“Τι να κάνουμε, για να μη διαμελίσουν το Αιγαίο, και να μη βάλουν στην Ανατολική Μεσόγειο κλήρο, οι Τούρκοι”

Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου T

Αν και την έχουν μεγάλη ανάγκη στην Αθήνα, εμείς με το γραπτό αυτό δεν της κομίζουμε κάποια γλαύκα. Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους, ότι τα δυο πρώτα θύματα μιας συμφωνίας Αιγύπτου Τουρκίας,  θα είναι το Καστελόριζο και η λεκάνη του Ηροδότου. Η πιο πλούσια περιοχή  της Ανατολικής Μεσογείου σε υδρογονάνθρακες. Και εκείθεν η εδραίωση της Τουρκίας για τα καλά σε ολόκληρη τη θάλασσα. 

Από: militaire.gr

Επίσης όλοι θα παραδέχονται και κάτι άλλο. Ότι η Ελληνική συμφωνία με την Αίγυπτο, έμπαζε εξ αρχής. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή. Ότι: “Η συμφωνία με την Αίγυπτο μπάζει από τρεις μεριές”. Με την τρίτη και φαρμακερή που άφηνε το Καστελόριζο στους πέντε δρόμους.  

Όμως το ζήτημα είναι τι γίνεται τώρα, που ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, πάει να υψωθεί Τουρκικός τοίχος και ελλοχεύει ο βάσιμος κίνδυνος να σπάσουμε ως χώρα τα μούτρα μας. Να ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια για τη θαλάσσια ένωση με την Κύπρο, μέσα από ένα Ελλαδοκυπριακό μνημόνιο.  

Αυτό δε που είπαμε για το χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” ότι: “Η μη μήνυση κατά της Τουρκίας θα ισοδυναμεί με προδοσία” πρόκειται να επιβεβαιωθεί πρώτα πρώτα στο Καστελόριζο, με όλο το σύμπλεγμα των δεκατεσσάρων νησίδων του.  

Η δικαστική μέθοδος είναι η πρώτη που μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να χρησιμοποιήσει ως εθνικό έδαφος, το χερσαίο και θαλάσσιο έδαφος του Καστελόριζου, ώστε να συνυπογράψει μια συμφωνία θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Οπότε η μπάλα θα πάρει και την ίδια την Αίγυπτο, ως συνεργό στο Τουρκικό αυτό ανοσιούργημα. 

Υπάρχει και ένα δεύτερο, που αποτρέπει τους Τουρκικούς υπολογισμούς, που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και το οποίο αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων των 5 Ελληνίδων νήσων. Μεγίστη-Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, στα δώδεκα μίλια.  Με μοναδικό σκοπό την άμυνα. Το θαλάσσιο φράχτη του Έβρου, που λέγαμε σε άλλα γραπτά. 

Μόνο κάποιοι διεστραμμένοι νόες θα σκεφτούν ότι πρόκειται για ευθανασία. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Γιατί θα πρόκειται περί προδοσίας μετά αυτοχειρίας. Και όπως θα το έγραφαν τα βιβλικά κείμενα: “για να διαμελίσουν τα ιμάτια του Καστελόριζου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν του συμπλέγματος, να βάλουν κλήρο”. 

Υπάρχουν δύο ακόμη όπλα στη φαρέτρα του Ελληνισμού. Το προληπτικό βέτο, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση τόσο με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, όσο και την απαίτηση ακύρωσης του χάρτη της λεγόμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”, που θα στείλει στις καλένδες τα όποια Τουρκικά σχέδια. Επόμενα και την μετ επαίνων ματαίωση της Τουρκικής εκείνης ιδέας ως προς την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, που τη διακονεί ο κύριος Μπορέλ.   

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Τα πράγματα μπορούν να πάρουν μια άλλη τροπή, αν η Ελλάδα μέσα από τις κρατικές της αρχές για τους υδρογονάνθρακες, προμηθευτεί σύντομα, ένα σεισμογραφικό που ονομάσαμε “Καστελόριζο” και ένα γεωτρύπανο, ονόματι “Μαραθώνας”, που έβγαλαν κάλους  τα χέρια μας να τα γράφουμε τόσες πολλές φορές. 

Και που σήμερα είναι απολύτως απαραίτητα, όχι μόνο για τη γεωοικονομική ισορροπία με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια και έχει ήδη δύο σεισμογραφικά και τρία γεωτρύπανα και πάει και για τέταρτο, αλλά και για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, λαμβάνοντας μέρος στην Αιγυπτιακή διακήρυξη ως προς την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ιδίως για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα, τα EGY-MED-W11, EGY-MED-W17  που βρίσκονται μεταξύ 26ου και 28ου Μεσημβρινού, στην Αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, της κοινής μας συμφωνίας, όσο και στο μήλον της έριδος, το EGY-MED-W18, που το μισό βρίσκεται στην ίδια ζώνη με τα προηγούμενα   με το άλλο μισό να είναι στα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού {Βλέπετε Χάρτη No 1}.

Ειδικά στο εξ αυτών τρίτο, το EGY-MED-W18, στο οποίο πιθανότατα θα εμφανιστεί ένα μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω και της υποθαλάσσιας λεκάνης του Ηροδότου {βλέπετε Χάρτη No 2}, η Ελληνική κρατική εταιρία θα μπορεί να προσφέρει υψηλά ποσοστά και έσοδα στην Αιγυπτιακή αρχή, που οι άλλοι, και ιδίως η Τουρκία, θα αδυνατούν. 

Για να μην πει όμως κανείς ότι στο γάιδαρο δεν ανεβήκαμε και κουνάμε τα πόδια μας, οφείλουμε να τονίσουμε, ότι υπάρχει χρόνος στη διάθεσή μας. Εν ανάγκη νοικιάζοντας σεισμογραφικό από τις εταιρίες που διαθέτουν. 

Όσο για τα δικά μας, για το μεν Σεισμογραφικό, τα πλοία που χάρισε ο εφοπλιστής Τσούνης, φτάνουν και περισσεύουν για την προμήθειά του. Για δε το πλωτό γεωτρύπανο, αν τελικά δεν φιλοτιμηθεί, εν όψει μάλιστα της 200ης επετείου από την παλιγγενεσία, να το δωρίσει η οικογένεια Αγγελόπουλου, παραπέμποντας στη συμπατριώτισσα Δόμνα Βισβίζη, που έκανε κάτι ανάλογο στα πρώτα χρόνια της παλιγγενεσίας, τότε η Κυβέρνηση ας το ρίξει στο φιλότιμο των υπόλοιπων εφοπλιστών.  

Χάρτης No 1, των τριών οικοπέδων της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, πηγή: milittaire,gr,

                                    Χάρτης No 2, της λεκάνης του Ηροδότου

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail