλληλα την υπόθεση στο αρμόδιο διεθνές ποινικό δικαστήριο. Για μια, εκτός όλων των άλλων, εκτεταμένη πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Αν και όφειλε να τα έχει ζητήσει αυτά, από εσάς, εν ανάγκη και διαμέσου του βέτο, η χώρα μου, δεν το έπραξε {2}. Έτσι έμεινε χωρίς καμιά υποστήριξη, η ανάκληση ενός παράνομου χάρτη.”   

Με τιμή,

                                                    Χάρτης Α΄, πηγή: bloomberg.com,

Χάρτης Β΄, πηγή: militaire.gr

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.