Τι χωρίζει την Αίγυπτο με την Τουρκία και τι τη δένει με την Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ, έκανε «επίθεση» φιλίας στους Αιγύπτιους, λέγοντας ότι «με την Αίγυπτο έχουμε κοινές πολιτιστικές, ιστορικές αξίες».

Γεράσιμος Γερολυμάτος

Οι Τούρκοι δεν φημίζονται για την ιστορική τους γνώση και ακρίβεια. Μόνο επιδερμική και πλαστή ερμηνεία και χρήση της κάνουν, προκειμένου να υποστηρίζουν τις συνήθως παράνομες θέσεις τους. Νομίζουν ότι οι άλλοι δεν γνωρίζουν ιστορία και πως μπορούν να τους κοροϊδεύουν. Εν προκειμένω με την παραπάνω φράση περί κοινών πολιτιστικών-ιστορικών αξιών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. 

Και όμως, οι γνωρίζοντες ιστορία μπορούν να αποδείξουν το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή, είναι η Ελλάδα που έχει κοινές πολιτιστικές, ιστορικές αξίες με την Αίγυπτο και όχι η Τουρκία! Παραθέτω τους λόγους.

1. Η ιστορική και πολιτιστική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου μετράει τουλάχιστον 4.000 χρόνια. 

2. Ακόμα και η ελληνική Μυθολογία μέσω του Δαναού, του Κάδμου, του Μίνα και της Θήβας μας προϊδεάζει για το χρονικό βάθος της σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου

3. Η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν μια από τις αρχαιότερες αλληλεπιδραστικές σχέσεις στον κόσμο μεταξύ χωρών, όπως επίσης με την Περσία (όλοι αρχαίοι λαοί με τις όποιες κρατικές μορφές πήραν στο διάβα του χρόνου)

4. Σύμμαχοι των Αιγυπτίων Έλληνες μισθοφόροι πολέμησαν στην Αίγυπτο εναντίον των εισβολέων Περσών (π.χ Αγησίλαος)

5. Μέσω του Μ. Αλεξάνδρου και των επιγόνων του δημιουργήθηκε μια κοινή κουλτούρα Ελληνο-αιγυπτιακού πολιτισμού και η Αίγυπτος μεταμορφώθηκε σε ακμαίο ελληνιστικό βασίλειο και κέντρο Πολιτισμού.

6. Οι Έλληνες έδωσαν στην Αίγυπτο ακόμα και Φαραώ εγκαθιδρύοντας δυναστεία

7. Η Αίγυπτος συνέχισε τη μακραίωνη σχέση της με τον ελληνικό κόσμο ακόμα και μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού στους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου. Μέχρι την άλωση της από τους Άραβες τον 7ο αι.

8. Οι Έλληνες ζούσαν και ζουν ακόμα κάποιοι στην Αίγυπτο ήδη από την αρχαία εποχή.

Σε όλα τα παραπάνω η Τουρκία ήταν ανύπαρκτη και ιστορικά απούσα. Η ιστορία της, ή καλύτερα το ποινικό της μητρώο, ξεκινάει έπειτα από το 1000 μ.Χ με τη συνένωση κάποιων απολίτιστων φυλών ορμώμενων εκ Μογγολίας. Αυτό, όμως δεν εμποδίζει τους Τούρκους από το να λένε ιστορικά ψεύδη και υπερβολές για να αποκτήσουν την υπόσταση που δεν έχουν.

Τα κοινά στοιχεία που έχει η Τουρκία με την Αίγυπτο, είναι μόνο δύο. Το Ισλάμ, που υπήρξε μια τελείως συμπτωματική "κοινή πολιτισμική" συνθήκη και η Οθωμανική κατοχή, μια "ιστορική αξία", που τόσο κόστισε στους Αιγυπτίους μέχρι να την αποδιώξουν από το σβέρκο τους. Δυστυχώς για τους Τούρκους, σίγουρα υπάρχουν κάποιοι Αιγύπτιοι που γνωρίζουν ιστορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail