Ποιοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας με την απαίτηση για δύο κράτη

Η πιο σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού παρουσιάζεται η νεοφανής θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Όλοι την πήραν ως την πιο αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας. Ο Γ.Γ. δεν είπε ότι αυτή η θέση είναι αντίθετη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αντίθετα, τόνισε ότι στην άτυπη διάσκεψη η κάθε πλευρά μπορεί να θέσει όποια θέματα επιθυμεί. Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε, αλλά και στην ουσία ενέκρινε συζήτηση της απαίτησης της Τουρκίας για λύση δυο κρατών. 

Από: ΣΗΜΕΡΙΝΗ - Πέτρος Θ. Παντελίδης

Η κοινή λογική λέει ότι είναι παράλογο η Τουρκία να αποδέχεται, πολύ περισσότερο να ζητά ή ίδια τη λύση των δύο κρατών. Όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί λύση δύο κρατών. Αυτή η λύση θα δημιουργήσει σύνορα στην Κύπρο. Και στα σύνορα αυτά θα μπορούν να αναπτυχθούν νόμιμα δυνάμεις εχθρικές προς την Τουρκία. Αυτό ποτέ δεν θα το ήθελε η Τουρκία. Δεν θέλει να έχει στον νότο της εχθρικά σύνορα με υπολογίσιμη στρατιωτική παρουσία. Η Τουρκία ουδέποτε θα δεχτεί δύο κράτη στην Κύπρο. Η Τουρκία θέλει δυο κρατίδια, που θα αποτελούν συνομοσπονδία. Αυτό το έχει επιτύχει με τις παραχωρήσεις της δικής μας πλευράς. Ξέρουμε ότι η λύση θα έχει τα χαρακτηριστικά της συνομοσπονδίας, έστω και αν θα ονομάζεται Δ.Δ.Ο. Η Τουρκία θα έχει την απόλυτη εξουσία στο ένα κρατίδιο, όπως την έχει τώρα στο κατοχικό μόρφωμα. Θα έχει επίσης τον έλεγχο του άλλου κρατιδίου, που τώρα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Φυσικά όταν καταργηθεί η Κ.Δ., θα είναι ένα τίποτε. Ένα απλό κρατίδιο της Δ.Δ.Ο. Τότε γιατί η παμπόνηρη τουρκική διπλωματία προτείνει τη λύση δυο κρατών; Η απάντηση είναι απλή και φαίνεται από τις αντιδράσεις που δημιούργησε.

Πρώτον, παρέσυρε την πλευρά μας να δηλώνει, εμφαντικά, ότι σημαία του αγώνα μας είναι η Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα. Μας παρέσυρε, δηλαδή, να αναγνωρίσουμε ως στόχο μας αυτό που είναι η απαίτησή της τα τελευταία 40 χρόνια και που εμείς θεωρούσαμε οδυνηρό συμβιβασμό. Το κατέστησε στόχο του αγώνα μας, αφού στις συνομιλίες των τελευταίων δεκαετιών μάς παρέσυρε να του αναγνωρίζουμε σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της συνομοσπονδίας. Δεύτερον, έδωσε την ευκαιρία στους συμμάχους της, περιλαμβανομένου του Γ.Γ., να αναγνωρίσουν ως νόμιμο το δικαίωμά της να θέτει στο τραπέζι θέματα, εκτός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία και το κίνητρο στον παντοτινό σύμμαχό της, τη Βρετανία, να αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή για να πείσει την πλευρά μας να αποδεχτεί την κυριαρχική ισότητα των κρατιδίων. Η Βρετανία ανέλαβε τον ρόλο της με επιτυχία και θα παρουσιαστεί ως ο μεσολαβητής, που κατάφερε να κάμει την Τουρκία να υποχωρήσει από την απαίτησή της για δύο κράτη.

Τρίτον, έδωσε την ευκαιρία στη Βρετανία να πείσει την πλευρά μας να αποδεχτεί και να δηλώσει (Αβέρωφ), ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα. Και εφόσον η πολιτική ισότητα είναι μέρος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο κ. Αβέρωφ, ως προπομπός, παραχώρησε και κάποιαν άλλη ισότητα. Πιθανόν την κυριαρχική ισότητα, που απαιτεί η Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία πέτυχε όλους τους στόχους της, πριν καν αρχίσει η άτυπη πενταμερής, από την οποία απουσιάζει ακόμα και δηλωτικά η Κ.Δ. Στην άτυπη πενταμερή η Τουρκία θα «υποχωρήσει» από τη λύση δύο κρατών και θα επανέλθει στη δική μας απαίτηση της Δ.Δ.Ο. Έτσι θα παρουσιαστεί ως πλευρά που έκαμε υποχώρηση και οι «μεσολαβητές» θα ζητήσουν από τη δική μας πλευρά να κάμει και αυτή τις δικές της υποχωρήσεις, όπως είναι συνηθισμένη σε κάθε πενταμερή συνάντηση.

Οι Έλληνες της Κύπρου πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει να διασώσουμε την Κ.Δ. Να «υπερασπιστούμε την ιστορία, το δίκαιο και την αξιοπρέπειά μας». Εκτός αν ο Γ.Γ. και η Βρετανία κατορθώσουν να παρακάμψει το δημοψήφισμα με μια ενδιάμεση, στρατηγική συμμαχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail