Οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο Τούρκος έφτασε στο Σούνιο

Υπάρχει λόγος που τρομάζει το πολιτικό Σύστημα από το κίνημα Me Too;

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Έγραφα προ ημερών πως η πολιτική του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς.

Με αφορμή την κυβερνητική διαχείριση της “πανδημίας” του κορωνοϊού, αφού για 3η φορά στις 9 Φεβρουαρίου 2021 με το νέο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, τον οποίο απαξιωτικά εξακολουθεί να αποκαλεί ως “συμπολίτες”, τον υποχρέωσε σε νέο βίαιο γενικό εγκλεισμό, lockdown τον λένε οι “πολιτισμένοι”, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και από εκεί και μετά βλέποντας και κάνοντας από τους νεόκοπους μάγους της πολιτικής, οι οποίοι ακούγεται πως σκέπτονται να προτείνουν τον περαιτέρω εγκλεισμό του λαού.

Και πριν ακόμη “στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί μου” δίνεται νέα παράταση του εγκλεισμού των Ελλήνων και της περαιτέρω διάλυσης της επιχειρηματικότητας, μέχρι τις 7-8 Μαρτίου.

Ωστόσο με την νέα παράταση του lockdown η ελληνική κοινωνία ακόμη πιο γρήγορα οδηγείται στον “σίγουρο θάνατο”.

Αφού αργοπεθαίνει η επιχειρηματικότητα με κλειστές τις περισσότερες επιχειρήσεις, αφανίζονται οι κλάδοι της ένδυσης, της υπόδησης και γενικότερα του λιανικού εμπορίου. Δεν λειτουργεί η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, οι κοινωνικές συναναστροφές.

Αυτή η ανεπαρκής πολιτική του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του, τείνουν να διαλύσουν ολοσχερώς την ελληνική οικονομία.

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην περίπτωση της “πανδημίας” ακολουθεί κατά πόδας τις εντολές της Γερμανικής Καγκελαρίας.


Τρομάζει το πολιτικό Σύστημα το κίνημα Me Too;


Όμως τις τελευταίες ημέρες την ελληνική κοινωνία δηλητηρίασε και η πολιτική αντιπαράθεση και η οποία ξέφυγε από το πλαίσιο του πολιτισμένου διαλόγου, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον πρώην (πλέον) Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και ο οποίος κατηγορείται για κατά συρροή βιασμό ανηλίκων. Αυτή η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε σε πεζοδρομιακού επιπέδου αντιπαράθεση, οδηγήθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του είπε:

«…Είχαμε ένα κύμα αποκαλύψεων μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και προκάλεσα αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία…».

Ωστόσο, εστιάζω περισσότερο στην αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο παγκόσμιο κίνημα Me Too και το οποίο είναι ένα ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας “διευθύνεται” από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το οποίο είναι ενάντιο στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση, οποιασδήποτε μορφής κι από όπου κι αν προέρχεται.

Οι υποστηρικτές του κινήματος δημοσιοποιούν, ή προτρέπουν τη δημοσιοποίηση και την νομική καταγγελία όλων των μορφών σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης ή κατάχρησης εξουσίας που έχουν υποστεί.

Στην ομιλία του λοιπόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για παγκόσμιο κίνημα Me Too:

«Το κίνημα “#MeΤoo” ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στην Αμερική. Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021, στην πατρίδα μας. Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια. Το “#ΜeΤoo” είναι κίνημα υγιές. Οφείλει να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης. Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης… Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Η κοινή άμυνα είναι κίνηση απελευθέρωσης. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού #ΜeΤoo».

Όσον αφορά την απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, μεταξύ των άλλων ο Πρωθυπουργός είπε:

«Κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός. Πρακτικές που καταδικάστηκαν στην ΗΠΑ».

Συνοψίζοντας, να σας μεταφέρω την πληροφορία που μου έδωσε υψηλής πληροφόρησης πηγή μου. Ναι πρέπει να φοβάται το κίνημα Me Too το πολιτικό μας Σύστημα, χωρίς ωστόσο να μου δώσει περαιτέρω εξηγήσεις παρ΄ ότι πιέστηκε από εμένα…

Αναμένοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.


Θα συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός την Ολομέλεια της Βουλής για τα Ελληνοτουρκικά;


Πάρα ταύτα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκαλεί την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν εκεί τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα, από τη στιγμή που έχει αποθρασυνθεί τελείως ο ισλαμοφασίστας Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Εξακολουθώντας να πιστεύει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πως είναι εφικτός ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, παρ΄ ότι η Τουρκία έθεσε στο τραπέζι κατά την πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη (25 Ιανουαρίου 2021) θέματα “γκρίζων ζωνών”,  αποστρατικοποίησης των νησιών μας και παραμονή του καθεστώτος των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Και βέβαια η Ελλάς δεν απαιτεί απολύτως τίποτε σε αυτές τις διερευνητικές συζητήσεις.

Κι όμως θα μπορούσε η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπία να θέσει ζητήματα στην Τουρκία και όχι να επιτρέπει σε εκείνη το επιθετικό κρεσέντο διεκδικήσεων. Επί παραδείγματι, δεν είναι ζητήματα για εμάς η Ίμβρος και η Τένεδος και η εξαφάνιση από εκεί της ελληνικής μειονότητας; Δεν είναι ζήτημα οι Λαγούσες νήσοι, στην έξοδο των Δαρδανελίων και οι οποίες παραχωρήθηκαν, όπως η Ίμβρος και η Τένεδος στην Τουρκία με τη Συμφωνία της Λωζάνης (1923);

Από τη στιγμή λοιπόν που υπήρξε αυτή η τραγική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά στις διερευνητικές συζητήσεις της Κωνσταντινουπόλεως, γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιζητά συνέχιση αυτών των συζητήσεων στην Αθήνα; Όπου είναι σίγουρο ότι θα επιδειχτεί από την ελληνική πλευρά, η ίδια ηττοπαθής στάση στις παράλογες απαιτήσεις – αξιώσεις της Τουρκίας, δηλαδή η στάση του κατευνασμού, που κυριαρχεί στο μυαλό του Έλληνα Πρωθυπουργού;

Από τη στιγμή μάλιστα, που πριν από τις διερευνητικές της Αθήνας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν “τραβάει το σχοινί” της αντιπαράθεσης στο Αιγαίο περαιτέρω, επιδιώκοντας – ενδεχομένως κατ΄ εντολή της Άγκελα Μέρκελ – την ακύρωσή τους;

Εκτός και εάν – δεν το πιστεύουμε - ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιμονή του για την συνέχιση των διερευνητικών συζητήσεων στην Αθήνα, να επιδιώκει να εκθέσει στα μάτια των ευρωπαίων “εταίρων” μας την Γερμανία και την Τουρκία, λόγω της επιθετικής και αδιάλλακτης στάσης της τελευταίας, εν όψει της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου.

Γνωρίζοντας, ότι και σε αυτή τη Σύνοδο η Γερμανία θα πράξει ότι και στις δυο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου και στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, όπου προσπάθησε και τελικά κατάφερε να οδηγήσει στις καλένδες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αδιάλλακτη και επιθετική της στάση στο Αιγαίο κατά της Ελλάδος.


Η αύξηση των ν.μ. στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 είναι η μόνη πατριωτική στάση κύριε Πρωθυπουργέ…


Το συμβουλευτικό όργανο του Πρωθυπουργού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι το ΕΛΙΑΜΕΠ και το οποίο τον “σπρώχνει” στη λογική της ηττοπαθούς στάσης προς την Τουρκία διά μέσω της επιχειρηματολογίας του κατευνασμού και του συνδρόμου της μη εμπλοκής σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία.

Ωστόσο μια πατριωτική στάση της Ελλάδος απέναντι στην θρασύτατη, μισαλλόδοξη και επιθετική πολιτική της Τουρκίας, δεν σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα αντιπαρατάξει με σθένος και τόλμη τα δίκαια αιτήματά της, θα σημάνει αυτόματα πολεμική σύρραξη μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Και αυτήν την στιγμή, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου 2021, καθότι στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή μας από τον Οθωμανικό ζυγό, η Ελλάς να ανακοινώσει την αύξηση των ναυτικών μας μιλίων στο Αιγαίο από τα 6 στα 12.

Να συγκαλέσει λοιπόν ο Πρωθυπουργός άμεσα την Ολομέλεια της Βουλής και να συναποφασίσουν όλοι, αυτήν την αύξηση. Η οποία θα αυξήσει και την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγό μας.

Ας αφήσει ο Πρωθυπουργός θα φοβικά σύνδρομα και ας τολμήσει, αφού μελετήσει και την επιχειρηματολογία του μέλους του ΙΗΑ κ. Νίκου Ιγγλέση, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατο άρθρο του (απόσπασμα) στις 22/2/2021 με τίτλο: Το Αιγαίο των 12 ν.μ. η “η ελληνική λίμνη”:

  • Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ (UNCLOS του 1982) κάθε παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα (κλείνοντας τους κόλπους και χαράσσοντας ευθείες γραμμές βάσης) να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά του μέχρι τα 12 ν.μ. Αν οι έναντι ακτές ενός άλλου κράτους βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 24 ν.μ. (12+12) τότε η επέκταση των χωρικών υδάτων μπορεί να φτάσει μέχρι τη μέση γραμμή μεταξύ των αντικριστών ακτών. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των ακτών της Τουρκίας. Χωρικά ύδατα έχουν οι ηπειρωτικές ακτές, τα νησιά, οι ακατοίκητες νησίδες, ακόμα και οι βράχοι.

  • Η Ελλάδα από το 1936 έχει καθορίσει χωρικά ύδατα 6 ν.μ. σε όλη την επικράτειά της. Πρόσφατα προχώρησε σε επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αφού είχε προηγηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία.

  • Η Τουρκία έχει καθορίσει χωρικά ύδατα 6 ν.μ. στο Αιγαίο και σε τμήμα των ακτών της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα έχει επεκτείνει στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και στις ακτές της βόρεια της Κύπρου. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση, με ψήφισμά της το 1995, διακήρυξε ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου (casus belli) η επέκταση πέραν των 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ (άρθρο 2 παρ. 4) που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας.  Ο εκβιασμός του casus belli έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, για τους Τούρκους, επί 25 χρόνια.

  • Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και στελέχη της κυβέρνησής του σε συχνές δηλώσεις τους έχουν προσδιορίσει ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη γειτονική Τουρκία. Σημειώνεται ότι στις θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, περιλαμβάνονται τα χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ζώνη, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

  • Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Ν. Δένδιας, σ’ όλες τις δηλώσεις τους, προσδιορίζουν ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν μόνο την οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Είναι φανερό ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών. 

  • Η επίσημη τουρκική θέση, σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι ότι τα νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. και κανένα δικαίωμα για ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Συνέπεια αυτής της αυθαίρετης άποψης είναι ότι η Τουρκία ζητάει το διαχωρισμό του Αιγαίου στη μέση (25ος Μεσημβρινός), μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών της Ελλάδας και της Ανατολίας. Όποια νησιά του Αιγαίου βρίσκονται ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού είναι, για τους Τούρκους, στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”. Στην ίδια βάση υπογράφτηκε και το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης που περιορίζει την όποια επήρεια της Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης στα 6 ν.μ.

  • Με τα σημερινά χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. στην Ελλάδα ανήκει το 43,5% του Αιγαίου, στην Τουρκία το 7,5% και το 49% είναι ανοιχτή θάλασσα – διεθνή ύδατα (βλέπε χάρτη 1). Αν τα χωρικά ύδατα επεκταθούν στα 12 ν.μ. στην Ελλάδα θα ανήκει το 71,5% του Αιγαίου (λόγω των χιλιάδων νησιών και νησίδων), στην Τουρκία το 8,8% και μόνο το 19,7% θα παραμείνει ανοιχτή θάλασσα(βλέπε χάρτη 2).

  • Στην περίπτωση, των 12 ν.μ. η εναπομένουσα ανοιχτή θάλασσα (19,7%) θα είναι στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της ελληνική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Μόνο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου (στην έξοδο των Στενών) υπάρχει η δυνατότητα στην Τουρκία να αποκτήσει μια μικρής έκτασης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα καθώς και σε δυο πολύ στενές λωρίδες θάλασσας μεταξύ της Λέσβου – της Χίου και της Ικαρίας (βλέπε χάρτη 2). Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η δικαιοδοσία σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα προϋποθέτει την ύπαρξη χωρικών υδάτων πίσω απ’ αυτές τις θαλάσσιες ζώνες. ΗΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα υφίσταται μόνο ως συνέχεια των χωρικών υδάτων. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κράτος να διεκδικεί ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα σε θάλασσα που δεν έχουν προβολή τα χωρικά ύδατά του ή περιβάλλεται από χωρικά ύδατα άλλου κράτους. Στην περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. σχεδόν όλη η ανοικτή θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο, στο Κρητικό Πέλαγος και σε άλλα σημεία θα αποτελέσουν τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας (βλέπε χάρτη 2)…


Σημείωση:

το INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION (IHA) είναι ένας οργανισμός, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, μη κομματικός. Ένας φορέας με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Federal ID: 501(c)(3) 32-0478390). Οι σκοποί του οποίου εστιάζουν στην υποστήριξη της Ελλάδος και του Ελληνισμού σε εθνικά και πολιτιστικά θέματα μέσω πολλών και ανεξάρτητων επιτροπών οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, με διαφορετικούς συντονιστές και μέλη, υπό την άμεση εποπτεία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΗΑ. Τα διάφορα μέλη του ΙΗΑ προέρχονται κυρίως από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και από διάφορες κατηγορίες προσωπικοτήτων (πρώην πρέσβεις, ανώτατοι στρατιωτικοί, συγγραφείς κ.α.π.). Το σύνολο των μελών του ΙΗΑ ανέρχεται σε 4.000 περίπου. Τα μέλη του ΙΗΑ βρίσκονται διασκορπισμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.