Η απάντηση της Ελλάδας στις Τουρκικές προκλήσεις: Εξοπλιστική ενίσχυση, ισχυρές συμμαχίες και συνεχής αποτροπή

Η δυναμική αντίδραση στον Έβρο ήταν η απαρχή. Με τους γείτονες να μην περιμένουν όπως αποδείχθηκε από τις Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας να φτάσουν στα όρια της σύγκρουσης προετοιμάζοντας ακόμα και άρματα μάχης για να αποκρούσουν την οργανωμένη ασύμμετρη επίθεση στα χερσαία σύνορα της χώρας. Ακολούθησε η διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για πολεμική ετοιμότητα όταν η Άγκυρα αποφάσισε να βγάλει για έρευνες το Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Από: newpost.gr - Του Κώστα Σαρικά

Μπορεί η ‘’καρδιά’’ των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση να χτυπά στην πλατεία Συντάγματος όμως τα Ελληνικά μαχητικά τα οποία θα πετάξουν πάνω από το ακριτικό Καστελόριζο και από κάθε βράχο του Αιγαίου, οι φρεγάτες και οι πυραυλάκατοι που θα αγκυροβολήσουν στις εσχατιές του Αρχιπελάγους αλλά και οι φρουροί των συνόρων στον Έβρο θα στείλουν το πραγματικό μήνυμα της Επανάστασης.

Το οποίο έχει ξεκάθαρο αποδέκτη όπως τόνισε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας . Αφορά ‘’όσους ονειρεύονται τον κόσμο όπως ήταν αιώνες πριν γιατί τάχα  είναι δυνατοί και μεις αδύναμοι’’ και στρέφεται  ‘’απέναντι σε απειλές που ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ή διστάζει να αντιμετωπίσει’’. Η Ελλάδα γιορτάζει την Επανάσταση την ώρα που η Τουρκία όχι απλά επιχειρεί να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε ξηρά, αέρα και θάλασσα αλλά για να αλλάξει το status quo στην περιοχή, χαράσσοντας νέα σύνορα, διχοτομώντας την Κύπρο, αμφισβητώντας νησιά του Αιγαίου, σβήνοντας από το χάρτη το Καστελόριζο, διεκδικώντας θαλάσσιες ζώνες ακόμα και κάτω από την Κρήτη.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν καθημερινά πλέον ‘’λόγω και έργω’’ την αλαζονική ‘’δίψα’’ των γειτόνων για τη ‘’γαλάζια πατρίδα’’. Με την παρουσία και μόνο των Ελλήνων φρουρών στα σύνορα της χώρας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα να τους προκαλεί εκνευρισμό, όπως η πτήσεις πάνω από τη Μεγίστη, τις Οινούσσες και την Παναγία και οι ασκήσεις στη Χίο.

Η δυναμική αντίδραση στον Έβρο ήταν η απαρχή. Με τους γείτονες να μην περιμένουν όπως αποδείχθηκε από τις Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας να φτάσουν στα όρια της σύγκρουσης προετοιμάζοντας ακόμα και άρματα μάχης για να αποκρούσουν την οργανωμένη ασύμμετρη επίθεση στα χερσαία σύνορα της χώρας. Ακολούθησε η διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για πολεμική ετοιμότητα όταν η Άγκυρα αποφάσισε να βγάλει για έρευνες το Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η συνεχής προβολή σημαίας και ισχύος από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί πλέον επιλογή της Αθήνας πάντα με τη δέουσα ψυχραιμία την ώρα που η Άγκυρα ψάχνει το λάθος για να ''στήσει'' ένα επεισόδιο ‘’κομμένο και ραμμένο’’ στα μέτρα της. Ο Στόλος βρίσκεται σχεδόν μόνιμα αναπτυγμένος είτε στο Αιγαίο είτε παντού στην Ανατολική Μεσόγειο με τα Ελληνικά πλοία να συμμετέχουν σε κάθε συμμαχική άσκηση ή συνεκπαίδευση. Τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας δεν σταματούν να πετούν σε πολλαπλάσιους αριθμούς σε σχέση με αυτά των γειτόνων.

Το επόμενο ηχηρό μήνυμα της Αθήνας έρχεται με την υλοποίηση της απόφασης για εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας. Η απόκτηση των Rafale ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα ενώ ταυτόχρονα ‘’τρέχουν’’ μια σειρά από προγράμματα είτε αναβάθμισης-όπως τα 84 F-16 Viper-είτε αγορών όπως τα ελικόπτερα Romeo. H συμφωνία για τις φρεγάτες θα αποτελέσει την επόμενη κίνηση ενίσχυσης. Η ενόχληση της Άγκυρας με το μπαράζ δηλώσεων περί δήθεν ‘’θυσιών των Ελλήνων χωρίς αντίκρυσμα’’ αποτελεί για το υπουργείο Άμυνας την καλύτερη απόδειξη ότι η προσπάθεια έχει αντίκρισμα και ‘’πονάει’’ τους γείτονες.

Όμως η Αθήνα προχωρά και στη ‘’σκακιέρα’’ της στρατιωτικής διπλωματίας με ισχυρές συμμαχίες . Τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα  όπως πριν από λίγους μήνες τα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελούν ‘’ράπισμα’’ στη γείτονα που αντιλαμβάνεται ότι χάνει κάθε έρεισμα στον μουσουλμανικό κόσμο.  Η παρουσία του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower στην Κρήτη αποτελεί μια ακόμη ένδειξη για την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Άγκυρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail