«Θα κοστίσουμε στα παιδιά το στίγμα μιας γενιάς αγραμμάτων»

Μήνες ολάκερους προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε ότι η καραντίνα δεν είναι λύση για την πανδημία. Ότι όσο είναι όλα κλειστά τα κρούσματα πέφτουν και μόλις όλα ανοίξουν απογειώνονται. Πασχίζαμε να εξηγήσουμε ότι ένα νησί όπως η Κύπρος δεν μπορεί να εφαρμόζει μέτρα τα οποία εφαρμόζουν μεγάλες χώρες αλλά να τα προσάρμοζε στις ειδικές συνθήκες του μεγέθους της. Τελικά, ήρθαν οι επιστήμονες (όχι οι μερικοί πέριξ του υπουργού Υγείας) να παραδεχθούν το αυτονόητο. Προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε ότι τα περιβόητα ράπιντ τεστ έχουν νόημα μόνο όταν γίνονται στοχευμένα και όχι μαζικά και ανεξέλεγκτα. Διαφορετικά, απλώς, συνεισφέρουν σε ένα χορό πολλών εκατομμυρίων για μια χούφτα πρωταγωνιστές. Τελικά, βγήκαν οι επιστήμονες (πέραν εκείνων πέριξ του υπουργού Υγείας) να ενισχύσουν τη θέση μας.

Από: philenews.com

Γιώργος Καλλινίκου


Προσπαθήσαμε επανειλημμένως να τονίσουμε την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία διότι ήδη τα μαθησιακά κενά που έχουν δημιουργηθεί στους μαθητές είναι τεράστια. Και ότι πέραν των εκπαιδευτικών προβλημάτων το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έχει διαταράξει το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών και το κόστος θα εμφανισθεί τα επόμενα χρόνια. Ο ανεπαρκής υπουργός Υγείας και ο ευθυνόφοβος υπουργός Παιδείας αγρόν ηγόρασαν. Οι επιστήμονες πέριξ τους, τραγικότεροι όλων, μοίραζαν τοποθετήσεις παράλογες και δικαιολογίες που μόνο γέλωτα προκαλούσαν.

Προχθές, όμως, ήρθαν επωνύμως οι επικεφαλής των δύο επιστημονικών επιτροπών του υπουργείου Υγείας να προσυπογράψουν τους κινδύνους. Καλώντας με δραματικό τρόπο σε αλλαγή του αφηγήματος της πανδημίας!

Ο μεν Κωνσταντίνος Φελλάς, επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ψυχολογικής Στήριξης και Ανάκαμψης των πολιτών δήλωσε μεταξύ άλλων στον «Φ»: «Αν δεν γίνει σωστή αξιολόγηση, πολύ φοβάμαι ότι θα κοστίσουμε στα παιδιά μας το στίγμα μιας γενιάς αγραμμάτων», προειδοποίησε. «Τα παιδιά δεν είναι φτιαγμένα για να τα κλείνουμε στο σπίτι. Τα παιδιά στο σχολείο δεν μαθαίνουν μόνο γράμματα. Στο διάλειμμα, παίζουν, κοινωνικοποιούνται, χτίζουν φιλίες μιας ζωής. Κι αυτά τους τα στερούμε», πρόσθεσε.

Ο δε επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, πρόσθεσε: «Φοβόμαστε ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια τις επιπτώσεις του παρατεταμένου εγκλεισμού των παιδιών. Οι επιπτώσεις αυτές, περιλαμβάνουν περιορισμό της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης (ιδίως στα παιδιά μικρότερης ηλικίας), παιδική παχυσαρκία, άλλα μεταβολικά νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, βίαιη και αντιδραστική συμπεριφορά, αγχώδη διαταραχή (μην ξεχνάμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς που περιλαμβάνει εξετάσεις και αξιολογήσεις), επιδείνωση των προβλημάτων υγείας που ήδη έχουν (π.χ. νευρομυϊκές παθήσεις), όπως και καθυστερήσεις στη διάγνωση προβλημάτων υγείας».

Όχι, δεν επιχειρούμε να εμφανιστούμε ειδικότεροι των ειδικών. Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι είχαμε προειδοποιήσει κάποιους οι οποίοι βρέθηκαν τυχαία σε κάποιο υπουργείο, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι αποφάσεις τους και κυρίως οι κραυγαλέοι παραλογισμοί τους, επιφέρουν σοβαρά πλήγματα παντοιοτρόπως. Επηρεάζουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων και ευρύτερα την οικονομία του τόπου. Δυστυχώς, οι επαναλαμβανόμενοι παραλογισμοί τους, έχουν βυθίσει την οικονομία του τόπου και έχουν στραγγαλίσει οικονομικά ένα σωρό πολίτες.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είχαμε κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει μερικούς, που βρέθηκαν σε υπουργικά γραφεία τυχαίως, ότι εγκληματούν σε βάρος των παιδιών. Διότι στάθηκαν ανίκανοι να λάβουν εγκαίρως τα δέοντα μέτρα στα σχολεία (μονοθέσια θρανία, αποστάσεις, επιπρόσθετοι εκπαιδευτικοί ώστε να μειωθούν οι αριθμοί κάποιων τμημάτων κ.α.). Περιορίστηκαν στις εύκολες λύσεις του κλεισίματος των σχολείων και της υποτυπώδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σήμερα, παρακάθονται ακόμη σε συσκέψεις με τον κ. Τσιούτη για να αλλάξουν τα πρωτόκολλα στα σχολεία. Τώρα, ένα χρόνο μετά. Τραγικοί!

Σήμερα, όμως, είναι πολύ αργά. Πλέον, οι οβίδες που εκτοξεύουν οι επιστήμονες εκρήγνυνται μέσα στον εγκέφαλο μας και απειλούν να μας παραλύσουν ως κοινωνία. «Πολύ φοβάμαι ότι θα κοστίσουμε στα παιδιά μας το στίγμα μιας γενιάς αγραμμάτων». «Φοβόμαστε ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια τις επιπτώσεις του παρατεταμένου εγκλεισμού των παιδιών». Στις οβίδες των κ. Φελλά και Τσιούτη, πρόσθεσε χθες και τη δική του ο ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Αντώνης Ράφτης: «Οι νέοι θα γίνουν πιο επιθετικοί, θα υπάρξουν οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα στην εκπαίδευσή τους και θα αυξηθεί η νεανική βία».

Ακούς Κωνσταντίνε Ιωάννου; Ακούς Πρόδρομε Προδρόμου; Αντιλαμβάνεστε άραγε τα «εγκλήματά» σας με τις παράλογες αποφάσεις σας; Σας καίγεται άραγε καρφάκι; Προφανώς όχι. Διότι όταν θα φανούν στην πράξη τα αποτελέσματα της ανεπάρκειάς σας, εσείς δεν θα είστε στην πολιτική. Έπρεπε να υπήρχε ποινικοποίηση της πολιτικής, όμως, και τότε θα βλέπαμε αν σας καιγόταν καρφάκι.

Το χειρότερο είναι ότι στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει προκληθεί με θύματα τα παιδιά. Ούτε μικρή ελπίδα ότι θα υπάρξει σχέδιο κάλυψης όσο γίνεται των τεράστιων μαθησιακών κενών. Με έναν υπουργό Παιδείας ο οποίος δήλωσε προσφάτως ότι μόλις λήξει η θητεία του θα αποχωρήσει από την πολιτική τι να αναμένει κάποιος. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Να κυλήσει ο χρόνος όσο πιο ήρεμα γίνεται να τελειώνει…

Θα επαναλάβουμε, όμως, για πολλοστή φορά και κάτι άλλο. Όσο σε αυτό τον τόπο, η πλειονότητα της κοινωνίας αποδέχεται παθητικά κάθε παραλογισμό των εκάστοτε κυβερνώντων, όσο εκλαμβάνει ασκεπτί τα παραμύθια που πουλάνε οι πολιτικοί, τίποτα δεν θα αλλάξει. Ο τόπος δεν θα έχει καμία ελπίδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail