Οι φρεγάτες θα κυριαρχήσουν στην αγορά των ναυτικών σκαφών την επόμενη δεκαετία

US Navy
Με τίτλο "Η παγκόσμια αγορά ναυτικών πλοίων και επιφανειακών σκαφών μάχης 2021-2031", η έκθεση του Glοbal Data αποκαλύπτει ότι με τα αυξανόμενα προγράμματα εκσυγχρονισμού και προμηθειών ναυτικών πλατφορμών πολλών χωρών παγκοσμίως, υπάρχει έντονη ζήτηση για φρεγάτες, με 207 νέα πλοία να αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2031, αναδεικνύει το navaltoday.com.

Η Ευρώπη αναμένεται να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο του τμήματος σε φρεγάτες στο 34,8%, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική στο 31,5% και την Ασία-Ειρηνικό στο 26,8%.

Η ηγετική θέση της Ευρώπης στον τομέα των φρεγατών κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης συνδέεται με αρκετά μεγάλης κλίμακας τρέχοντα προγράμματα προμηθειών, όπως οι φρεγάτες τύπου 26, τύπου 31, τύπου 32, Belhara class, FREMM, MKS 180 και F110.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να προμηθευτεί 20 φρεγάτες κατηγορίας Constellation στο πλαίσιο του προγράμματος FFG(X) με σύμβαση αξίας 19,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Απρίλιο του 2020, η Fincantieri SpA ανέλαβε σύμβαση για λεπτομερή σχεδιασμό και κατασκευή έως και 10 φρεγατών κατευθυνόμενων πυραύλων (ένα πλοίο βάσης και εννέα προαιρετικά) στο πλαίσιο του προγράμματος FFG(X). Άλλες βασικές προμήθειες στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν 19 LCS κατηγορίας Independence και 16 Freedom-class LCS. Αυτά τα προγράμματα θα οδηγήσουν τη βορειοαμερικανική αγορά στις φρεγάτες.

Ο αυξανόμενος υποβρύχιος στόλος της Κίνας έχει επίσης ωθήσει χώρες όπως η Αυστραλία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες να επενδύσουν στην προμήθεια φρεγατών με δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου. Σημαντικές προμήθειες περιλαμβάνουν την αυστραλιανή Hunter class (SEA 5000) και τις φρεγάτες stealth Project 17A της Ινδίας.

"Με τη δομή τους που τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν σε μια ευρεία ποικιλία ναυτικών αποστολών, οι φρεγάτες διατηρούν τη θέση τους ως πλατφόρμα σπονδυλικής στήλης πολλών ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων ναυτικών δυνάμεων", δήλωσε ο πλοίαρχος ε.α. Nurettin Sevi (Rtd.), αναλυτής Άμυνας στο GlobalData.

"Εκτός από την τρέχουσα ικανότητα πολλαπλών αποστολών τους, οι σύγχρονες φρεγάτες είναι οι πλέον κατάλληλες πλατφόρμες για να είναι το μητρικό σκάφος στο οποίο θα αναπτυχθούν ή θα ελεγχθούν μη επανδρωμένα οχήματα που θα γίνουν επίσης μέρος της ναυτικής ομάδας μάχης μέχρι τα τέλη του 2030. Για παράδειγμα, οι φρεγάτες Type26, Type 32, Littoral Combat Ship (LCS), 30FFM και Project 22350 αναμένεται να λειτουργήσουν ως μητρικό σκάφος για μη επανδρωμένα οχήματα" αναφέρει ο Sevi.

"Μαζί με τα μη επανδρωμένα οχήματα, μια φρεγάτα θα μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντα μιας ομάδας εργασίας, όπως αντίμετρα ναρκών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR) σε περιορισμένο χρονικό διάστημα στα παράκτια ύδατα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail