Νέα τουρκική ταινία πιθανό να προκαλέσει την οργή των Σαουδάραβων και των Αιγυπτίων

Η Τουρκία στέλνει νέα πολιτικά μηνύματα στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία μέσω του λεγόμενου "μαλακού Πολιτιστικού βραχίονα" επιβεβαιώνοντας την παραγωγή μιας νέας ταινίας για τον Σουλτάνο Σελίμ Α (Γιαβούζ Σελίμ), τον ένατο σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που θεωρήθηκε ένας από τους σκληρότερους Οθωμανούς ηγεμόνες εκείνης της εποχής. Κάτω από την κυριαρχία του Σουλτάνου Σελίμ Α, η Οθωμανική αυτοκρατορία επεκτάθηκε σημαντικά συμπεριλαμβάνοντας την Αίγυπτο και το Χιτζάζ.

The Arab Weekly.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο παραγωγός ταινιών Khaled Arabagi δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την παραγωγή της ταινίας η οποία θα κυκλοφορήσει το 2023.

Ο Arabagi πρόσθεσε ότι "υπάρχουν πολλά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα που ασχολούνται με τη ζωή του Σουλτάνου Μεχμέτ του Κατακτητή και του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ενώ υπάρχουν μόνο λίγα έργα για τη ζωή του Σουλτάνου Σελίμ Α', παρόλο που ήταν ένας από τους σουλτάνους που άλλαξαν την πορεία της ιστορίας για την Οθωμανική Αυτοκρατορία παρά τη σύντομη περίοδο της βασιλείας του".

Η χρονική στιγμή της παραγωγής της ταινίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας και τις πιθανές προσπάθειες να προκαλέσει την οργή δύο ισχυρών χωρών στην περιοχή, δηλαδή της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο αραβικές χώρες, αναφέρουν παρατηρητές, έχουν πολλά ανεπίλυτα ζητήματα με την Τουρκία, η οποία έχει γίνει πιο εχθρική υπό την κυριαρχία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον 16ο αιώνα, ο Σουλτάνος Σελίμ Α' κατέλαβε την Ανατολή και εισέβαλε στην Αίγυπτο, μετατρέποντάς την σε οθωμανικό κράτος μετά την ανατροπή της κυριαρχίας των Μαμελούκων εκεί. Ο Σουλτάνος Σελίμ Α' καθαίρεσε επίσης τον χαλίφη Αββασίδ Αλ-Μουταβάκιλ αλά Αλλάχ στο όνομα του οποίου κυβερνούσαν οι Μαμελούκοι. Ο Τούρκος σουλτάνος όρισε τότε τον εαυτό του "διοικητή των πιστών" και "χαλίφη των μουσουλμάνων".

Οι Οθωμανοί κυβέρνησαν για πρώτη φορά την Αίγυπτο ως κράτος της αυτοκρατορίας, στη συνέχεια με την εντολή του Χεδίβ που ορίστηκε από την Υψηλή Πύλη (την κεντρική κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Αυτό συνεχίστηκε μέχρι την κατάρρευση της Οθωμανικής κυριαρχίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ίδρυση του αιγυπτιακού Σουλτανάτου και στη συνέχεια του αιγυπτιακού βασιλείου.

Η ιστορική αφήγηση της Αιγύπτου απεικονίζει την Οθωμανική εισβολή ως ατυχία που τερμάτισε την ανεξαρτησία της Αιγύπτου και την υποτάσσει στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τους Αιγυπτίους, η Οθωμανική κυριαρχία ήταν η προέλευση μιας οπισθοδρομικής νοοτροπίας που επικρατούσε στη χώρα εδώ και αιώνες, ένας παράγοντας που έχει οδηγήσει σημαντικά τον αιγυπτιακό εθνικισμό ενάντια στην τουρκική επιρροή εν γένει.

Από την ίδρυσή της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστήριξε ότι στόχος της είναι να αποκαταστήσει το χαλιφάτο στα εδάφη του Ισλάμ και ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του στόχου. Ωστόσο, η Αίγυπτος ως πολιτικό κράτος πιστεύει ότι το έργο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποτελεί απειλή για την ύπαρξή της ως ανεξάρτητου κράτους. Η Αίγυπτος βλέπει επίσης την τουρκική πίεση στην κυβέρνησή της να επιβάλει κυρώσεις στο Ισλαμικό Κίνημα και να υιοθετήσει το σχέδιό της ως μέρος σχεδίου αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Καθώς η ταινία για τον Σουλτάνο Σελίμ πιθανά θα ενοχλήσει τους Αιγύπτιους, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική οργή στη Σαουδική Αραβία, υπενθυμίζοντας στους Σαουδάραβες την εποχή της Οθωμανικής κατοχής της Χιτζάζ, και την αυτο-διακήρυξη του Σουλτάνου Σελίμ ως "θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών".

Από τη βασιλεία του βασιλιά Fahd bin Abdulaziz Al Saud, ο Σαουδάραβας μονάρχης έχει κρατήσει τον τίτλο του "Θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών", αναφερόμενος στη χορηγία της Σαουδικής Αραβίας για το Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα και το Τζαμί του Προφήτη.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Τουρκία αμφισβήτησε τη Σαουδική Αραβία για την εκπροσώπηση του ισλαμικού κόσμου, δεδομένου ότι εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι βλέπουν το Βασίλειο ως θρησκευτική αναφορά τους. Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να επενδύσει σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς τομείς για να αποκαταστήσει το ρόλο της ως ηγέτιδα του σουνιτικού ισλαμικού κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει πλημμυρίσει την αγορά με τηλεοπτικές παραγωγές και σειρές που αποτελούνται από εκατοντάδες επεισόδια που επικεντρώνονται στις δόξες των Οθωμανών σουλτάνων. Ορισμένα αραβικά δορυφορικά κανάλια έλαβαν ακόμη και μεταγλωττισμένες κόπιες και τις μεταδίδουν πριν αντιληφθούν τον κίνδυνο που θέτουν στους Άραβες θεατές.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η τηλεοπτική παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της μαλακής διπλωματίας της και ο Τούρκος πρόεδρος έχει επισκεφθεί συχνά κινηματογραφικές τοποθεσίες ιστορικών σειρών και επαίνεσε τις προσπάθειες αναβίωσης της Οθωμανικής δόξας.

Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, ο Ερντογάν εργάστηκε για να εδραιώσει την ηγεσία της χώρας του στο Ισλαμικό σχέδιο κερδίζοντας την πίστη πολλών ισλαμιστών, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σήμερα, οι μουσουλμάνοι αδελφοί σε όλη την περιοχή θεωρούν τον Τούρκο πρόεδρο και το καθεστώς του ως την ενσάρκωση του Περιφερειακού τους σχεδίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail