Ο Ελληνας που δεν ξέχασαν ποτέ οι Σέρβοι και τον έκαναν γκράφιτι στο Βελιγράδι

Freepen.gr - Ένα συμβάν που έχει χαραχτεί στις μνήνες των Σέρβων από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και προκαλεί ιδιαίτερες συγκινήσεις αφορά έναν Ελληνα, τον τότε ανθυποπλοίαρχος του ΠΝ, Μαρίνου Ριτσούδη, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στον βομβαρδισμό της Σερβίας.

"Ως Ορθόδοξος Χριστιανός, Δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια επίθεση εναντίον ενός αδελφικού λαού", είχε δηλώσει τότε ο Ριτσούδης εκείνες τις δραματικές ημέρες. Ο Ριτσούδης διατάχθηκε να επιβιβαστεί στο αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» προκειμένου να πλεύσει στην Αδριατική στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ο Ριτσούδης αρνήθηκε να εκτελέσει την διαταγή επικαλούμενος λόγους συνειδήσεως. Η άρνηση του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να δικαστεί από το Ναυτοδικείο και στη συνέχεια να αποταχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Σέρβοι δεν ξέχασαν αυτή την πράξη. Δημιούργησαν το 1999 ένα γκράφιτι πριν λίγα χρόνια με τη μορφή του Ριτσούδη ενώ ο μακαριστός Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος του απένειμε το Τάγμα του Αγίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ένα χρόνο νωρίτερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail