Η βυθισμένη αρχαία ελληνική πόλη λίγα μέτρα κάτω από τη θάλασσα

Δείτε σε ποιο σημείο της Ελλάδας βρίσκεται - Αυτό που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα είναι τα κρυμμένα μυστικά και οι γωνιές που βρίσκει κανείς εξερευνώντας την.

Από: news.gr

Και μπορεί να νομίζεις ότι αυτά περιορίζονται σε όσα βλέπει το μάτι στη στεριά αλλά τα πράγματα είναι μερικές φορές ακόμη πιο εντυπωσιακά. Το exploringgreece.tv παρουσιάζει μια βυθισμένη αρχαία πόλη λίγα μέτρα κάτω από τη θάλασσα που υπάρχει στον ελληνικό χώρο.

Η υποθαλάσσια πόλη στο Παυλοπέτρι

Στην Ελαφόνησο, λοιπόν, κοντά στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας υπάρχει ένας αρχαίος οικισμός του 2800 π.Χ και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Βρίσκεται, όμως, κάτω από το νερό. Αυτό το νερό της θάλασσας προφύλαξε από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα περισσότερα από τα κτίσματα. Είναι μια άγνωστη υποθαλάσσια πόλη για τους περισσότερους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι βρίσκεται μόλις 4 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και ο καθένας μας θα μπορούσε δυνητικά να τα «επισκεφθεί». Μέσα από τις φωτογραφίες μπορεί κανείς να διακρίνει τα βυθισμένα διώροφα σπίτια με τους κήπους, τους ναούς, το νεκροταφείο και το λιμάνι.

Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έως τώρα έχουν εντοπιστεί 15 κτίρια με τουλάχιστον 12 δωμάτια το καθένα, καθώς και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης των υδάτων με κανάλια και σωλήνες νερού. Η πόλη όπως την «ανοικοδόμησαν» οι ερευνητές ψηφιακά στη μορφή που είχε πριν βυθιστεί.

Διάσπαρτα, σε όλη την έκταση της πόλης υπάρχουν αγάλματα, μεγάλοι πήλινοι αμφορείς, εργαλεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Συνολικά καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 9 στρεμμάτων και μάλλον είναι η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.

Τι εικάζουν οι επιστήμονες για την αρχαία ελληνική πόλη

Τι λένε τώρα, οι επιστήμονες γι’ αυτή την πόλη; Πιθανολογούν ότι η πόλη καταποντίστηκε από σεισμό 8 ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες το γεγονός έγινε κάπου στο 375μ.Χ. Το 2011 το BBC παρουσίασε για πρώτη φορά ένα ντοκιμαντέρ για το Παυλοπέτρι, την «πόλη κάτω από τα κύματα» σε τρισδιάστατη αναπαράσταση. Ο γεωλόγος Φωκίων Νέγρης, πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, είχε περιγράψει την υποβρύχια πολιτεία από το 1904!

Το 1967 ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, Νίκολας Φλέμινγκ, ανακάλυψε την βυθισμένη αρχαία ελληνική πόλη και τον επόμενο χρόνο με ομάδα αρχαιολόγων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ την χαρτογράφησε, σε συνεργασία με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Σπάρτης, καθηγητή Άγγελο Δεληβορριά. Το 2009 επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής ανέλαβε ο Τζον Χέντερσον του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Ο Χέντερσον δημιούργησε μια ψηφιακή απεικόνιση που δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο, πώς ήταν η πόλη πριν βυθιστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail