Ο δρόμος της Αθήνας που κάποτε είχε ακόμη και υπαίθριους οδοντίατρους

Οι εικόνες από την Παλιά Αθήνα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τα ονόματα περιοχών και δρόμων, υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε. Ιστορικά γεγονότα και λεπτομέρειες που είναι άγνωστες στους πολλούς. Όπως για παράδειγμα σε ποιον πολύ γνωστό δρόμο της Αθήνας, κάποτε κυκλοφορούσαν υπαίθριοι οδοντίατροι. Πρόκειται για έναν πολυσύχναστο δρόμο και συγκεκριμένα την οδό Αθηνάς. Οι εικόνες του παρελθόντος δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή οδό Αθηνάς που γνωρίζουμε.
 
Από:  exploringgreece.tv

Οδός Αθηνάς: Εικόνες από μια άλλη εποχή

Η οδός Αθηνάς, λοιπόν, είναι ένας από τους πρώτους δρόμους που σχεδιάστηκαν στην Αθήνα το 1835, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Η οδός Αθηνάς, στο πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη-Σάουμπερτ, αποτελούσε έναν δενδροφυτευμένο δρόμο ο οποίος μεταξύ άλλων περνούσε από τον «Κήπο του Λαού».

Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε αλλά η οδός Αθηνάς δεν έπαψε να ενώνει την παλαιά με τη νέα πόλη, έχοντας κυρίως εμπορικό χαρακτήρα. Μετά από λίγα χρόνια ο δρόμος λιθοστρώθηκε ενώ η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1850, οπότε και δεντροφυτεύτηκε. Αποτέλεσε εξαρχής έναν εμπορικό δρόμο στον οποίο άρχισαν να ανοίγουν καταστήματα.

Στην πραγματικότητα, η οδός Αθηνάς ήταν νοητά χωρισμένη σε δύο τμήματα, ένα πιο αστικό και ένα πιο λαϊκό. Σημείο ορόσημο για την οδό Αθηνάς ήταν όταν πραγματοποιήθηκε η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής ως την Ομόνοια. Τότε ήταν που άρχισε να αυξάνεται η κίνηση και η ζωντάνια της, ενώ αργότερα κτίστηκαν στη συμβολή της με τη πλατεία Ομονοίας τα ξενοδοχεία «Μπάγκειον» και «Μέγας Αλέξανδρος».
 
Ο δρόμος της Αθήνας που κάποτε είχε ακόμη και υπαίθριους οδοντίατρους

Υπάρχει και ένα άλλο άγνωστο χαρακτηριστικό που κάνει την οδό Αθηνάς να ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι η οδός Αθηνάς ονομαζόταν κάποτε και «οδός των θαυμάτων». Εκεί, λοιπόν, εμφανίζονταν και οι λεγόμενοι «θεραπευτές» που πουλούσαν με τη βοήθεια αβανταδόρων παράδοξα σκευάσματα, υπαίθριοι οδοντίατροι που «δρούσαν» επιτόπου, αθλητές και χειροδύναμοι που πραγματοποιούσαν εντυπωσιακά «κατορθώματα», και άλλοι που επεδείκνυαν «τέρατα της φύσεως».

Τα επόμενα χρόνια η οδός Αθηνάς ακολούθησε την πορεία άλλων δρόμων του κέντρου, με κατεδαφίσεις των παλαιών κτιρίων της. Την ίδια εποχή η περιοχή συγκέντρωνε πολλούς οίκους ανοχής, Σήμερα τα περισσότερα παλαιά κτίρια της φιλοξενούν εργαστήρια, βιοτεχνίες, αποθήκες, ωστόσο παραμένει πάντα δρόμος ζωντανός.

Με πληροφορίες από: «Αθήνα, ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία», Θανάσης Γιοχαλάς, Τόνια Καφετζάκη, εκδόσεις: βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail