Η Ελλάδα πρώτα ήταν μια ιδέα, ένα όνειρό, ένα όραμα στην καρδιά μιας φούχτας ξενιτεμένων

dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Η Ελλάδα πρώτα ήταν μια ιδέα, ήταν ένα όνειρό, ένα όραμα στην καρδιά μιας φούχτας ξενιτεμένων εμπόρων, γραφιάδων, καπετάνιων και κρατικών υπαλλήλων που ζούσαν σε ξένους τόπους μιλώντας ξένες γλώσσες στην καθημερινότητά τους, όπου έγινε σπίθα και μετά φωτιά και τέλος λαίλαπα και συνεπήρε και ένωσε τις καρδιές και τη θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και άλλαξε την πραγματικότητα...

Άγης Βερούτης 

Αυτή είναι η μοίρα των Ωραίων και Μεγάλων Ιδεών: να πετυχαίνουν να αλλάξουν την ροή της Ιστορίας.

Η διάδραση μιας ωραίας ιδέας με την πραγματικότητα συμβαίνει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Γι' αυτό λένε αυτοί που ξέρουν πως η ιδέα είναι ισχυρότερη από τη σφαίρα.

Με συγκίνησαν σήμερα τα λόγια του Μακρόν, του Μπάιντεν, του Πρίγκηπα Κάρολου και όλων όσων πρωθυπουργών και προέδρων και διανοούμενων και απλών ανθρώπων μίλησαν και σκέφτηκαν για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε στην Ελλάδα ΜΑΣ. 

Ναι, σωστά το έγραψα ή ΕΛΛΑΔΑ, η Ιδέα "Ελλάδα" είναι οικουμενική και ανήκει σε όλους: στους Αμερικάνους, στους Γάλλους, στους Εγγλέζους, στους Αλβανούς, στους Ρουμάνους, στους Σέρβους που πολέμησαν δίπλα μας και όλους όσους δεν πολέμησαν αλλά είχαν στην καρδιά τους την Ιδέα, ακόμα και σε κείνους τους Τούρκους που έρχονται τα καλοκαίρια και ανασαίνουν Ελευθερία στα νησιά μας μακριά από τον απολυταρχισμό που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τον υπόλοιπο χρόνο, και ακόμα και σε κείνους τους..."Τούρκους" που πάνε κρυφά στα υπόγεια εικονοστάσια κάτω από τα σπίτια τους τα βράδια και ανάβουν ένα κερί, στους Αυστραλούς που χαιρετάνε ελληνικά "kalimera" τους ελληνικής καταγωγής συμπατριώτες τους, τους Καναδούς που χορεύουν συρτάκι στο δρόμο του Τορόντο το καλοκαίρι, τους Γάλλους που διαβάζουν το "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" γαλλικά και ονειρεύονται, στους Αμερικανούς που απαγγέλουν φωναχτά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που συνέταξε ο Θωμάς Τζέφερσον διαβάζοντας τα Πολιτικά και τα Ηθικά του Αριστοτέλη στο πρωτότυπο.

Η Ωραία Ιδέα που λέγεται Ελλάδα, για να ριζώνει στην πραγματικότητα, έχει μια προϋπόθεση: την ομοψυχία, την ομόνοια, την υπερίσχυση του "εμείς" από το "εγώ" όπως το έγραφε ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του.

Η Ελλάδα ως οικουμενική ιδέα θα υπάρχει για πάντα: είναι η ιδέα της μεγαλοσύνης του ατόμου όταν επιλέγει να ενώνεται με τους άλλους ανθρώπους για να πραγματοποιήσουν ένα ευγενές όραμα, χωρίς όμως να χάνει την ατομικότητα και την ανθρωποσύνη του.

Η Ελλάδα όπως θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές για να υπάρχει ισάξια της Ιδέας, πρέπει να λειτουργούμε σα τα δάχτυλα μιας γροθιάς. Ενωμένοι και όχι χωρισμένοι από μικροσυμφέροντα καθημερινής απληστίας, ούτε από προνόμια της άπληστης και αδιάφορης για την Ελλάδα ψευδο-ελίτ που μας έτυχε, ούτε από διχαστικά συνθήματα εκείνων που βάζουν τους μικροκομματικούς τους τακτικισμούς πάνω από την κοινωνία.

Χρόνια πολλά Ελλάδα και Έλληνες ανεξαρτήτως καταγωγής!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail